自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

little_monkey 發表於 24-4-30 22:32
非常同意
重點係阿仔/老公點處理lee個情況
而另重點係人工夠晒這些種種開支時, lee d 全部唔係問題
老公成日都驚失業, 行業又唔穩定, 又遲結婚生仔, 小朋友仲好細, 好似佢哋兩條老嘢咁早退休嘅話就嚟都無得撈!佢兩條老嘢死好命有得攤大手板問仔攞, 我哋可以問邊個攞?兩條老嘢話之你死!

大宅

Minnie2010 發表於 24-4-30 22:46
明白你好嬲、好慘,但遠遠不及我。我都要照顧sen,仲要照顧埋99。
要照顧99咁慘?如果99之前錫孫對你哋好都話呀!
我同大嫂一定唔會照顧99, 到時一定踢佢入老人院!99呢條老嘢連老爺都想踢俾我哋照顧, 佢都痴膠花!我哋個個都要揾食!最得閒係佢!

大宅

tell-me-y 發表於 24-4-30 22:50
不如你同你老公離婚啦!咁咪解決晒所有問題囉!
離婚小朋友點算?老公乜都唔知得我最清楚小朋友訓練!99呢條老嘢都唔會理個孫點!
離婚咪益咗佢, 啲$時間唔洗付出喺小朋友身上!
99呢啲自私精一早就想啲仔唔好生, 佢就唔洗揍孫又大把$洗!

我出去訓練見人哋啲老人家好著緊啲孫, 有個見工人揍得唔好自己攞個孫返嚟揍, 星期六日先返阿爸阿媽屋企.
有個退休後走去學校做義工幫啲SEN細路輔導功課, 而家自己個孫有事周圍去揾訓練俾個孫.

大宅

Protea 發表於 24-4-30 23:07
老爺奶奶真有福,個仔咁孝順,你老公對你同小朋友冇愛錫架咩?
對小朋友都有嘅, 不過其實小朋友如果俾$全日訓練會進步多啲, 而家得半日, 老公度住度住成日話無$, 其實佢俾到不過就係唔肯俾多啲$落去.

大宅

longlokma 發表於 24-5-1 00:10
你當時未结婚已知你男友媽黑人憎,亦應該知佢愚孝,点解結婚前唔倾清楚?当时迫佢二揀一,就唔会有咁嘅局面 ...
結婚前99無咁驚死發$寒, 我阿媽講得好啱, 人真係愈老愈發$寒愈驚死愈唔理人感受!鍾意打牌啲人係唔顧家唔理仔女, 死要面要威最識洗$!

99後生時已經成日唔煮飯要啲仔食外賣, 自己去打麻雀. 從來無煲過魚湯, 緊係啦, 煲魚湯多功夫嘛!我煲魚湯老公話怪喎!最鍾意飲佢老母啲屎雲生清雞湯!頂佢個肺!

大宅

selinako^^ 發表於 24-5-1 00:17
我睇晒樓主講乜,佢跳晒制
講黎講去都係錢,6299 唔做野 有間屋又唔益佢地走去益親戚,佢想6299 ...
你有無睇清楚我寫嘢?我媽日日嚟揍小朋友出入, 仲留底教佢寫字. 我唔係要99做乜, 係跟住工人由屋企去到上堂地點, 佢呢啲屎片都唔識換都唔指意佢做乜!

唔好講話益我哋, 交幾十蚊電話費都要個仔交, 已經每個月俾$佢, 電話壞又要個仔買俾佢仲要買apple, 一用多少少$又即刻whatsapp嚟要$!

大宅

陳小b 發表於 24-4-30 23:44
嘩。點解樓主把口咁毒?!自己都做緊人亞媽。第時自己亦會老。。就算個老人家冇咩貢獻 都唔使咒人死呀?! ...

老公成日都驚失業, 行業又唔穩定, 又遲結婚生仔, 小朋友仲好細, 好似佢哋兩條老嘢咁早退休嘅話就嚟都無得撈!佢兩條老嘢死好命有得攤大手板問仔攞, 我哋可以問邊個攞?兩條老嘢話之你死!

佢哋唔單止無咩貢獻, 仲好似當我哋開金礦, 有幾多立幾多, 原全無為我哋著想, 佢哋早退休生活咁爽皮, 我哋仲要驚無得撈唔好話退休!

大宅

cutebambi 發表於 24-5-1 00:41
咁點解你咁在乎你老爺奶奶間私人樓借唔借畀佢親戚住!?你話你介意你老公將來未必收得返間屋!?咁你唔離 ...
想佢兩條老嘢早啲死!每個月俾$佢哋都唔夠, 乜費用都要個仔交, 換電話又要個仔俾仲要買apple, 又要請人食飯個仔出, 一用多少少$又走嚟要$, 乜都claim足!遺產?都唔知到時仲有無?會唔會打麻雀輸哂!

