婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

大宅

回覆:有無人同99關係非常好,請分享

有啊,等我曬下先

我同老公結咗緍一年,同老爺奶奶住
結婚前過時過節奶奶買禮物會預埋我,我生日佢會煮大餐同封利是俾我!生活上所有嘅野佢都照顧到100分,
老爺都好好人架,我媽咪想改短d窗廉,街鋪d人話要收800蚊,我老爺即刻話咁貴佢幫我地改,搞到我媽咪超唔好意思!
所以我都好感恩,我同老公為咗報答佢地年年只少陪佢地去2次旅行,地點佢地搵,因為佢地比較內向唔鐘意跟圑,所以我地盡量陪佢地自由行

KIbabe    發表於 12-7-7 15:30
manyinsum    發表於 12-7-6 23:30
wongjoetabo    發表於 12-7-6 22:34

大宅

畀面勳章

hokeypokeykids 發表於 12-7-6 13:39
有啊,等我曬下先

我同老公結咗緍一年,同老爺奶奶住

希望你生完BB都仍然KEEP到關係咁好~
好多JM都係未生前關係OK~ 生完之後就意見分歧搞到關係變差~

alice44  AGREE.  發表於 12-7-6 17:40
stevekit  AGREE  發表於 12-7-6 14:43
lanlo    發表於 12-7-6 13:56
由原產地直接進口~純天然~無添加~日日新鮮製造~
BB的最佳食糧......母乳~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同我99關係非常好嫁,次次返去食飯都煮我鍾意嘅野食,我個陣冇咗bb,佢煲湯俾我補身,又安慰我,我再大肚係佢煲湯俾我,幫我清胎毒坐月煲薑醋一手包辦,佢又接受新一套湊仔方式,唔古老,唔做老套野,我真係好感恩有個好99

gwenpurple  唔同住關係應該會好啲嘅  發表於 12-7-6 14:45
stevekit  真係好~肯接受新的湊仔方法~  發表於 12-7-6 14:44

侯爵府

複式洋房

我奶奶都好好,我坐月時她同姑奶照顧到我無微不緻。
她係個模範媽咪,我同自己講,要學她一樣,教到d仔女個個都咁好!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

gwenpurple 唔同住關係應該會好啲嘅 發表於 半小時前

stevekit 真係好~肯接受新的湊仔方法~ 發表於 半小時前

係呀,佢200%支持餵人奶嫁,
叫我幫個囡打好個底,
佢成日話鬼姑仔,個陣叫佢餵人奶又唔肯,
嫌辛苦,個囡而家鬼咁易病,
我個陣係去99屋企坐月嫁,
不知幾嘆幾開心,我淨係餵奶換片,
其他野我99做哂嫁,反而坐完月,
返到屋企我反而有少少抑鬱添,
因為一腳踢好辛苦

大宅

我老爺奶奶都好好, 上親去食飯都會煮我鐘意食嘅野, 其實我自己都唔係咁好意思, 有叫老公同佢地講唔使就我, 不過老公話可能佢地鐘意睇我食野個樣.. haha
有左之後, 因為我唔係好食魚同埋怕腥, 但老爺知道魚湯對我同bb好, 都有㷛比我飲, 仲同我講話"放心啦, 我整到佢唔腥架喇", 我真係好感動...
佢地係潮州人, 但一d都冇話重男輕女, 淨係知我有bb已經好開心, 成日叮囑我小心, 之前流啡入院, 都搞到佢地好緊張, 出院之後奶奶怕我一個人唔方便煮野食嗰d, 話要黎屋企take care我, 但我又係唔好意思佢走黎走去(因為我住村屋, 地方有d"格sip"), 所以我都拒絕左... 佢地對我好嘅野真係有好多, 真係好感恩有佢地咁好..

大宅

我同99關係都好好,老公、阿女和我生日同埋大時大節都有利是收,屋企啲海味都係99買俾我,又唔會俾說話和面色我睇,還要日日買好多生果和面包俾我和姑奶。我哋唔同住,但都好近,老公唔中意99煮啲嘢唔好食,所以三年前開始我哋唔再去99屋企食飯,而係間中我叫6299上我屋企吃飯或者陪下佢哋飲茶。年年我和老公都不在香港過年,去旅行,成十年來佢也没講乜還會俾每人4封利是話來回搭飛機利利是是咁。99屋企我哋有間大房用來擺唔等用和轉季的嘢,佢都叫鐘點清潔和不會亂搞我哋房的嘢。好感恩,所以我有時煲湯和煮啲99中意食的菜也會拿啲俾佢,和叫佢上來吃飯時我會煮九大櫃俾佢吃。

