自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

點樣可以check到公屋會派既面積size?
輪緊是2人(1單親媽媽+1個女兒)

因為聽聞派樓,有d會派1-2人單位,有d會派2-3人單位

珍珠宮

有無人知呀

伯爵府

it depends on which real estate.
i went to a new one in Lam Tin lived by an elderly, it's very pretty and quite spacious (i think over 200 sq ft) even for 1 person, with an individual big kitchen and toilet. she can put in a dining table, 2 chairs, a bed, and many fit in wardrobes and cabinets.

another i went to is around 200 sq ft for 2 persons, with 1 toilet and kitchen.

so sometimes 200 sq ft for 1 person and sometimes 200 sq ft for 2 persons.

伯爵府

i peeped in some 3-4 persons units, the unit is very big! maybe 5xx sq ft.

大宅

睇你好唔好彩...有d派1-2人, 160呎左右, 有d派2-3, 220呎左右

我朋友個case同你一樣, 派左160呎

珍珠宮

160呎係咪新樓?

乜要睇彩數 以為要舊樓就=大d添

原帖由 mic121 於 11-2-1 19:02 發表
睇你好唔好彩...有d派1-2人, 160呎左右, 有d派2-3, 220呎左右

我朋友個case同你一樣, 派左160呎

珍珠宮

thanks for your data
原帖由 c-wong 於 11-2-1 19:00 發表
it depends on which real estate.
i went to a new one in Lam Tin lived by an elderly, it's very pretty and quite spacious (i think over 200 sq ft) even for 1 person, with an individual big kitchen and ...

公爵府

我朋友同你個case差唔多,單親爸爸+1個兒子~選了市區~建築面積260呎,實用面積160呎....Is新樓~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

睇返我媽果時d資料, 2人單位最細19平方米(市區新樓)
佢地揀2-3人單位, 有34平方米
我相信派1-2, 定2-3, 真係睇彩數, 如果揀得後, 俾人揀晒大單位就無喇
原帖由 mini_yan 於 11-2-1 09:19 PM 發表
我朋友同你個case差唔多,單親爸爸+1個兒子~選了市區~建築面積260呎,實用面積160呎....Is新樓~

珍珠宮

有市區選?E+好似無啦
160又好似真係細d喎
原帖由 mini_yan 於 11-2-1 21:19 發表

珍珠宮

咁又係,我得揀當然選大單位啦
不過因為遲下可能要短期照顧個媽媽(坐輪椅),希望有大d單位

不過算啦,輪到先算啦
原帖由 Charlotte_mom 於 11-2-1 21:43 發表
睇返我媽果時d資料, 2人單位最細19平方米(市區新樓)
佢地揀2-3人單位, 有34平方米
我相信派1-2, 定2-3, 真係睇彩數, 如果揀得後, 俾人揀晒大單位就無喇

男爵府

好媽媽勳章

我父母2人剛分配到 新茖成既公屋, 有21平方米

男爵府

34平方尺是3-4人單位,不是2-3人單位。

公爵府

根據我自己本租者置其屋既售樓書寫(應該準確)
舊Y1型"實用面積"有280呎,2-3人單位
舊長型"實用面積"有250呎,2-3人單位
我見朋友得2個人都派左280呎
而新的,我朋友實用面積得240呎左右,廁所較大,佢得一個人都派到(係較新的樓)
如果好彩就會派到2-3人單位, 唔好彩就派1-2人,不過新的公屋實用面積會細40呎, 如果派1-2人單位緊係唔要啦,因為你可能有機會派2-3人丫麻! 地方都大好多啦!

首頁

尾頁

跳至