家庭理財

跳至

首頁
12345...31

尾頁

大宅

我都想知, 如果突然要用錢, 咩渠道可以匯返來?

原帖由 fayeee 於 11-2-12 20:17 發表
想問bk mammy,

聽聞而家大陸實際外匯管制, 要係大陸匯番錢落香港好似係唔得, 係咪用找換店?但佢係點同我匯??點解佢地又匯到既?同埋係大陸係咪唔可以提錢?

thxx ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 aachan2250 於 11-2-19 17:39 發表
我都想知, 如果突然要用錢, 咩渠道可以匯返來?

怎樣匯上去,就怎樣匯下來!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

報告下先, 我今日下午去深圳灣口岸大樓既boc 開a/c, 資料如下:

1年: 3 %
2年: 3.9%
3 / 4年: 4.5%
5年: 5%

我開左saving a/c + 定期, 我saving 放rmb 50. 有10 幾蚊係扣除買隻手指指既. 因為我住屯門, 所以上深圳灣口岸好方便, 搭 b3 就去到 hk$ 11.00 ( 30 mins 左右 ). 我就帶cash 上去既. 一過出關, 門口轉右就有間boc, 好安全. 不過佢只有兩個counter, 要等一下.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 Kittymummy 於 11-2-19 17:57 發表
報告下先, 我今日下午去深圳灣口岸大樓既boc 開a/c, 資料如下:

我開左saving a/c + 定期, 我saving 放rmb 50. 有10 幾蚊係扣除買隻手指指既. 因為我住屯門, 所以上深圳 ...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

俺的公司、個人使用國內銀行的經驗,工行、中行、建行、農行國有銀行的服務一般,排隊辦手續的時間很長....

招行、浦發行會好服務一些,招行如果有一球存款以上還成為金葵花貴賓會有不同的優惠,帳戶經理跟進等。

但有一奇怪的事情就是國內銀行不願意給矛外地人員(包括港澳台)申請RMB信用咭;除非有一筆長時期的銀行定期存款或者是你有物業在她哪裡的按揭。

還有沒有個人支票;公司支票仍然是印法人圖章 + 公司財務章!

水晶宮

亞大力哥, 我今日終於拎起心肝上大陸開a/c.
今日下午大部份都係港人開a/c. 我做左兩年定期3.9% 好吸引. 不過下轉就唔做咁耐, 大約一年啦 ~ 哈哈.

原帖由 大力大力 於 11-2-19 18:20 發表

複式洋房

回覆 1# Kittymummy 的文章

聽說自2011年2月9日,利息上調左,若無搞錯:
活期係0.4;
3个月2.6;
半年2.8;
1年3;
2年3.9;
3年4.5;
5年5.

但以你們心得,港幣是否會繼續貶值,人仔是否會升到幾多呢?

禁止訪問

回覆 1# 大力大力 的文章

子爵府

美國財長暗示:人民幣至少被低估兩成
http://la.stgloballink.com/fin/201009/t20100918_1418570.html

星島環球網消息:美國財政部長蓋特納(Timothy Geithner)持續對人民幣匯率議題施壓,認為人民幣必須大幅升值,並暗示升值幅度最少20%,這也是他在2009年1月出任財政部長以來,對人民幣升值態度最堅決的一次,顯示奧巴馬政府對中國的匯率政策已經逐漸失去耐心。

據台灣《工商時報》報道,而對於近來美國方面的施壓,中國外交部發言人姜瑜則表示,人民幣匯率升值不能解決中美貿易逆差與美國國內的失業問題。她強調,施壓不僅不能解決問題,反而可能會適得其反。

蓋特納在國會的聽證會上重申,人民幣兌美元的升值幅度太低,人民幣仍然被嚴重低估。雖然他並沒有明言人民幣升值目標,但卻多次提及在2006年到2008年之間,人民幣兌美元匯率曾經大幅度升值20%,更被市場普遍視為是蓋特納對人民幣升值幅度的期待。

據了解,自從中國人民銀行在今年6月19日宣佈重新啟動匯率改革來,人民幣匯率從原本的1美元兌6.8275元人民幣,上升到6.7172元人民幣,在不到3個月的時間內的升值幅度約為1.6%。

