嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 今日食乜粥 (Part 2)

今日我煲節瓜薯仔瘦肉粥(兩餐)!

NGASZE626,
未試過用豬骨煲粥仔, 我驚d豬骨碎左會整到bb喉嚨喎!

NGASZE626 寫道:
大家認為用豬骨定瘦肉煲粥好, 我覺得豬骨會甜d

別墅

我會買hk$5瘦肉整碎分兩餐煲.

我今日煲"瘦肉薯仔菜芯粥".

別墅

BB剛6個月, 由初初用瘦肉粥慢慢隔兩日試加其他食物, 因為咁先可以知道你個b食邊樣食物敏感.

最重要係唔可以落鹽架, 因為BB太細開始食鹽對肝臟唔好架!

別墅

其實, 我建議你首先比魚湯底煲粥試下先, 如果bb食到就可以慢慢加魚肉比bb食.

但你初初唔好逼bb食太多, 6個月剛剛開始食, 大約最多7-8啖已經好好啦!

別墅

煲大眼雞就最好, 起骨又易! 不過, 我覺得大眼雞幾貴下!

別墅

我個b又肯食喎! 菜芯係"正氣", 所以你不妨再試下比bb食啦!

joey.mama 寫道:
hi Amy1388,

我都試過用菜心呀, 同埋白葉, 我覺得有d 葉青味, 妳bb 肯吃嗎? 我而家都冇再用呢兩種菜.
[quote]
Amy1388 寫道:
我會買hk$5瘦肉整碎分兩餐煲.

我今日煲"瘦肉薯仔菜芯粥".
[/quote]

別墅

將d粥差不多煲好之後, 將d菜切碎放落煲粥到5-6分鐘就食得, 唔好煲咁耐, 因為d菜會黃.

首頁

尾頁

跳至