個孫有事乜都唔理唔關心, 多餘要求?次次見到個孫淨係同佢講“叫嫲嫲”逼佢叫自己, 我個小朋友話“鍾意婆婆, 唔鍾意嫲嫲”條老嘢就話個孫曳!

大宅

capricornbb 發表於 24-5-1 00:56
唔好意思,咁應該係你老公爺爺知道佢仔(即你老爺)廢,才交托啲孫(即你C6 +兄)照顧兩老,咁你奶奶一齊 ...
係呀, 最心水清係你!

不過99真係好自私, 自己下半世靠啲仔供奉, 唔諗下啲仔下半世點!?

老公成日都驚失業, 行業又唔穩定, 又遲結婚生仔, 小朋友仲好細, 好似佢哋兩條老嘢咁早退休嘅話就嚟都無得撈!佢兩條老嘢死好命有得攤大手板問仔攞, 我哋可以問邊個攞?我哋成日都驚無得撈, 邊似兩條老嘢一早退休嘆世界?

大宅

李豆豆 發表於 24-5-1 01:13
你老公搵得多唔多?
揾嚟都月月清.

老公成日都驚失業, 行業又唔穩定, 又遲結婚生仔, 小朋友仲好細, 好似佢哋兩條老嘢咁早退休嘅話就嚟都無得撈!佢兩條老嘢死好命有得攤大手板問仔攞, 我哋可以問邊個攞?我哋成日都驚無得撈, 邊似兩條老嘢一早退休嘆世界?

大宅

gigimo 發表於 24-5-1 01:22
你老爺奶奶有樓有現金,退休有咩問題?

我係你奶奶知個新抱係咁算住D錢,將樓賣左佢/逆按揭,唔使叫仔俾家 ...
一早退休嘆世界, 連個仔學費都唔俾, 要休學一年打工賺學費生活費, 仲要賺埋俾佢哋洗, 咁樣退休無問題?

就係明明健健康康大把時間交幾十蚊電話費都要麻煩個仔交, 買電話買口罩都要個仔買, 話唔識去買喎!後生個個要返工搵食99話想俾老爺我哋照顧, 唔洗返工揍仔呀痴膠花!

明明健健康康大把時間都要個仔走上去執屋洗冷氣, 屋企留底個SEN細路同工人, 無人諗下個SEN細路好需要人陪伴關心!

大宅

Yukipooh 發表於 24-5-1 01:29
如果老公孝順應該代表顧家係好老公,除咗正常俾6299家用,始終都要照顧自己家庭先,有sen真係要用多好多錢 ...
係呀, 之前以為個個父母都係錫仔女會為仔女著想, 原來唔係㗎!

我覺得有SEN細路係整定, 要嚟洗下老公啲$, 仲有小朋友成日嗌daddy扭daddy. 不過SEN又點, 99一樣係唔會擔心個孫, 親戚話佢“好心你唔好成日掛住玩, SEN趁細個有得醫” 99都嬲覺得人哋話錯佢, 同個仔呻“豈有此理咁話我”, 99呢啲自私精係死姓不改, 人哋親戚都好過佢!

大宅

ddcat 發表於 24-5-1 02:11
你把口真係,極品

成件事唔關你老爺奶奶事,人地提早退休似係你睇唔開啫!講真,關你鬼事咩

提早退休連個仔學費都唔俾, 要個仔休學一年賺學費生活費, 仲要賺埋俾佢哋洗!

又唔見佢大仔照顧阿媽, 佢大仔揾咁多佢阿媽都唔問佢攞?我哋搵得少月月清又問我哋攞?根本就係邊個順灘就問邊個, 話之你死生活如何!照顧啲仔得十幾年, 仲要成日打麻雀唔煮飯, 啲仔照顧返佢30年, 乜債都還哂啦!次次出嚟我都要陪佢留到最後做孝子送兩條老嘢返屋企, 我細路唔想等喺度瓜瓜嘈!大仔一家一早閃人啦!

離婚咪益咗呢啲99, 佢就係想你唔結婚生仔, 自己唔洗煩揍孫又大把$洗, 到時個孫係生係死佢都唔會關心!

自己個大仔結婚都唔抵得, “好嘢!可以玩啦!”人哋結婚都唔洗佢幫手, 租埋衫俾佢試淨係要佢出席, 洗唔洗咁講嘢!?

