跳至

首頁
23456...20

尾頁

大宅

stliu,

多謝賜教! 您識得用個招 "自然懲罰" 處理得幾好, 起碼您仔仔肯聽!

我都試過用 "如果唔食xxx, 就唔俾你去xxx!", 但囡囡一聽到可以去xxx, 居然可以立即將入了口個啖都吐出來, 然後跟我講"我食哂啦, 可以去xxx啦"

如果唔帶佢去, 更加七情上面, 喊到成層樓都聽到, 有時喊得緊要得濟, 甚至連之前食落肚的都嘔出來 :tongue:

所以每次都要好有耐性同佢一路玩一路食, 又唔知佢係唔係肚餓, 又唔知係唔係真係飽, 食碗粥可以食成個鐘, 我見有人話餓下佢, 佢餓自然肯食, 但就係唔忍心, 做唔出

大宅

wasyinyin,

個位K2家長真係好俾心機去栽培小朋友, 嘩! 報十幾個興趣班, 大人未必有財力同時間之外, 小朋友係唔係真係受得住呢?!

您一心諗住為小朋友好, 但小朋友除了學習之外, 還要有充足的休息時間, 同一時間上咁多堂, 可能連午睡的時間都沒有了, 我諗那個K2小朋友都應該會辛苦, 壓力很大呢...

大宅

wasyinyin.

您講得很對, 小朋友差幾個月都差好遠, 好似我囡囡咁, 我覺得佢今個月同上個月都唔同哂, 所以真係難怪有d幼稚園鍾意收大仔大女。

係喎, 唔記得左K2要返下午添, 唉, K2的課程聽聞比K1仲"谷"得緊要呀, 要應付學校裡的測驗考試都不特止, 仲要週圍去參加興趣班, 真係慘過軍訓, 仲邊有精神呀, 若搞到病左, 就更大獲, 話就話識得好多野, 但就真係"鄧"個小朋友可憐 :cry:

大宅

stliu,

係呀, 得閒約出來傾下計都幾好, 難得大家都住得咁近...

德華街個公園好似正在維修中, 面對住千色店個邊入口封左, 最好等搞掂先好去, 搵過第二個地點啦, 也可以星期日約出來飲茶呀~

我星期六要返工, 您呢? 所以星期六早上就唔駛預我...

又或者您們有無去過川龍(大帽山下面)飲茶呀? 有時天氣好的時候, 我們仨星期日會去那裏飲下茶, 和囡囡睇下西洋菜田(而家應該有西洋菜賣, 可以即擇即買), 行石澗搵魚毛, 可以多d接觸下大自然...

大宅

stliu,

買西洋菜係川龍既特色之一, 沿"端記"行落條石級就係, 唔係日日都有, 要遇正"當造"先可以買到, 一包十蚊, 在田裏即刻擇上來, 好有菜味, 您第日可以試一試...

會所都係一個好提議喎! 又無時間限制, 幾時都得, 又可以俾小朋友玩...

只可惜我果度d小朋友設施真係麻麻地, 得個細細地既房, 又無乜玩具, 唔知愉城得唔得呢??? 好似有兩會所, 而且又近 wasyinyin 和 豬仔媽媽, 對我們都好方便, 星期六/星期日下午可以嗎?

今晚又同囡囡去熊貓食自助餐啦, 所以一夠鍾就要走人

大宅

豬仔媽媽:

您就當練習打字, 第日就會越打越快, 熟能生巧

您囡囡成日要半夜起身飲奶, 真係要好好教訓下, 您可以捱到成兩個幾月, 都好高能耐

湊小朋友經常都唔夠訓, 我日頭要返工, 晚上又要陪小朋友訓, 有時訓訓下又望下囡囡有無蓋被(囡囡經常都踢走d被, 搞到傷風), 所以我都覺得身體差左, 而且成日都無覺好訓

囡囡都食唔少野, 但食來食去都唔會肥, 可能係食人奶的關係, 所以無咁肥, 好似昨晚咁, 佢未去食自助餐前已經係屋企食了碗粥, 去到仲可以不斷咁慢慢食, 連我的朋友都話佢好犀利, 個個都停落來, 她都可以繼續食, 有時反而驚佢一時間食得太多添

大宅

stliu,

端x有油菜賣, 如果食佢地煮的西洋菜, 也是由下面田批發給他們的, 所以和您自己在田裡買的生西洋菜並無分別。

您仔仔訓幾耐晏覺呀? 訓咁耐夜晚咪好夜先訓?

大宅

all

豬仔媽媽 及 wasyinyin, 全職媽媽真係幾辛苦, 有時我媽咪(婆婆)都經常同我投訴, 話好辛苦, 照顧小朋友搞到周身骨痛, 所以一有時間我都會自己睇返, 多個人換下手對大家都好d...

