自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

陳小b 發表於 24-5-2 09:27
係 。開口埋口都死老野。。又咒兩老快d死。。做女人做到佢咁惡毒。。真係好恐怖。。已經唔同住。。仲多多 ...

惡毒又斤斤計較
電話費單 的士都好走黎計較果啲濕碎數
我6299啲電話費由頭到尾都係老公全部一手搞,電話費單全部老公張卡autopay曬,我知道但唔會過問,除左家用外都有一堆額外開支,大學學費咪又係老公自己借錢再還,好多人都係咁架啦,父母唔係老馮要比架
咁都要咒人快啲死

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Nicnana 發表於 24-5-2 13:19
認同樓主。根本就係質素低既人。稍為有d家教既都講唔出d噤毒既說話。

其實幾唔鍾意99都好
都無理由咒個老人家快啲死
仲要親子論壇有咁既post

翡翠宮

Ol0314 發表於 24-5-2 13:20
何謂「苛索」先
講緊請親友食飯
間唔中搭下的士遮

響果位樓主眼中
拎左家用就應該全包
唔再額外收費
仲有收費要比返啲99應有既服務
例如幫手陪埋工人一齊送小朋友上堂
幫手湊孫 隨傳隨到
幫新抱坐月
知慳識儉
好好保存啲身家財產將來留曬比自己個老公

洋蔥頭媽咪    發表於 24-5-2 13:33

翡翠宮

mln 發表於 24-5-2 13:26
我覺得那個樓主太蠢了,只需要寫出平日99的惡行,或者佢自己內心的感受即可。

講得太直接,始終bk太多c9 ...

問題響佢老公身上
唔係遷怒個99 個老人家享兒福唔抵得又要咒人死老野快啲死 好狠毒

翡翠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-2 13:31
我又覺得佢未必有比錢阿媽,因為佢話唔比都得,佢阿媽唔會出聲,仲會默默幫佢湊女,所以佢覺得好似老奉, ...

哽老一族思想

翡翠宮

hfl2000 發表於 24-5-2 13:41
出奇地BK淨係屏蔽咗佢啲粗口replies,無直接剷走/關閉回應

呎度比以前寛鬆左
以前呢啲多數關閉
一係一開始搬去婆媳版唔會由得響公海
可能想搏多啲流量 ?

翡翠宮

noodle_noodle 發表於 24-5-2 13:56
我角度,唔一定係99,外母都應該做架,但比較少人鬧自己阿媽唔幫手,我都想鬧,不過我阿媽失去左我已經得 ...

我自己覺得幫係bonus ,唔幫咪自己諗辦法解決
唔中意都唔洗咒人死老嘢快啲去死

翡翠宮

gallygally 發表於 24-5-2 18:04
佢話最終亞99連薑醋卷都冇買喎

人地新抱可能嫌棄呢
都咒佢99快啲死既新抱
日常面口會好得去邊丫
比我都唔會煲 唔係無錢係唔識
一陣買啲薑醋券又話難食又剩
總之佢99生存已經係死罪

翡翠宮

MerryMe 發表於 24-5-2 18:09
無得理解架喎!
前因後果都冇人知,所有野都係佢單方面講啫!
點樣先算自私計較先?

其實再背後,點知人地兩兄弟係咪明爭暗鬥
果位樓主個老公可能想爭大份啲既身家
先對呀媽有求必應 要乜都比佢
人心難測 係咪真係純粹出於孝順點知
可能覺得自己都比左大部份家庭開支
Training 既開支貴又唔覺得係必須
以前好多咪淨係話曳唔聽話坐唔定讀唔成書
而家先分曬類標籤曬又做咩training 好多老人家都覺得係多餘 而家人地老公又無話唔做
或者佢老公覺得掉錢去個女training回報比孝敬呀媽既潛在回報低又未定
其實講到尾個問題都係出自個男人身上

翡翠宮

C77f 發表於 24-5-2 18:24
嗰個樓主係唔係有另外ac 係呢度撐緊

翡翠宮

gallygally 發表於 24-5-2 20:07
樓主話個極品99係搭完的士走去問個仔claim 番, 唔係同個仔一齊搭, 亞99真係做得好肉酸呀
...

係樓主同佢一齊搭的士送完99返屋企
之後佢地一家就搭返地鐵定巴士返去喎
跟住樓主又計較
送佢99就的士,自己一家就搭巴士

翡翠宮

gallygally 發表於 24-5-2 18:35
咁唔想俾錢都可以好多藉口, 典型藉口就係你呢類推落新袍度的藉口.
我諗沒有無緣無故的恨, 相信可能由攪婚 ...

有時啲新抱樣樣assume 99要做乜做物
達唔到期望就嬲 莫名其妙
明明有工人送個仔女上堂
又嬲呀99唔出黎同工人一齊送個仔返工
我到而家都唔明 點解明明有工人送要個99山長水遠出黎來回幾個鐘黎陪佢個工人一齊送個仔女上堂
一句講晒 99就是原罪

翡翠宮

gallygally 發表於 24-5-2 22:23
樓主要返工, 工人單打湊,99掛住去v wet都算唯有忍下啦。 但湊出街, 如果去得遠, 的確唔放心, 想搵個 ...

如果唔放心
咁做乜仲要比個工人單獨湊出去?
呢樣野唔係要奶奶同意先安排?
既然你都比個工人湊出街,其實都已經交低左個仔比工人啦
On top再叫個奶奶只不過作用令自己「安心」而且
但就洗個老人家幾個鐘頭瀕瀕濮濮 、周車勞動
比我就真係唔好意思咁樣洗長輩法
So far我送個女上堂學野
大部分都係工人一個湊返學放學
好少會見到有工人+長老呢個組合
如果覺得個工人信唔過直頭唔好比佢湊出街了

翡翠宮

yeikaki 發表於 24-5-2 22:45
agree, 我直頭唔會“使”長輩,如果唔放心,就自己請假湊,仔女係自己的,不是四大長老的。
...

如果唔放心咁緊張個仔
就自己請假
或者全職湊
呢樣當然都要事前同另一半有共識先

翡翠宮

noodle_noodle 發表於 24-5-3 12:40
我唔知,我就黎要開個post討論女人無做野嘅委屈,我一定講我媽果4姊妹,佢地1個寧願離婚都唔肯做野(我媽 ...
呢個社會就係咁現實
婚姻不是浪漫劇的延續, 而家真實柴米油鹽日常狗血長壽劇,
女既有錢, 唔單止個男人聽你話, 連男家人都一樣會

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