跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無小朋友依家讀緊馬鞍山循理會白普理循理幼兒學校? 想問吓N班小朋友嘅自理能力係咪會因為讀全日制而有所進步?? 因我細仔會响今年11月入讀, 但依家歲半重未戒片同重未戒奶嘴, 到時到唔知掂算....請各位媽咪賜教.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都是MOS媽咪, 阿囡9月都返全日N1, 但不是你果間! 其實全日班有好有唔好, 自理能力一定會好, 壞處可能會比較易病.

趁而家夏天, 就幫你小孩介片, 我阿囡而家21個啦我都開始幫佢介, 不過我姪女23個才介, 好快, 唔駛一個月就介左日片, 同埋返N班後, 學校會幫孩子介, 所以係都不用心急.

我個囡都有食奶咀, 而且癮好大瞓覺無佢唔得, 我一直都好想幫佢介, 從6個月開始拖到最終係佢19個月時才成功幫佢介左, 其實我認為奶咀愈早介愈好, 因為大人同孩子始終都要經歷2-3WEEKS辛苦期, 只是遲早既事, 我個FD個囡今天6歲要升小一啦都未介奶咀, 就係因為大人唔想煩, 由得佢所以其實第一步都是由父母開始!

我個囡介左才個幾月, 而家瞓覺好左, 以前瞓覺一晚總會醒幾次搵奶咀, 大人同小孩都瞓得唔好, 而家, 佢可以一覺瞓到天光, 同埋講野好左, 因為好多人話奶咀會影響發音, 我都留意未介前我阿囡有D 音係發唔同, 例如G, F, W, 豬....同埋我個囡做唔到豬咀O咀吹野吸啜等指令, 而家, 己明顯有改善, 加上感覺上個咀型牙齒都係靚左, 唔知關唔關事!

大宅

回覆:LittleEvelyn 的帖子

我亞女都係讀n1循理會,但今年會去康傑讀k1,我個人認為讀全曰自理能力係比較好,但係我覺得循理會老師或校長都唔係咁好,我個女已經讀左班兩年,亞女都而家都會經常痾濕褲返黎,佢每次都會指責我個女心急,論盡,有一曰早上老師打比我話佢撞到個咀仔小小,我諗住小朋友碰撞好正常,我去接佢放學見到佢由鼻尖至下巴一條直線紅晒,仲要上下唇爆開晒,好明顯係比對門撞到,我第一眼見到女女心都痛埋,我見到都想喊…何況係佢撞到,老師見到我咁既表情…佢立即引導亞女講:晴晴你話比媽咪聽邊個論盡邊個心急撞到,我亞女當然話自己,老師話比我知佢心急撞左去對門到,佢地遇到任何事永遠只有四個字形容亞女就係心急論盡,而校長永遠都唔會係校門口,同家長、小朋友講早晨,呢啲都係我部份經歷,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至