有時我都會諗: 其實自己都幾好好彩/好幸福, 還有媽咪(婆婆)可以幫到手照顧小朋友, 之前都有諗過請工人, 但囡囡咁細, 又唔識投訴, 始終唔放心, 我屋苑的小朋友很多都是姐姐湊, 但實在很頑皮, 那些姐姐經常圍在一起談天, 或講電話, 並不太理會/管教她們的小主人的; 加上週圍朋友都投訴工人點點點, 令我更加不放心俾工人/外人湊, stliu, 您已經算好好彩, 可以搵到合心意的人幫到手, 。

wasyinyin, 好在 stliu 在此澄清, 否則出來真係認您唔到 :lol:

我諗呢度最肥係我, 自從生了囡囡之後, 體重都係輕少少, 人地話照顧小朋友會瘦, 但我就無乜瘦到(而家仲比未生之前肥二十幾三十磅!), 所以未生之前的衣服都不合穿! 可能係產後補得緊要, 自己又吸收, 加上要飲人奶, 都無刻意減肥, 怕對BB唔好, 而家要等BB戒了人奶之後, 就要積極減一減

我囡囡可以話完全無飲過奶粉, 除了人奶之外, 就會給她飲鮮奶, 可能她已習慣了飲人奶(唔會好甜), 所以也鍾意飲鮮奶, 您地都可以試下... 而我就會飲十字/維記, 囡囡飲唔哂大人都可以飲, 除非您小朋友對牛奶敏感, 如果唔係, 飲新鮮鮮奶會比奶粉更吸收....

P.S. 之前聽過健康院姑娘話, 其實一號與二號奶粉基本上的分別都不大, 反而BB對細號奶粉的吸收會更好, 還建議其他家長不需要轉奶粉呢!!!

大宅

原文章由 stliu 於 07-12-21 17:09 發表
係啊係啊! 大家咁話!
Merry Christmas and Happy New Year!

其實我下星期都仲要返工架, 不過D holiday mood已經出晒來啦!

我明天早上還要返工, 見大家咁快有 Holiday mood, 我都講句:

祝大家 聖誕快樂 MERRY CHRISTMAS !!!

x n

大宅

stliu,

哦, 原來細號奶粉貴d架, 我真係唔知喎

餵到半年都算幾好, 真係好.... 好辛苦, 最緊要係個人會經常病, 而家諗住開始同囡囡慢慢戒, 現在只飲早及晚兩餐人奶, 平時會飲鮮奶, 但飲得唔多。

我揀十字/維記, 並唔係因為我囡囡鍾意飲, 反而係我自己鍾意飲, 牛奶公司的奶味我接受唔到, 朱古力奶就OK, 我囡囡都好鍾意飲 (不過唔會俾佢飲太多, 太甜)

您家的姐姐做左幾耐? 真係好少見無投訴的東主(您)

大宅

餵人奶唔會慳好多, 除非唔做野...

好似我咁, 之前中午個餐仲會坐的士返屋企餵囡囡(埋身餵), 日日都要來來回回坐的士, 雖然都算近, 但一日都起碼要成四十幾蚊車費, 持續兩年幾都係咁(風雨不改), 只係今個月開始先中午無返屋企, 我媽咪都話我自己攞來辛苦, 仲貴過飲奶粉, 成日叫我戒左佢...

大宅

豬仔媽媽:

睇來您同我都係俾囡囡"恰"個隻, 佢知道我地心軟, 唔會為難佢, 所以就變本加厲...

按理論, 真係要忍心d, 去厠所無得講 (有時真係唔知佢係唔係要去vv), 但食野就真係唔可以縱容, 之前睇過有人話用"行為矯正"方法, 即係用"讚賞"+"解釋"+"ignore" (好似係咁上下), 若想好的行為不斷重現, 如囡囡平時肯食飯, 或者無扭計時, 就勁讚佢; 扭計時就同佢解釋, 問佢點解喊; 唔聽繼續扭就唔好理佢, 盡量唔好俾佢覺得您有任何嬲/心軟的表現, 由佢, 等佢知道喊其實係無用既....

不過理論還理論, 要實踐就真係好難, 我現在唯有盡量用"讚"呢招, 好似返到屋企見佢無喊, 就讚佢: "++, 您今日好乖喎, 無扭計", 肯食飯時, 就同佢講:"++好叻呀, 可以食到咁多野"...

下個月我會去聽浸會的講座, 就是關於教養孩子的, 希望有所得著, 到時再講些"理論" 您們聽下....

昨天晚上囡囡收到很多聖誕禮物, 很開心。

不知道是不是囡囡前晚食 buffet 食濟了, 婆婆說放學回來後就無乜精神, 晚上居然嘔吐大作, 嘔完之後就好好多, 所以有時唔食又煩, 食得太多都煩, 而家都唔敢俾佢食太多, 要食得清淡d。

大宅

原文章由 stliu 於 07-12-24 08:51 發表
kuyu0905,
你真係好有毅力啊!
果時我餵人奶, 我老公都好支持, 不過真係唔平得好多, 因為每日都要勁飲魚湯, 買魚呀木瓜呀咁都係錢!!

