在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 yaubb2014 的帖子

我同事相處冇問題,但係工作壓力大,要跑生意,個市又差,冇之前咁好做。如果仲後生,應該會值得。但係而家有小朋友,一邊有工作壓力,一邊又有教小朋友功課壓力。每日都係瞓得五個鐘,因為夜晚唔捨得瞓,想多啲時間放空,想逃避第二日要返工⋯⋯
開咗圍爐group未?我都想有人傾吓

複式洋房

你加油呀,可以喺度盡情放負都好。有時候同朋友抒發得太多,都驚影響佢哋情緒。大家都有唔同嘅煩惱,希望我哋都可以捱過。
新年過咗,你可以試吓再搵工。不過我做印刷業,都係夕陽行業,想轉行都有啲難。

複式洋房

失眠係會令人情緒低落,我之前有一年失眠,晚晚都三四點聽到雀仔叫就好抑鬱,因為知道今晚又瞓唔到。我用咗好多方法醫自己,最咪睇咗一個中醫調理左身體,真係慢慢瞓得返,而家雖然都瞓得唔多,最少都有五六個鐘,都算接受到。
如果係份工令到你晚晚失眠,你真係要好好考慮會唔會辭咗職先。自己身體最緊要,冇好嘅身體就冇好嘅情緒,對家庭都唔好。唔夠錢咪食少啲著少啲玩少啲,開心健康先係最重要。

複式洋房

回覆 kulala_baby 的帖子

睇到我眼濕濕人生逆境嘅時候真係好難捱。有時候覺得做人好無謂,日日辛苦賺錢,想困難嘅日子快啲過,但係當過咗,小朋友已經大咗,好似錯過咗陪佢哋嘅日子。
其實香港之前冇咁難捱,一個Covid 攪到經濟差晒,老闆自然冇咁仁慈,基本上大部份公司都係見步行步,人心惶惶⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