自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

selinako^^ 發表於 24-5-2 09:48
我同左 仔女 C6 講, 點下佢地點睇, 亦都講左自己既意見
佢地都認同我: 結婚後既生活應該2個人去搞掂 唔 ...

你呢個諗法好正常呀!
但唔知點解好多新袍覺得老爺奶奶有錢就要幫手

例如奶奶有物業收租,就要俾個單位個仔住或者買樓俾仔婚後住
又有個老爺奶奶有啲存款,新袍又會埋怨老爺奶奶唔心痛個仔捱生捱死,都唔俾錢幫下

唔係下話!個仔成年仲要父母補貼?個新袍嫁個仔啫,點解要老爺奶奶養埋?

子爵府

gallygally 發表於 24-5-2 12:45
如果俾咗兩萬幾都仲問攞錢, 連幫下手教下個孫都唔願意, 呢啲99可以少啲見啦, 根本當個仔係搖錢樹, 當 ...

咁又唔好武斷話人哋苛索
除非你識佢啫!
俾錢阿媽就係苛索,俾錢老婆就唔係?!

佢要生仔,奶奶又迫唔到,點解要奶奶負責任?
奶奶真係冇責任揍孫架喎!
仲要教孫?點教先,轉頭又話教得唔好,更加唔滿意,咁咪兩邊不是人!

佢守唔住老公個銀包,老公願意俾錢阿媽使,你真係吹佢唔脹喎!

子爵府

gallygally 發表於 24-5-2 17:32
可能我父母唔係咁嘅人、 所以我理解唔到呢類計較99。 正常父母, 仔女有困難會理解明白幫 ...

無得理解架喎!
前因後果都冇人知,所有野都係佢單方面講啫!
點樣先算自私計較先?
會唔會係佢老公自己話要俾的士錢呢?又或者一家人搭的士,個仔多數都係主動俾!你同你父母搭的士,你都會主動俾啦,係咪?
正如我阿爸去咗睇醫生,我怕佢辛苦搭巴士,我都會叫佢搭的士返屋企,我俾返錢佢!咁你講咗,佢問你拎又有咩問題?!
洗冷氣又係,老人家點爬高洗冷氣機呀!一係俾錢搵師傅洗,一係後生幫手,又幾自私呢!

佢怨氣太深,所有野都睇唔順眼先咁啫!
佢奶奶點做,佢一定控制唔到,佢老公先係始作俑者,佢老公識做就唔搞到婆媳關係咁差!

子爵府

Ol0314 發表於 24-5-2 17:37
某JM 成日「毒姑毒x 」咁話男家人
人地其中一個罪名就係
唔出錢比首期佢買樓

我阿媽俾錢我細佬買樓,咪一樣同我弟婦相處唔到
我阿媽見佢哋要供樓,多口話慳啲洗,唔好成日去旅行都俾人話煩,呢啲死症無得搞
我聽完就算!少來往比較好!
有時無緣份唔好強求,外人好難講誰對誰錯!

子爵府

gallygally 發表於 24-5-2 20:07
樓主話個極品99係搭完的士走去問個仔claim 番, 唔係同個仔一齊搭, 亞99真係做得好肉酸呀
...

你無留心聽書喎!

佢話佢奶奶陪老爺睇醫生喎!
係佢老公自己撲出嚟話佢俾錢㗎喎!

咁係佢老公自願俾,點解又係奶奶唔啱呢

attach1/tmp/phpHYYzZ7

子爵府

gallygally 發表於 24-5-2 22:09
係咪大家理解能力定視力問題? 我睇到樓主話母親大人除咗問佢老公俾醫生費之外, 仲問埋的士錢。 醫生費問 ...

你又唔係樓主,你點知佢奶奶同佢老公對話內容係點呀?

咁如果個仔話:阿媽,今日睇醫生用咗幾多錢呀?我俾返錢你呀!

咁佢奶奶交代清楚用咗幾多錢睇醫生、搭的士又有乜問題呢!

大家都係估㗎啫!除非你係當事人
咁佢自己都話佢老公撲出嚟自願俾,又係奶奶嘅錯?!
佢老公真係有權唔俾架喎!佢大伯都冇出聲啦!
佢又去鬧佢大伯唔俾錢!應該乜都兩份除先啱,係咪?!

子爵府

C77f 發表於 24-5-2 21:45
本身我都get唔到,而且亦有其他人係撐原本樓主,
但疑似分身同原本樓主style 一樣,其他人講佢老公,佢幾乎 ...

果位講到自己係當事人咁
版主係唔係度呀?
Check 下ip,睇吓係咪分身,犯咗版規好喎!

子爵府

gallygally 發表於 24-5-2 22:27
大家都係閱讀理解, 我都係照字面去解讀咋, 你咁深入去喘摩埋人哋對話。 我只係照字面睇到對 ...

哦!係咩
咁你都唔好代入樓主角色太深嘞!一陣怨念太深影響埋自己情緒就無謂

果位樓主應該聽下其他jm建議,只可以調較下自己老公,手唔好伸到太長,佢奶奶點樣都好,佢係控制唔到

子爵府

littlefunpig 發表於 24-5-2 22:37
如果唔放心
咁做乜仲要比個工人單獨湊出去?
呢樣野唔係要奶奶同意先安排?

其實佢咁唔妥佢奶奶,果種態度可能佢奶奶都感覺到
咁真係唔會幫佢湊出去,一陣間小朋友有乜頭暈身㷫,可能返屋企打個乞嗤,然後瀨奶奶照顧不周,咁咪水洗都唔清

子爵府

gigimo 發表於 24-5-2 22:52
都不合邏輯吧!叫個 v wet 奶奶去 Mon. 住個工人!

難度所有負責照顧小朋友的外傭也要再揾人 Mon. 住?

Sen 嘅小朋友敏感啲,平時唔係主要照顧者,都未必肯跟嫲嫲出去

而且長老年紀大,追唔到小朋友跌親就大件事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