懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

睇哂私同政府醫生....楂極都唔好, 兩-三個月都有喇....BB7個月咋....有無好介紹呀???><

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係咪濕疹黎架?
如係,佢有無搽類固純藥膏?得唔得?

大宅

應該係濕疹. 你試吓'周健偉醫生' 旺角中心.

大宅

係law, 濕疹一搽類固純好快好, 不過記住一好即唔好搽呀, 好番就買d 凡士林幫佢搽面, 因為佢係皮膚乾至會有濕疹, 你keep住佢皮膚潤就得ka la

大宅

回覆 hl2005 的帖子

係 咪 你 隻 奶粉有 問題 ?

複式洋房

我大仔在3-6個月期間塊面成日有好嚴重奶癬問題, 差不多常掛在兩邊面上, 有時好'爛'會流血tim, 當時都貫咗不同貴的cream 去搽都唔得. 其實我有以下兩個好實際的建議. :
1.) 多用藥棉浸在凍滾水, 然後同'紅疹即奶癬'位常清潔. 一日要clean 最少5-6次. (每次飲完奶就清潔). 藥棉不能重用再浸同一水來清潔.
2.) 好獸重就要去睇醫生, 佢會開少少有'濾故shun' 的藥膏俾你搽, 係都幾快有效. 由於都幾刺激皮膚, 用後見太dry, 我會搽d vaseline / baby cream. 不過都係多d清潔塊面.
3.) 你可以去買金銀花, 白菊花煲水, 待涼後就用藥棉清潔.

我個仔就1+2係最work. 你可以嘗試吓. 講到尾: 最緊多清走口附近的奶漬, 因為奶是sweet, 之後變酸會侵蝕小b的嫩膚

男爵府

畀面勳章

Aquaphor呢只牌子美國好多e生推薦的!
可以試下

大宅

不如你試下去藥房買支"甘油"(約$8~$15),
清潔完bb面部,之後用棉花沾上(少少水+甘油),塗起敏感既範圍,
一日塗一至兩次就ok,最好等bb開始訓著先塗,以免比bb用手抓面抺甩,
由於甘油無藥性,就算比bb食到都唔使怕.

別墅

如果搽極都唔好可能係d衫仔問題,我b女之前都係咁,後來發覺著d有毛絨既衫仔先會咁,你試下唔好俾bb著d有毛絨既衫仔同帶d有毛絨既口水巾,睇下情況有冇改善

首頁

尾頁

跳至