懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

前兩星期到私家醫生處做第一次產檢, 結果是bb 未有閃閃及size 偏細 得5weeks 多 ( 當時已7 weeks), 所以醫生再安排兩星期後再照......8/13 當天準時去到.....可惜結果是原來bb 沒有長大到....更沒有閃閃.....醫生隨即寫紙入政府急症.....唉......當時我不曉得哭......原因是腦內空白一片......已經第2 次了( 舊年10月, 亦小產了) .......心裹好像俾別人拮了一刀一樣.....我只聽到醫生叫我入急症......其他的說話已經聽不進去了......直致走上街上....漫無目的到處行.......在絕望的情緒之中....用斗震的雙手撥了電話給c6.....用了沒靈魂的聲音告訴了他......無左了........又一次無左了...........

c6一聽完電話即同公司請假....趕來會合了我.......我倆一見了面....隨即相擁而哭.(我c6 是一個極度喜歡小朋友的人).....他的難過俾我更甚.......當我們安靜下來後......看見他濕潤的雙眼....內疚感不時活在我心裹.....我不斷質問自己....為什麼我不能為他帶來一個小孩......唉......是否因我年紀大及肥胖.......上天就連一次機會亦不給我呢?

我已盡了最大努力......放鬆自己.......戒辛辣, 涷., 肥膩之食物.........行路比龜還要慢........為什麼唔可以給我一個健康小孩......只是一個亦心滿己足.......為什麼都那麼難........唉

manman66  加油!我朋友小產了三、四次先生到BB,生了一仔一女啊!睇中醫調理下!!  發表於 11-8-15 18:17

子爵府

不要難過了, 你要快D振作起來. 養好身體再黎過

今次係第2次, 會唔會係有D問題, 不如問下醫生, 做好準備等下次

大宅

畀面勳章

回覆:寶寶又次離開了, 是否上天認為我不適合當媽媽?

開心些啦,仲有機會的!我也在擔心中,6wk胎long好清楚,size也正常,但未見到心跳,bb也很細!我高齡,bb得來不易!

男爵府

振作呀!唔好放棄, 養好身體再黎過!

複式洋房

唔好怪自己, 唔好唔開心... 我之前都冇左兩個, 而家有左5個半月喇... 所以唔好灰心, 個天唔係覺得你唔適合, 只係timing未啱. 調理好身體同心理, 再黎過!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

傷心過去就要振作, 唔好放棄, 養好身子再黎過, 我見過有d媽媽抱住不放棄的心態加放鬆, 終於得到, 好快到你架la...

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你要加油啊...養好身體, 一定會成功的..

複式洋房

不要難過, 找出原因, 對症下藥, 養好身體, 不要灰心喔!!
你和你老公也要加油加油!!!

伯爵府

Sorry to hear that, hope u can getting well soon

大宅

回覆:SUZI 的帖子

睇完我都諗返起我上一胎無左既情形,上年年頭醫生話bb無大過,無可能會成長落去,寫紙叫我入急症,我一聽到d眼淚係咁流,想講野都講唔到!入到急症都係咁講!個陣差唔多三個月,只係得個乜都冇既胎long!
之後打俾老公話佢知,我老公同我都好想要小朋友,大家都唔開心,我不停喊,佢都眼濕濕安慰我!現在每次諗返起都會喊!直到上年尾再次懷孕,壓力好大,連續一星期發惡夢,好怕再失去bb,初期仲見紅,發高燒暈倒入醫院!到而家我下個月就生!希望樓主唔好怪自己,盡快養好身體,搵醫生幫忙,bb好快會再次降臨!支持你

大宅

趣教勳章 畀面勳章

BB唔夠健康留底, 唔係你or你先生的錯. 雖然失敗左2次, 但唔好灰心. 找過醫生check下如何調整身體, 早做準備. 養返好個身體再迎接下一個實實.

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

畀面勳章

引用:睇完我都諗返起我上一胎無左既情形,上年年

原帖由 kaka031076 於 11-08-15 發表
睇完我都諗返起我上一胎無左既情形,上年年頭醫生話bb無大過,無可能會成長落去,寫紙叫我入急症,我一聽到 ...
3個月胎long,裡面咩都冇?在3個月裡胎long有生長但裡面沒有胎?點解咁遲先知?

別墅

係呀!千祈唔好放棄,只要唔放棄就有希望。我都係高0,之前用左兩年時間,中e西e都睇哂都唔得,我都好似你咁諗,覺得個天唔想我做mama。
到舊年中終於有左,可惜千辛萬苦都保唔住,個種由天堂變左地獄的心情都唔使多講了!
好彩我同老公都無放棄,大家一齊再去睇中e調理身體,四個月後又bingo,依家bb19曰大了。

希望你都唔好放棄,好消息快來!

大宅

唔好太傷心, bb自動離場, 我地其實無能為力的

可以做的, 是攪清楚因由, 然後對症下藥, 不要灰心啊, bk好多jm都有類似經驗, 有不少都經歷了兩次或三次小產...

我去年2月小產, 休息了一年, 今年1月去做全身檢查, 本來想睇下自己有無暗病cancer之類, 另外都選擇了一些女性體檢項目, 意外地發現了自己泌乳素高了

我去見婦科醫生, Dr. Yu話泌乳高會令身體比錯訊號是餵奶, 而不是著床, 所以會較易小產, 於是給我藥降低, 經過3個月醫生的治療和引導我們生仔要訣, 今年4月bingo...

我宜家18周了, 所以希望你不要灰心, 仔女是緣份, 我自己覺得經歷了小產, c6更懂得配合我們的生仔計劃, 感情反而增進了....

希望你傷心過後, 能夠振作起來, 希望在明天, 衷心祝福你啊~~~~add oil~!!!

大宅

畀面勳章

回覆:lowlowabby 的帖子

加油呀!大家都會支持妳嫁!祝福妳!

男爵府

Support u ! Add oil !

伯爵府

樓主,婦科醫生有說過,如果連續三沒次才須要作進一步檢查,所以其實像妳這樣的 也不在少數,首重是調好身體,你小產後有補身體嗎,其實小產跟生孩子一樣傷身,所以一樣要作月子,至少兩星期,像你這情況多數是身體未準備好,所以要調養好身體,下次懷孕前三個月就請開始吃葉酸,一直到懷孕三個月,前後一共六個月。
現在可以開始吃孕婦維他命,補你的胎盤,胎盤健康bb才會長。吃到懷孕就暫停。之後五個月時才再吃。
相信下一次會聽到你的好消息

這世界唯一不變的就是變

男爵府

我都試過無咗一個bb,的確係好傷心難過.....難過過後要振作,養好身體再努力,不如去睇睇中醫調理吓啦!!!!!!哭泣過後就繼續上路!!!加油,支持你!!!!

水晶宮

回覆 SUZI 的帖子

我好明白好明白你既感受。

希望你振作。

一定要養好身體,如果你媽咪可以幫手,揾你媽咪幫你當坐月咁調理好自己身體。keep住睇中醫,中醫會教你點介口,一定要持續介凍野,keep住日日食葉酸,下一次再有時個bb會生長得好。

呢度好多bk媽係懷孕路上都經歷過傷心同失望,然後收拾心情繼續調理身體再黎過,樓主下次一定可以有個健康強壯的bb。祝福你!!

首頁

尾頁

跳至