跳至

首頁

尾頁

大宅

要有3個小朋友才可開班, 地點 : 馬鞍山 一至星期五都可以傢.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

請問是否崋南師範大學那個SPC?
sorry, 我想問個課程要讀甚麽?
你小朋友幾歲讀/考初中定高級? 讀幾耐?

原帖由 rubyrubylau 於 11-1-30 16:42 發表
要有3個小朋友才可開班, 地點 : 馬鞍山 一至星期五都可以傢.

大宅

不是, 我小朋友只係讀k1, 好似k3前可考試.

「SPC少兒普通話水平測試」的特點:
• 測試對象為中小學生,從小一至初中均可以參加
• 測試涵蓋普通話聆聽、說話和朗讀等方面
• 以圖像和聲音作為試題,減少文字憑藉的部分
• 要求考生「表達流暢,語調自然」為測試目的
• 為粵港澳地區少兒普通話語言能力的認證標準

考試形式及內容:
• 口試部份以一對一進行或以電腦進行² 時間約15-20分鐘

考試內容

佔總分

語句規範

20%

朗讀短文

20%

聆 聽 題

30%

選題說話

30%

「SPC少兒普通話水平測試」︰
• 分初、中、高三個級別
• 測試成績分爲A、B、C、D四個等級

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

相信我地講緊同一個SPC吧?www.aclec.com.hk
我問是因為我仔仔p.1上學期已考了初級.
當時報名後有一隻類似考試模式的光碟比你温習.

我因為吾記得左考試日期, 只用2晚同仔仔温/做左半隻碟就去考.

阿仔考完話同隻碟的內容好似,好易, 只是大"dau"亂.
結果他得91分, A級.

我提出主要是有興趣為何有咁長的課程去為考呢個試?

我只怕若以此試為課程的終極目標,
其實個內容會幾狹窄...例如初級應沒漢語拼音?
我只是憑記憶及估計, 如不對勿見怪.

我仔仔就k2先開始跟私人老師學普通話, k3畢業就停了.
學了1年
他讀的小學派表考spc就報了, 用幾晚備考就可以了,
應不必報班為考這試?
而是從零開始學好PTH再去測試較有利?

原帖由 rubyrubylau 於 11-1-30 21:39 發表
不是, 我小朋友只係讀k1, 好似k3前可考試.

「SPC少兒普通話水平測試」的特點:
• 測試對象為中小學生,從小一至初中均可以參加
• 測試涵蓋普通話聆聽、說話和朗讀等方面
• 以圖像和聲音作為試題,減少文字憑藉的部分
...

大宅

要這麼多時間是因為小朋友都是第一先認字, 2 學會拼音, 都有好多功課做, 之後才開比你考試, 我問個就好似這樣啦, 其實同上普通話無乜分別. 如果讀得好我想一直上的, 不過我覺得有張證書, 對第日考小學, 中學, or........找工都好d, 哈哈, 太遠啦.

別墅

請問馬鞍山或沙田區邊間學普通話好呢 ?

首頁

尾頁

跳至