少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

lololala  小朋友幾歲呀?  發表於 13-10-8 12:59

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

無得心急架,從自己做起先,自己時常笑容滿面,逢人叫人,等小朋友潛移默化,身教呀

我小朋友都係經過一段時間,而家當我朝早同樓下管理員講早晨時,即刻有廻音(我仔跟住我叫呀

子爵府

回覆:冇禮貌

從自己做起先,做小朋友面鏡。

禁止訪問

複式洋房

回覆 明日晴 的帖子

訓練佢每朝起身都要叫齊晒所有屋企人先, 唔叫就無早餐食

大宅

回覆:rubie128 的帖子

我自問一向有身教,見親人都say hello講早晨,返自己屋企係逐個阿姨舅父叫人,但我仔女依然學唔到。

同大仔講我好鍾意聽到人地讚你有禮貌,我一個讚唔夠,想聽到好多人讚,咁有時佢都肯配合。

至於細女就要 warm up, 淨係教佢地叫人都教到我口水乾。

複式洋房

回覆 希嫙mama 的帖子

因為我個仔一早起身, 就要求食野, 咁佢有要求, 我就要佢有付出, 付出就係要先叫人, 當佢叫左人之後, 我就不停話佢好叻仔, 咁佢就好自滿咁周圍叫人, 可能我既方法唔係好岩, 但總好過俾人話佢地無禮貌

大宅

回覆:冇禮貌

佢唔叫人係咪怕覆醜或者慢熱?

其實同人打招呼應該係發自內心的,可能佢哋不明咩叫禮貌,不如同佢哋講:如果你同xx打招呼佢一定會好開心,人哋會覺得你係好孩子,咁有禮貌既...
如果係陌生人或環境,以我囝慢熱的性格多數扮拍醜(人哋一轉身先打招呼,大咗多數都會同人打招呼),我一定唔會迫佢,從來不會批評佢,佢有時連我都唔叫啦!將心比己,有誰鐘意被迫?同樓上jm所講,自己以身作則,唔好迫佢,慢慢一定開金口。

大宅

babybabychung 發表於 13-10-10 13:58
佢唔叫人係咪怕覆醜或者慢熱?

其實同人打招呼應該係發自內心的,可能佢哋不明咩叫禮貌,不如同佢哋講:如 ...
妳個囝好似我果個,佢係街見到人極度怕羞,要真係好熟先叫,有時仲尊登唔叫人,真係俾佢激暈!

禁止訪問

大宅

katekatema 發表於 13-10-10 23:55
回覆 明日晴 的帖子

怕羞?
係超怕羞果隻

公爵府

引用:小朋友見到人唔叫人,教極唔改

原帖由 明日晴 於 13-10-08 發表
小朋友見到人唔叫人,教極唔改
你愈push佢,佢愈怕叫人架,順其自然吧。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至