家事百科

跳至

首頁
12345...62

尾頁

伯爵府

如要de粉資料請勿在此版面貼要pm資料字句。可直接用短訊息通知我。我見到就會比資料給你們。因為之前有個相關既貼已經被封鎖了。多謝合作!

我自己既心得。
照頭一個貼教你點做。
總之將有蝨既房間、廳既雜物清除有咩唔要就唔好留。床單被鋪一定要高溫洗焗,如家有乾衣機就一定要焗乾所有被鋪衣物。如果衣物唔可以高溫處理就高溫洗約60度以上之後就浪響屋外曬。如床玉枕頭最好就掉左佢。洗好焗好既衣物被鋪用膠袋封好最好抽真空處理。
有高溫清潔機就將床LA、床頭板床尾板、床板。床內既間格木位。木櫃都要用機高溫蒸。然後用抽濕機抽乾水份。用吸塵機吸每一個位同角落位。牆壁要補。再噴DE粉響床LA、床腳、櫃腳、牆腳。可以既話將櫃、床拉出唔好貼牆。目的係迫d蝨唔好向牆上走。等佢地痴到DE粉。DE粉會抽乾蝨既體液而死。
每十日做一次。因為卵約十日會生出黎。所以要每十日做一次。
最好保持有蝨既房間濕度響65度以下。高溫加濕度低佢地先唔可以生存!
另外暫時唔用既物品用膠袋封好。裡面都盡可能噴DE粉封好。

仲有一樣野。吸塵機吸完要清左裡面既塵袋同埋喉管同機身分別用兩個大垃圾膠袋噴大量可以殺蝨既殺蟲水響裡面封實個袋口焗吸塵機同喉管。起碼封一個星期先可以用第二次吸塵。

如果用蝨水就照頭POST有教。DE粉網址都有教。

原來外國好普遍
[轉貼自]r.singh

我有D SUGGESTION 比大家

如果發現臭蟲千萬唔好用殺蟲水殺佢地,因為會令佢地走到周屋都係

1.先張所有近床或SOFA既衫焗或用90度熱水洗,之很張全屋衫密實。
2.清哂D雜物
3.用蒸氣清潔機噴床架床肉 SOFA和布藝家私(窗簾)。
4.先再放唔會揮發既殺蟲藥係床架邊墻腳線電相。
5.經常用吸塵機吸塵,塵袋入面放一張噴左殺蟲藥既膠片,塵袋用膠袋密實即掉。
6.每星期重覆3同4 一個月後應該冇哂(臭蟲每10天孵化一次)
但如果用DE粉要2﹣3個月先會冇哂

PS.可以係外國訂一種床套密實床肉防水的,以防千一
張所有墻隙田左佢
同埋去完外地返黎D衫一定令左去洗衣店焗,用蒸氣清潔機噴哂所有野。

我有二次殺臭蟲既經驗。
第一次知到係臭蟲咩都唔做搵PEST CONTROL 之後裝修。
第二次就自己攪店,不過好辛苦

希望唔會有第三次

臭蟲通常藏匿位置

儘管通常能夠在臥室的床鋪及周邊能夠發現臭蟲的存在,但其活動範圍遠不止這些,其中包括:

