烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 20-8-13 22:27
尋日收到新手機,搞咗幾個鐘裝番d apps, 安番settings, 不過因為要照腸,尋日冇食過嘢,今日都應該要到好 ...

好在是routine check up 咋,無事大家安樂唒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 20-8-14 09:53
今日我女話想整曲奇餅,佢初初唔信我張食譜,話冇理由就係得麵粉,糖,牛油同vanilla 就整到, 我叫佢試下先 ...

哇好cute 好似得意動物餅(我細個時超喜歡食㗎)

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-8-24 11:32
晚飯掛住鬧仔,俾個衰仔激死,食唔落。
都幾好餸:炆豬手,煎豬扒,勝瓜小炒,炒椰菜花。
炆豬手我都超like, 唔好激死啦,食多啲補返條氣順返晒

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-8-28 14:31
午餐煮咗韓式排骨豆腐煱,加煮個麵,拎埋老干媽出嚟,食得好開心。
韓式排骨豆腐煱好正,我都好喜歡韓餐

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-8-29 04:35
冇買到其他配料,只得排骨加豆腐,個湯底都係好求其,但屋企果三個已經好滿意,佢地好鍾意屋企附近間韓國 ...

我同你哋一様好喜歡食韓式菜,不過諗諗吓除咗印度菜我麻麻哋才其他東南亞菜式都好like

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-9-26 12:07
午餐老公話想食KFC,咁啱有coupon, 17.xx 8件雞4個烘鬆餅(姐姐俾多咗一個,盒裡面有5個) 同兩個大薯蓉。

我都勁like kfc. 有coupon 九月尾到期等我快啲去換埋佢先

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-9-26 13:23
呢邊有間Popeyes仲好食,不過好幾次去買,d員工好冇禮貌,對上果次買14塊雞,俾得11塊,仲要話冇得要求要 ...

哈哈我都好喜歡食炸雞不過無你咁多硏究㗎,平時香港kfc 同Mac Donald 麥炸雞我都食,不過最好食炸雞暫時係首爾食嘅,隨便一間都唔錯呢

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-9-27 11:06
係屋企果幾個奄尖,所以特別要求多。不過每次唔睇實D員工執就一定漏,偏偏而家好多時未必會留喺店入面數清 ...

哈哈你屋企人要求好高,啱啱去咗kfc 用yuu 積分換咗8件雞,成完好滿足呀

珍珠宮

Tebing 發表於 20-9-30 01:48
你食左未?

當然食咗啦,用分換咗八件雞,大滿足

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-9-30 10:45
午餐食回鍋肉餅(辣辣地幾正), 下午茶食咗個玉桂卷(走糖霜)

回鍋肉餅好正呀

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-10-1 12:29
9月30日coupon最後一日到期,老公話食多一餐KFC喎,今日呢個crispy真係脆,上次個姐姐俾錯原味我。

...

哈哈一定好好味

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-11-5 11:00
午餐有沙律同花生糭

哈哈估唔到你嗰邊都容易買到糭喎(我好喜歡食但又怕肥唔敢成日食)

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-11-5 11:06

有架,長期有,唔駛等端午,呢隻3蚊美金,都唔少料,有蛋 ...

咁價錢其實同香港差唔多好抵食,我澱粉質食得多嗰排體重勁急升

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-11-16 15:38
早餐又encore粟米餅夾酪梨醬火雞肉沙律

哈哈我都勁喜歡食依啲夾餅,好正呀

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-12-9 15:51
我嘅午餐:仔女食剩嘅印度薄餅同焗春卷
仔女就有自家磨菇蕃茄醬煮扭紋粉(唔記得影相就被捧走晒)

兩樣我都好喜歡呢

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-12-11 15:01
感恩節買嘅Staub煲送到啦,呢個matt black好靚仔,今個周末要焗個歐包開光

真係好靚仔,我好喜歡素色的

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-12-18 11:44
大老細送俾我嘅聖誕節禮物,佢好有心,年年都係pastries and baked goods box, 今年係三盒嘅tower set, 有E ...

哇你有個好老細好戥你開心呀,收依啲禮物好開心呢

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-12-19 01:47
我算幾好彩,做咁多年嘢,遇著嘅老細,九成都對我好好。

我肯定你係一個好有責任心及表現得好好嘅員工,所以大部分嘅老闆都咁錫你呢
Very reasonable

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-12-19 12:36
可能係我比較抵得諗,我對自已有要求,唔會交唔合格嘅嘢出去,我覺得上司下屬要溝通,關係相對嘅,你對我 ...

抵得諗又有要求現在好難得啦,抵你老闆咁錫你嘅

珍珠宮

rose-mag 發表於 20-12-31 14:07
晚飯四大碟:腐竹金針雪耳木耳炆栗子雞,西椒肉碎炒蛋,淥菜心,雜菜炒魚腐
Hihi 好好餸呀,祝你2021 年身體健康,得閒煑多啲餸比我哋分享吓呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