男爵府

我又嚟哂命先

我未同老公結婚前已經搬過去住
果陣係因為我同屋企人有問題而要搵地方搬,老爺奶奶冇點問就收留我
奶奶餐餐都煮好多餸,食唔哂果隻,知我以前有帶飯返工仲煮多份比我帶

我同老公結婚之後決定買樓,點知未收樓我就有咗!裝修好之後奶奶幫我搞拜神同埋清潔
因為有咗,奶奶成日煮好嘢我食,仲問人大肚婆有咩嘢食得,咩唔食得,好上心

BB出世,奶奶幾乎日日過嚟幫手湊仔煮飯,佢仲煮埋薑醋拎比我坐月
坐完月返工,奶奶幫我湊B,佢絕對係開通之人,成日都話「而家唔同舊時」,湊B一定會同我商量,仲比我裝支CAM晌佢屋企等我可以日日睇到BB
就算而家阿B唔係奶奶湊,佢一樣都好鍚阿B

有時星期六日我要返學,要奶奶上嚟我屋企幫手湊B,奶奶都會順手幫我搞清潔,唔係簡單掃地,而係洗廁所廚房!!上個星期奶奶先嚟咗兩日幫我抹窗

最新鮮一單就係,老公尋日病到要入急症室,我因為要返工唔可以陪佢等到見醫生,於是晨早七點幾打比奶奶,佢就即刻過嚟陪老公,仲等到我返屋企先走!

我奶奶絕對值100分
記者朋友們唔該勤力D出去搵料寫新聞,唔好上網QUOTE我D留言落報紙啦,唔該!

公爵府

畀面勳章

我同奶奶關係都好好,我返親去食飯都會整我鐘意食嘅野,我生日又會整餐勁嘅我食,又有利是又有蛋糕,我生完又日日黎煮飯+幫bb沖涼.

平時又可以一齊行街飲茶,有咩事都有商有量,無聊個陣又可以一齊吹水,就算我同姑奶都相處無問題

男爵府

我62同99同我關係都非常之好,
我地每晚食飯都會閒話家常, 氣氛好好, 好開心的~
我有咩唔開心都會同佢地講,
佢地又會成日同我"想當年",
雖然我同佢地住埋一齊只係短短9個月,
但我同6299一D意見分歧都冇,
99晚晚煮飯都煮好多款,
而家個D餸十樣有九樣都係我鐘意食的,
99知我鐘意飲湯, 又晚晚煲湯或滾湯我飲,
62又係對我好好, 從來都唔洗我做家務,
連食完飯我想拎個碗同對筷子入廚房都嗌我放低,
咁當然我都唔係乜都冇做, 都有做少少,
唔係我唔想做, 而係我放工番黎佢已經做晒咁滯.....

我覺得佢地有樣嘢最好, 就係明明佢地個仔係獨生子,
佢地都好想抱孫, 但從來都冇同我提過, 完全冇俾過我壓力我,
我真係覺得自己好幸福

複式洋房

好幸福

大宅

Me me me!!

老爺&奶奶當正我係佢哋個女咁 連我老公都妒忌我!

我哋一齊住,老爺同奶奶平時講嘢都好大聲,佢哋一發聲基本上成間屋都會聽到。但每朝早佢哋都會保持安靜,直至到我同我老公起身為止。有一次我奶奶唔小心大聲咗,我老爺立即叫佢細聲啲唔好嘈醒我哋。我聽到覺得好sweet

冬天時,如果我同我老公夜返,我老爺會幫我哋開定房間個heater,等我哋返嚟唔洗凍冰冰

仲有好多貼心嘢ga~ 我相信人與人相處係相向嘅,大家只要用心相處就得 :)

ccny  好窩心 :)  發表於 12-7-7 10:34
wongjoetabo    發表於 12-7-6 22:50

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 黃二少奶 的帖子

男爵府

Me ..一個新潮奶奶,唔使討好,對我非常好。
6299好錫我。
99仲成日阿囡前、阿囡後叫我
唯一最衰自己仲未可以叫佢做媽咪。

大宅

我又晒下先我同99好似兩母女咁吖,我啲住得好近,所以整日都一齊買餸,有時佢買西瓜會切一半比我。煲湯又幫我煲埋,所以我整日都有好嘢食吖

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我又報到。99對我好好。其實人與人嘅關係就係你對我好d,我會對你再好d,咁我同99都好清楚呢個道理,大家關係自然好啦!
講到去旅行,講真,同爺爺麻麻一齊去旅行點會好玩?但係佢地年紀都大喇,我會覺得一年就佢地一次半次,一家人開心,自己都開心。
我吾係同佢地住,仔仔都吾使佢地照顧,但係我會留返個星期六話要佢地幫手,比大條理由佢地黎同個孫玩。佢地要幫我星期六帶仔仔去興趣班呀。

大宅

我又曬!我6299對我非常好!一齊去旅行同周圍玩!我有乜事,佢地會第一時間企出呢,為我出頭!我之前小x,佢哋都好緊張,好細心照顧我!有時仲送下禮物比我!

首頁

尾頁

跳至