懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

LOVEBB88
姑娘有答我wor,佢話因為開頭食,bb都係試2啖,即係你攪一大輪bb只會食你2啖,如果你開糊仔,咁就會方便d lor~我大仔開始食糊仔果時喊到好似我地比毒藥佢食咁ga..但係識吞之後就瓜瓜嘈要食多d喇...食粥佢就mamatay...到依家都唔鍾意..
我想請教你d野ar,你2個小朋友仲有冇飲奶ga?我大仔仲飲緊早晚1支ga~有時我想夜晚唔比佢食(夜晚食左好多野),佢到時到侯就會叫我"mommy,開奶奶la"(我o既意思係唔想開奶粉唔想用奶樽,想用杯比鮮奶取代)
原帖由 LOVEBB88 於 09-2-20 09:16 發表

我又係咁問健康院d 姑娘,佢話兩樣都比佢試o下la,我諗返係喎,我兩個大b,一個唔肯食糊仔,衹係食粥水,另一個食糊仔食到"答答"聲。

子爵府

好媽媽勳章

LOVEBB88
唉..之前帶大仔返健康院,姑娘話要同佢介奶樽,唔比用ar...但係佢又唔肯,飲奶奶一定要奶樽..所以我先頭痛之嘛...
我大仔係奶精黎ga...依家1支奶飲250ml都唔嫌唔夠o既..但係用杯開就唔肯飲....
原帖由 LOVEBB88 於 09-2-20 10:27 發表

我大仔飲奶粉都飲到成6歲,我二女到宜家5歲幾都仲飲緊(佢又話飲到6歲唔飲),其實奶粉係有營養,佢朝早起身同臨瞓前都飲,我本身覺得冇咩所謂,佢想飲都比佢飲,佢冇超磅就得。

如果你真係唔想開奶粉比佢,你初初轉用杯開奶粉,the ...

子爵府

好媽媽勳章

7歲!!!
唔係嘛.......
我大仔依家仲好鍾意用奶樽ga...
不過就淨係用黎飲奶,
飲其他野就用combi啜啜杯/普通水杯...
原帖由 chowhui97 於 09-2-23 13:16 發表
kb o

有個extreme case, 我侄仔到7歲先戒奶樽呀!

子爵府

好媽媽勳章

LOVEBB88
我大仔都有食ar~我都係買余仁生..
有2隻ga,有1隻叫"猴早散",1隻叫"猴早末",
猴早末好似係勁d ga~
好似要$1xx/1支ga..
不過食完真係幾好ga..
d痰會痾返出黎...
拍痰都易d拍出黎~
不過好似話要大d先可以食..

原帖由 LOVEBB88 於 09-2-24 09:33 發表

猴棗散我都買過比大仔食,不過一定要買余仁生,好似係600元5支,定係500元6支(好貴買過一次冇買),其他牌子係溝埋其他中藥,平好多,但係聽人講冇咁有效。 ...

子爵府

好媽媽勳章

lamsl,
我覺得didi好似吽牙ar..
佢又流口水,又係咁伸d手指入口,
係咁磨d牙肉..
我大仔果時6個幾月先出牙,
didi依家吽牙..會唔會早得濟ga?
佢仲好想好想食我地d野食tim..
我試過比1小舊蘋果佢咬,
佢真係用d牙肉磨舊蘋果,
好似d牙真係好痕咁...
我係時候買定牙膠喇....
我驚didi第時有牙..
會咬c我...諗起都驚....
係呢,你細佬仔依家仲有冇食人奶ar?
原帖由 lamsl 於 09-2-24 10:38 發表
你就好啦,到6個月後你唔駛煩.
我都想我阿仔發狂地食同飲呀.
佢依家都仲係,1日5餐奶,2餐120ml,2餐150ml,1餐180.
total得720ml咋.好彩咪750ml囉.
過幾日同佢試下每餐180ml,可能佢一日食得4餐添咋.
每餐都在佢清醒時餵, ...

子爵府

好媽媽勳章

係時候開part 3喇~
快d去報到la~

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2073677&extra=&frombbs=1

首頁

尾頁

跳至