醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸近半年情況惡化得很快, 本來身體已因老人病尿酸同趺過腰骨而不良於行, 也要用成人片,上月已給他換了醫院可調起身我床和氣墊床肉, 只希望他就算不能下床也可坐下傾下睇下報紙... 家裡只有媽媽和工人照顧老爸, 至於腦退化問題, 他仍認得我們, 但近日亂說話情況嚴重了, 經常問我地帶左佢去邊, 佢要返屋企, 又話去左泰國, 又話坐禁耐船到末, 又發脾氣講粗口, 最令我媽媽疲倦不堪的是他經常一連幾天不能熟睡, 經常半夜叫醒媽媽或亂說話, 很無奈, 我們做兒女的眼看爸爸心疼之餘也担心媽媽的身體能否撐得住. 昨天媽說爸爸首次提起不如住老人院, 只要我們多探佢, 我們當然不想, 很慘, 也曾想過多請一個工人, 但因工人只會日間照顧, 半夜要起身一定是我媽..想請各位給予意見, 真的要老人院嗎?
[size=1em]

[color=#EEE !important]眼看爸爸

大宅

佢既情況入老人院,有專業人員照顧會好些,你物色附近私人老人院先,再去老人中心找社工排政府資助老人院,睇下有咩選擇,再計劃下一步吧。

大宅

回覆:爸爸腦退化情況趺得好快, 媽媽照顧得就黎頂唔順..

有冇去看醫生?轉介去精神科?有藥可以舒緩病情。

大宅

多謝兩位回應 已在仁安腦神經內科的王醫生跟進 每月覆診一次而每次的藥只有加冇減 除了尿酸 血壓 化痰 又有保腦 血清素 安眠藥之類

男爵府

既然媽媽提出把爸爸送到老人院,可見她已頂不住。媽媽長期受此壓力,不單照顧,行開行埋,也未必有自己的社交生活。恐怕媽媽精神身體也會出毛病。
既然不能自己下床,又是不能認到自己在家,在家和老人院分別不大。

大宅

回覆:chanms 的帖子

明白 但一下子不知從何入手 老人院 安老院定什麼 護老院 是有分別的嗎 我爸的情況應找那類才會收佢 和得到妥善照顧呢

大宅

回覆:Cammy 的帖子

找社工,排政府安老院,如吾計較地區,約3年左右。吾好排私人買位,質素好參差。

大宅

回覆:assado 的帖子

證實有腦退症,可以向社會福利處申請傷殘津貼,有1400元一個月。用來照顧老人家。

男爵府

可以請教醫護社工 (公立醫院都有),按爸爸的身體狀況找護老院。
如長期臥床,甚至插胃喉,尿袋...就需要不同的護理
需要的話,社工按你選擇的區域,給一個名單參考。

私營安老即時都有床位,不過需要家人逐間去參觀。如有朋友家人住過,就更了解好唔好。

再等兩三年,我怕媽媽很難捱~

男爵府

點解我咁緊張~

我老爺腦退化,行得走得食得,不過唔認得路,不懂自理。家人以為奶奶可以照顧他。
最後,奶奶突然大型中風。

照顧病人真係唔簡單,尤其是長者照顧長者...

大宅

引用:點解我咁緊張~我老爺腦退化,行得走得食得

原帖由 chanms 於 13-01-07 發表
點解我咁緊張~

我老爺腦退化,行得走得食得,不過唔認得路,不懂自理。家人以為奶奶可以照顧他。
我都係同你一樣!

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:爸爸近半年情況惡化得很快,+本來身體已因老

原帖由 Cammy 於 13-01-05 發表
爸爸近半年情況惡化得很快, 本來身體已因老人病尿酸同趺過腰骨而不良於行, 也要用成人片,上月已給他換了醫 ...
經濟許可當然最好請多一個外傭作早晩兩更制啦。與此同時可電約參觀數個心儀的老人院,因有質素的要排隊㗎。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:多謝兩位回應+已在仁安腦神經內科的王醫生

原帖由 Cammy 於 13-01-06 發表
多謝兩位回應 已在仁安腦神經內科的王醫生跟進 每月覆診一次而每次的藥只有加冇減 除了尿酸 血壓 化痰 又有 ...
不要吃安眠藥,老人家好眼瞓往往導致跌倒㗎!

版主

引用:明白+但一下子不知從何入手+老人院+安老院

原帖由 Cammy 於 13-01-06 發表
明白 但一下子不知從何入手 老人院 安老院定什麼 護老院 是有分別的嗎 我爸的情況應找那類才會收佢 和得到 ...
這要由專業人仕作出釐定。排政府位時會安排見老人家。

大宅

唔該晒各位回應 已同社區社工聯絡 得知平均個案起碼掛三兩年 而我家也不見得是 urgency case 所以佢建議一係照排 一係入住私營的在院內申請 而私營的可選擇一些政府資助但撥出一部份給非資助的 那些質素通常會好一點

大宅

引用:唔該晒各位回應++已同社區社工聯絡+得知平

原帖由 Cammy 於 13-01-14 發表
唔該晒各位回應 已同社區社工聯絡 得知平均個案起碼掛三兩年 而我家也不見得是 urgency case 所以佢建議 ...
排政府,吾揀地點,約三年左右。現在須然吾太急,但腦退化三年後會差好遠。照排,但吾好排私人,環境真係吾太好。

男爵府

都係果句,媽媽很難捱三年。老人家,無論有無長期病患,每年的健康情況可能差很遠。
之前參觀過一些私營安老院,好劣都有,要親身逐間去。

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

去老人院好可憐, 你晚上大叫都可能冇人理, 又或者被人駡, 因為老人院晚上都只是好少人當席的啊, 不過你媽媽都真係好辛苦,好難攪

子爵府

佢會唔會撞邪呀?ed野信則有不信則無。
部份老人院好冇品的,知個老人有事唔識講(就算講都冇人信!),就對d院友很不友善,而且疏於照顧。
很多時都因此令老人家染病,佢地一見有病,就即刻 call 白車送急症,而且部份會想盡辦法巧立名目歛財~
我反而擔心若不送他離開,老伴會有事。但選老人院要有口碑的。這些工作,還是留給專業人士 handle 好d;老伴一來年紀已經唔細,而且沒有這方面的常識,好易弄巧反拙~
入正苦的院舍要審查/評估,而且要等;最好找社工搞~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至