大宅

zitamamama 發表於 24-5-1 02:58
大學要個仔自己賺學費,依度大把JM都係咁講架喎,佢地話就算有錢都應該要小朋友自己比大學學費,好正常。
...
個孫係點佢兩條老嘢都唔會關心, 其他親戚仲緊張過佢!有咩關係?明知SEN無錢剩就唔好乜$都問我哋攞!大仔大把$唔問佢?邊個順灘就問邊個!

我唔做嘢到時我仲大鑊, 老公俾$我就度住度住, 我唔洗指意俾$我媽, 我媽對我好好, 我細個照顧到我十二足, 又幫我揾學校, 又錫仔女又錫孫, 日日standby我揾佢幫手永遠唔會托手爭處處為我著想!我老公而家交$300學校雜費都牙痛咁聲, 99一個whatsapp睇醫生用咗千幾蚊老公即刻過幾千蚊俾佢. 到時睇住自己無$俾阿媽(雖然佢好慳唔俾都生活度), 老公對99咁疏爽, 我真係會忍唔住爆佢反面!

大宅

cutebambi 發表於 24-5-1 03:10
咩叫“益咗呢啲99”!?老爺奶奶對你嚟講唔係親人,係外人,咁你做咩咁在乎佢間屋畀唔畀親戚住!外人啲物 ...
兩條老嘢當然係外人啦我同佢哋無血緣關係喎!
物業唔俾仔女唔通俾親戚呀你都安居!你啲親戚會唔會物業俾你唔留俾自己啲仔女?
個孫同佢哋有血緣關係都唔理佢死活?大把老人家錫到啲孫濃啦!自私嗰啲先唔錫孫!出去訓練大把老人家揍孫幫個孫訓練添啦!
點解我要幫99執屋?佢平時都有請鐘點!我老公都唔會幫我媽執屋啦你都廢話!寧願執屋都唔陪小朋友呢啲咪自私理得你死!
有咁好命我又唔介意俾人咒呀!

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

cutebambi 發表於 24-5-1 03:10
咩叫“益咗呢啲99”!?老爺奶奶對你嚟講唔係親人,係外人,咁你做咩咁在乎佢間屋畀唔畀親戚住!外人啲物 ...
講漏咗添呀, 用apple機用自己錢買就唔多餘, 要人哋買俾自己緊係多餘啦!人哋自己賺$都唔捨得用apple機, 你要人買俾你自己部電話無壞死都要換apple你就係多餘!咁老仲要威就係多鬼餘!仲好意思叫人買俾自己面皮成尺厚!

大宅

yauki921 發表於 24-5-1 10:17
男人係自己揀既
明知個男人愚孝都要揀
揀完又要怨個男人愚孝
99呢條老嘢乜$都claim, 自己請人食飯都要仔出$, 幾十蚊電話費都要人幫佢交呢啲先係老奉!
屎片都唔識換一條, 我幾時又諗住成個男家幫我呀!?想佢幫下眼用對眼睇唔係用對手做, 我呢啲叫老奉佢呢啲叫乜呀?

day 1係已經俾呀, 我都有俾自己阿媽. 但99愈老愈發$寒, 已經俾咗$佢, 咩$都走嚟claim, 買嘢要人買俾佢, 要買apple手機俾佢, 佢自己請人食飯要幫佢俾$, 連個孫生日食自助餐都唔放過, 乘機叫人嚟食個個唔俾$, 個孫都唔知佢哋係乜水, 分開幾張枱, 個個好似搭單食飯咁食完拍拍蘿柚走人, 佢唔覺得樣衰呢下勁!

大宅

nicoleck8 發表於 24-5-1 11:05
回覆 selinako^^ 的帖子

其實我都唔明佢個仔有問題關奶奶咩事
你無睇清楚就唔好喺度嘈!
最幫手係我阿媽!
99做做做?唔使佢落手做淨係多對眼睇住都唔肯啦!屋企個個返哂工得返個工人同個唔識表達嘅細路正常阿媽都想多對眼睇下啦!

99呢啲乜都唔想做唔理, 乜$都走嚟claim足, 電話費都要人交, 電話要人買俾佢, 電話無壞死都話壞咗要人換apple機俾佢, 自己請人食飯要人幫佢俾, 個孫生日都唔放過叫一堆唔關事嘅人嚟要個仔埋單!呢啲老嘢唔死有乜用!?

大宅

nicoleck8 發表於 24-5-1 11:07
回覆 Ada2288 的帖子

即係希望佢快啲有報應呀,把口咁賤
你就快啲有報應!你把口先賤呀我同你無仇無恕你嘈乜鬼?

你都痴根我做錯嘢!?做錯乜嘢!?

報你條命呀!你把口仲賤!99一嘈就幾千幾千俾完又俾!自己細路交幾百蚊雜費都牙痛咁聲!呢啲鬧下都叫口賤!?你先賤呀報應係報喺你呢啲花生友身上!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