係喎, 都唔記得計埋呢筆添

其實餵人奶咁辛苦, 都係想慳....醫藥費, BB日後身體好d, 對大家和細路都好, 見到BB病真係好辛苦, 情緣病的是自己, 所以我都好鼓勵身邊朋友餵人奶, 餵得幾耐得幾耐, 日後就會見到成效。

大宅

原文章由 豬仔媽媽 於 07-12-22 14:54 發表
Kuyu0905,

係我未有小朋友之前, 我係浸會讀咗一個短期的兒童心理學課程, 雖然都叫做有d幫助, 但有時唔可以應用係自己的小朋友身上, 好睇自己小朋友的性格.

囡囡其實都怕我, 我有時都好惡下, 因為始終多數都係得我 ...

豬仔媽媽:

咁都好, 囡囡還會怕您鬧, 又難得您們兩公婆都咁合, 一定要 keep 住呀, 一個心軟都麻煩, 小朋友好識得睇環境睇人, 我就係比較心軟個隻, 所以爸爸一話佢, 佢就走來搵我.

大宅

平安夜

聖誕節快樂

假期後見啦~

大宅

Dear All,

過了幾日假期, 返到公司就忙到飛起

下星期又放元旦, 睇來又有排忙啦~

豬仔媽媽:

您囡囡鍾意食 sushi ? 您放心俾佢食呀? 我現在還未放心俾佢食生野, 因為之前她一歲多時試過俾佢食壽司飯, 即刻搞到腸胃炎睇醫生, 之後就唔敢再給她吃 sushi 了, 有暗影呀

小朋友食野好講心情, 有時鍾意起來可以食好多, 有時一啖都唔肯食, 好似我囡囡咁, 都唔係好食野, 婆婆好俾心機去煮粥仔佢食, 有時都吐出來, 所以慢慢來啦, 佢覺得吐餓時就自然會食。

我這個假期都無乜出去玩, 因為囡囡肚仔有點唔舒服, 又疴又嘔, 乜都唔想食, 淨係食少少面包及水, 好在呢兩日好返少少, 今天又去了朋友仔屋企玩了。

大宅

呢幾日都超忙, 好難得有時間上來...

講開小朋友食野, 就真係好難搞, 見到人地小朋友可以一啖一啖咁食哂佢, 都不知幾羡慕...

豬仔媽媽:

算啦, 有時小朋友食野逼都逼唔來, 我現在都看得很開, 總之她喜歡食什麼都盡量給她食, 有時她可以只吃面包又當一餐, 有時可以食面面, 要經常轉換花款, 又要睇大小姐心情, 總之健健康康肯食就算了

大宅

祝大家:

HAPPY NEW YEAR

大宅

Hi, All,

好耐無見啦! 咁快又進入 2008 年了, 祝大家新的一年都開開心心啦

豬仔媽媽:

睇返您之前的留言, 我都覺得您囡囡其實都唔算食太少 (有d似我囡囡 ), 會唔會一d食來食去都唔肥個類呀? 我覺得我囡囡係食來食去都唔肥個類(似她爸爸), 有時可以由下午午睡後不斷咁食唔停咀, 但都係偏瘦, 所以您都不用太擔心, 肯食就盡量讓她食,唔食就算啦... 您又或者可以向好的方面諗, 囡囡細細粒第日咪唔駛減肥囉~

wasyinyin & stliu,

如果培正收, 其實我都會考慮培正, 正如您們所說, 除了中中的問題外, 始終係一條龍, 而且學術成績都不斷在進步中, 雖然話幼稚園課程比較淺, 因為它們根本不需要考慮升小學問題, 可以讓小朋友快快樂樂渡過這三年, 相對亦提供很多親子的機會, 到小學才開始才催谷, 而且培正的規模真的越來越大, 旁邊正建起IT教育大樓, 會供培正中小學用, 資源很豐富, 課外活動亦非常活躍, 對小朋友日後的發展亦有一定的好處...

而KV亦是大部份人讚賞的幼稚園, 只是真的要考慮升小一的問題時, 就有點煩惱了... 一年收600個學生, 可以升入名小學的也有一百幾十, 但亦有很多要回到區內就讀, 您們知道一般是升讀哪一間小學嗎? 女仔除了DGS(私校), 還可以考慮哪些?

大宅

stliu,

幼稚園真係好難十全十美, 有得必有失, 真係要睇人的需求... 針無兩頭利, 又想讀書好, 又想多群體社交活動/課外活動, 真係要付出很多時間/精神/金錢...

現在離培正放榜還有一段時間, 到時收了又要諗一輪, 唔收反而唔駛諗(無得諗), 叠埋心水讀KV

話說回來, 您們知道KV一般升讀什麼名校嗎?

首頁
23456...20

尾頁

跳至