1 、牆壁的電源插座後面。

2 、布藝家具,特別布藝沙發和其它人們能夠躺臥的家具。

3 、窗套、門套、踢腳板等裝飾物的後面或下面。

4 、木地板下面。

5 、地毯內或地毯的周圍。

6 、牆壁上鬆懈的壁紙後面。

7 、書桌或床頭櫃的檯燈下面。

8 、木質家具的螺絲孔內。
9 、家具上的裂縫內、接縫處或結合處。

10 、電纜和管道的後面和下面。

11 、鏡框或畫框的後面。

12 、衣帽架、儲物箱內等場所。

臭蟲的形態特徵

1 、所有的臭蟲體型扁平,有六條腿,無翅膀。

2 、成蟲期的臭蟲體色為紅棕色,蟲體大致為蘋果籽粒大小。

3 、剛剛孵化的幼蟲為乳白色,觀察起來非常困難。

4 、臭蟲生長發育過程中,經歷5 此脫皮變成成蟲。各代若蟲脫下的表皮形態酷似脫皮前若蟲的形態。

5 、幼蟲和第一代若蟲的顏色比較相似,每次脫皮後的顏色逐漸加深。

6 、臭蟲的腹部均佈滿了橫向條紋,並且在進食後進一步拓展延伸。各代若蟲或成蟲均以人體的血液為食物,一旦進食後,其腹部呈現紅色或紅黑色。

7 、臭蟲的蟲卵一般呈現灰白色,單獨或聚集在藏匿處。

[p=25, null, left]《太陽報》及《東方日報》昨報道木蝨入侵香港為患事件後,引起廣泛市民關注及欲知「避蝨大法」。有預防蟲害專家教路,酒店、貨倉是木蝨出沒高危點,若家中有成員在這類地點工作要留神,以防將木蝨帶回家;若不幸發現木蝨就需要大清掃,徹底掃清家居每一角落找出「木蝨竇」並殺絕,確保木蝨不再存活;撲殺木蝨使用一般殺蟲水亦可,但藥粉宜由滅蟲技術員處理,若蝨患嚴重則有需要找專業滅蟲隊伍。

[p=25, null, left]昨有大批讀者致電本報求助,盼能將家中的木蝨一舉殲滅及了解預防方法,其中陳小姐表示,近兩個月發現床裏不時有至少十多隻木蝨,雖然曾找滅蟲公司處理,但成效不彰。

[p=25, null, left]香港蟲害管理學會主席陳澤森表示,要殲滅家中木蝨首要找出木蝨源頭,若家中成員是在貨倉、酒店或貨船等工作,要加倍留意,因他們經常接觸行李或貨物,木蝨有機會如「搭順風車」般依附在人體衣服或行李上。他強調,要將木蝨杜絕最重要是徹底清潔每一處木蝨匿藏嘅地方,「搵佢哋嘅『竇』出嚟。」
防止木蝨為患小貼士
[p=25, null, left]1.高溫洗滌衣服、床單及毛巾等布織品,並用密封的袋運送,防止木蝨活動。

[p=25, null, left]2.徹底吸塵打掃,尤其是沿地氈邊緣位置。

[p=25, null, left]3.拿掉及檢查家具、桌子、衣櫃及壁櫥等一切相關物件。

[p=25, null, left]4.把家具從牆邊移開檢查。

[p=25, null, left]5.如木蝨肆虐嚴重,床墊、布織及家具也許要丟掉。

[p=25, null, left]6.把圖畫、電源插座蓋從牆上拿走。

[p=25, null, left]7.把亂七八糟的東西清掉。

[p=25, null, left]8.清洗和填嵌牆壁、天花板及地板的裂縫罅隙。

[p=25, null, left]9.在牆壁及天花板油漆脫落或剝落之處重新髹漆。

[p=25, null, left]10.把脫落的牆紙拿掉。

[p=25, null, left]11.徹底檢查床板、床摺位、床邊夾縫等較隱蔽的地方。

[p=25, null, left]12.從事酒店、中港運輸的家庭成員,因工作關係容易有機會將木蝨帶回家,建議回家前應檢查衣服,回家後應立即將衣服清洗。

剛剛發現原個咁既套可以代替膠模包住張床玉。裡面可以灑滿de。唔洗咁煩。慳好多工夫
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1.w4-7411835785.3.6lsDLK&id=9458416553
類似好多自己搵搵

男爵府

又一堆了...
[tr][/tr]
其實...我一直都有留意呢個POST..
有點唔係好明..希望唔好怪我...

點解不斷有人問"邊到買DE粉"?!?!

其實只要去GOOGLE一打DE粉, 第一個RESULT就係講嗰間DE粉的...
重要個個係新會員....?!? 唔通連打個字SERACH都做唔到, 但就申請戶口入黎追POST發問?!

PS:真係好奇...

民房

LUNG0807 發表於 13-7-12 10:43
可唔可以sd d資料比我睇下thx.
主要想知, d steam 機可以係香港邊度買到, 同價錢,
同埋果d 床罩香港有冇 ...
啊..仲有木蝨水,係邊買 ... thx

民房

可唔可以sd d資料比我睇下thx.
主要想知, d steam 機可以係香港邊度買到, 同價錢,
同埋果d 床罩香港有冇得買?
比較唔想用淘寶 thx

別墅

已收到資料, 資料好詳細, thanks

別墅

我屋企都有木蝨呀, 張床玉一達達黑色, 請給我 DE 粉等資料, THANKS

我唔夠積分, PM唔到你地呀..... ><

男爵府

其實...我一直都有留意呢個POST..
有點唔係好明..希望唔好怪我...

