少年成長

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

引用:新手媽咪想問吓,+你地點幫小朋友由介片至可

原帖由 蜜糖豆 於 11-10-18 發表
新手媽咪想問吓, 你地點幫小朋友由介片至可以自己去到廁所架?
因為我女女已經2歲半啦, 佢重唔肯介左條片,
...
Me too

RainMa  我都有同樣煩惱....  發表於 11-10-25 10:23

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:你地點幫小朋友介片架?

在家裏吾着片,賴左由佢up住,等佢知賴左係咁辛苦。話佢知佢個廁所仔在邊,急急可以自己除褲去,因為佢大個女好叻架喇。如果佢有一次成功在廁所小便,就誇張咁大讚佢叻叻。千其吾好打鬧,如果試左成個幾星期都賴,用番片,遲d再來過。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

買多d底褲,同佢去密d30-45mins去一次,時不時要問佢去唔去,唔去或者無尿都照坐一陣,掌握左大約幾耐有尿就加長時間帶佢去,去街前後,午睡前後都去一去,去街午睡先著底褲再著片,等佢感受下咩叫濕

mrschan69  先著底褲後著片呢招好絕...I LIKED!!  發表於 11-10-29 16:40

複式洋房

回覆:蜜糖豆 的帖子

我個依家兩歲4個月,連夜片成功戒咗4個啦,我幫佢戒既做法係一開始日頭唔著片只著底褲,如果啱食完嘢或飲完水會每隔15分同佢尿兜度"噓噓"3次到,如果佢成功喺尿兜痾咗就要讚佢,佢開心你又開心,佢瞓覺時間就會幫佢著返片,我咁用做一個星期到就戒咗日頭片,跟住就留意佢夜晚片有無濕,如果無濕就可以戒埋夜片

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我個大仔係2歲9個月左右戒片. 佢響屋企唔著片, 亦唔會定時帶佢去. 佢賴左就提佢要去廁所, 第一二三四五次我都會提, 之後有時鬧幾句, 試過發現佢有時係有心匿埋一邊咁痾, 咁我會鬧, 開大既話會打patpat.

2個禮拜後就戒左日片.

禁止訪問

大宅

我個女一歲半介日片,兩歲介夜片。初初介也很辛苦,試過一個鐘換5條褲。後來我發現阿女不停尿濕系因為當她尿左後會驚唔敢繼續尿,甘隔一陣又尿過。所以我得出個經驗就系尿左要帶去兜兜度尿乾淨。

試過打一下但我家姐叫我唔好,話其實阿女都唔想架,系你唔俾她著片。我心想都系,為有卑多點耐性。

大宅

我個女一歲半介日片,兩歲介夜片。初初介也很辛苦,試過一個鐘換5條褲。後來我發現阿女不停尿濕系因為當她尿左後會驚唔敢繼續尿,甘隔一陣又尿過。所以我得出個經驗就系尿左要帶去兜兜度尿乾淨。

試過打一下但我家姐叫我唔好,話其實阿女都唔想架,系你唔俾她著片。我心想都系,為有卑多點耐性。

民房

我唔贊成過早介片,及用打鬧方法,因為這是成長階段,生理未發育完全,無得急喎!打又傷感情,又怕佢怕左上厠所…
我個女返幼稚園后,個姐姐見佢仲用片,告訴她已大個女,鼓勵佢唔用片,跟住自己話唔洗用。
當然睡覺就要用啦!

男爵府

在仔仔19個月時,成功教他去噓噓。但都陪他一齊企系度,等左半個鐘。然後就勁讚他,同他講:“去噓噓系甘樣ge!如果你要去噓噓,就同mami講!。”

然後,他就識得講“噓噓“la。除非玩得太投入,否則,可以全日(除訓教時候)都可以唔包片。

如果他賴左,我會提醒他,噓噓ge話,要找mami。唔會打,亦都唔會鬧。

如果他做到,叫mami幫他去噓噓,我就會讚他。他就會好開心。

堅持唔幫他包片,預左他會賴,他賴得多,就會明白ga la。但mami就要辛苦d抹地lor。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

蜜糖豆 發表於 11-10-24 15:51
我星期日係屋企都試過同呀女成日都無著片,
不過就比我打左幾次
每次同佢去廁所, 一係就無得去, 一 ...
愈打愈驚愈戒唔到。

俾多D鼓勵佢,只要佢有信心,就會好快掌握到。

過程雖然你好辛苦要成日清潔,但係佢戒得到你真係好開心O架!!!

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

別墅

要比D耐性, 慢慢嚟, 打佢會嚇親佢,幾時打到大

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mmmming 發表於 11-10-25 18:42
我唔贊成過早介片,及用打鬧方法,因為這是成長階段,生理未發育完全,無得急喎!打又傷感情,又怕佢怕左上 ...
認同!真係切記因為見到人戒又跟住戒!
我自己就係反面教材,
初初喺fb見到其他同齡小朋友戒, 我又唔輸得,
跟住戒,
結果阿仔唔開心之餘, 自己又唔開心!

戒片一定要慢慢黎,
要小朋友ready好,
識得表達,
同埋培養好定時vv/poo poo 0既時間表
執仔之手 與仔偕老

男爵府

sandylyw 發表於 11-10-27 21:16
要比D耐性, 慢慢嚟, 打佢會嚇親佢,幾時打到大

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

叉燒媽 發表於 11-10-27 21:36
認同!真係切記因為見到人戒又跟住戒!
我自己就係反面教材,
初初喺fb見到其他同齡小朋友戒, 我又唔輸得,
agree!等佢ready先戒,幾日就會見到成績!!!

急事慢行,成功在望
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至