點解不斷有人問"邊到買DE粉"?!?!

其實只要去GOOGLE一打DE粉, 第一個RESULT就係講嗰間DE粉的...
重要個個係新會員....?!? 唔通連打個字SERACH都做唔到, 但就申請戶口入黎追POST發問?!

PS:真係好奇...

男爵府

好媽媽勳章

kika 發表於 13-7-11 22:29
回覆 ikle 的帖子

你隻咁好,衫都可以噴,幾好
呢隻話本身溶係水之後乾左至發揮效用

我本身有皮膚敏感,暫時冇事

伯爵府

zoiechan 發表於 13-7-11 21:47
邊到可以買DE粉呀?我唔夠積分,PM唔到你地><
留左比你啦!

伯爵府

kika 發表於 13-7-11 22:33
有無人知邊到有d大膠袋一次過可以包張床褥? (不是保鮮個種)

另外有無人試過係淘寶買真空袋,邊個品牌子好, ...

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a2106.m861.1000384.165.sH39Q5&id=15004712726&_u=n1ftn8l70022&scm=1029.newlist-0.bts1.27&ppath=&sku=

剛剛發現原個咁既套可以代替膠模包住張床玉。裡面可以灑滿de。唔洗咁煩。慳好多工夫

真空袋未試過。不過唔好選D咁平應該可以

大宅

有無人知邊到有d大膠袋一次過可以包張床褥? (不是保鮮個種)

另外有無人試過係淘寶買真空袋,邊個品牌子好,唔容易漏氣
thx

大宅

回覆 ikle 的帖子

你隻咁好,衫都可以噴,幾好

大宅

邊到可以買DE粉呀?我唔夠積分,PM唔到你地><

別墅

我屋企都有木蝨呀, 張床玉一達達黑色, 請給我 DE 粉各樣資料, THANKS

男爵府

好媽媽勳章

哈哈媽咪 發表於 13-7-10 23:04
真係要影相睇睇先知。
我決定準備一個盒,噴定 de水,一見到蚤就放入去,睇佢幾耐至死

男爵府

好媽媽勳章

kika 發表於 13-7-10 16:39
回覆 ikle 的帖子

請問你是噴在床,還是地下,我擔心地下會好滑,你可唔可以PM話我知係邊到買到,THX

我四圍噴,床、地、雜物、衫都噴晒

伯爵府

rubymark 發表於 13-7-11 12:02
我家現在正受床虱困擾,可否給我de粉資料,萬分感謝!
好似比左2次你

伯爵府

ronaldlcm 發表於 13-7-11 09:31
太細隻了...我攞部單鏡出黎影都唔掂..可能我冇MACRO鏡..
但我上網睇話"臭蟲又名床蝨,顧名思義,這種昆蟲通 ...
都係睇圖。同睇下你屋企人有冇比野咬由其係小朋友。有2可能一係就牆蝨、一係就木蝨。
牆蝨唔咬人。木蝨就專咬人。
你去頭post睇下有晒短片相片。如果響床玉邊搵到有9x9係木蝨。

別墅

我家現在正受床虱困擾,可否給我de粉資料,萬分感謝!

男爵府

哈哈媽咪 發表於 13-7-10 23:04
真係要影相睇睇先知。
太細隻了...我攞部單鏡出黎影都唔掂..可能我冇MACRO鏡..
但我上網睇話"臭蟲又名床蝨,顧名思義,這種昆蟲通常在人類睡眠的地方附近棲息,例如床墊、地毯及地板下面、床架裏面、牆紙後面, 以及牆壁和家具的縫隙。 臭蟲是夜行生物, 大多數情况下, 它們只在晚上覓食, 白天則藏在裂縫中。 如果你能發現有卵殼、若蟲的蛻皮、暗紅或銹紅色的排泄物殘漬, 即顯示附近有臭蟲匿藏。"..

但我今早又見兩隻喺廳既牆角邊, 身體應該好"林"的, 用紙輕輕一壓就死...

究竟點先判斷到哩?-_-

首頁
12345...62

尾頁

跳至