蓋特納對國會承諾,將敦促中國加快人民幣升值的幅度,還將利用今年11月在韓國舉辦的G20會議,動員貿易夥伴向中國施壓,讓人民幣加速升值,而目前財政部正在準備下半年美國貿易夥伴的匯率報告,並密切關注中國的匯率走勢。但他也認為,將中國定為匯率操縱國將不會改變任何事情,此事還需要近一步磋商,財政部不保證會採取行動。

匯率交易員指出,從蓋特納的嚴厲措辭來看,中美就匯率議題的爭論或許還會有後續發展,並預估下周人民幣的走勢依然偏強,以化解來自於美國方面的壓力,也可以避免匯率問題繼續被深化。

據了解,中美貿易失衡的問題存在已久,人民幣匯率更被美方視為是改善雙方貿易問題的關鍵,但國會對於政府在匯率議題上的溫和態度頗有微詞。美國國會議員Charles Schumer就直接對蓋特納表示,中國的匯率政策就像掐住美國經濟復蘇的咽喉,但政府卻沒有採取任何行動。

分析師認為,蓋特納目前正在利用國會的憤怒來給中國施壓。

http://pdf.wenweipo.com/2011/02/19/b03-0219.pdf

香港文匯報訊(記者李昌鴻、涂若奔)由於G20財長和央行官員即將在巴黎舉行會議,印度和巴西也已加入了以美國為首的逼迫人民幣升值陣營。人民幣匯率再度受到壓力,昨日人民幣兌美元中間價報6.5781,已是連續第二個交易日上升,並創下05年7月匯改以
來的新高紀錄。市場人士預計,人民幣短期將會加速升值。

比咁多人挾住,唔想升都唔得,至多拖住黎升,你迫得緊時我升多少少交吓功課,至於拖到幾時幾長幾多,就要睇吓邊面強d/覺得滿足.
欲知事態發展如何,請每日留意報章報導~

複式洋房

回覆 1# m--m 的文章

我們是否應該轉成儲積蓄為人民幣呢? 曾經聽人吹話:n年后香港會以人民幣作交易貨幣,你地話有無可能呢?

侯爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

原來大6 高息咁多, 我呢個星期上去搞搞先...大6定期有冇min. 嫁?

水晶宮

um... 無人會知第日人仔升or 跌. 不過我個人覺得, 有閒$$ 而又唔等住用既, 資金亦無出路既情況下. 人仔係比較安全同埋息口唔錯既選擇. 同埋轉得人仔, 都要預左係長線少少. 因為再換返港元, t/t, exchange rate...etc 最少都唔見1厘.

原帖由 smartlady2012 於 11-2-20 02:25 發表
聽說自2011年2月9日,利息上調左,若無搞錯:
活期係0.4;
3个月2.6;
半年2.8;
1年3;
2年3.9;
3年4.5;
5年5.

但以你們心得,港幣是否會繼續貶值,人仔是否會升到幾多呢? ...

子爵府

原帖由 smartlady2012 於 11-2-20 23:37 發表
我們是否應該轉成儲積蓄為人民幣呢? 曾經聽人吹話:n年后香港會以人民幣作交易貨幣,你地話有無可能呢?

我自己就覺得冇野係冇可能(廢話),冇辦法,道行未夠
至於人民幣升值係幾乎必定,隨著美國既復蘇,只有快慢多少之分.
美國低迷就迫得中國緊d.
美國開始復蘇有可能緊d有可能鬆d,要視乎佢哋既心急程度同中國既談判條件而定.
好多次,美國迫得緊,匯率都會創新高.
不過我唔贊成將所有汗水放入同一種容器.

子爵府

牛年勳章

請問大陸不同銀行, 定期利率是否相同的? 如不是, 哪一間較高?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 *dora* 於 11-2-21 17:39 發表
請問大陸不同銀行, 定期利率是否相同的? 如不是, 哪一間較高?

全大陸銀行, 定期利率是相同的!!

買基金真係好傷

男爵府

原帖由 Kittymummy 於 11-2-19 17:57 發表

我開左saving a/c + 定期, 我saving 放rmb 50. 有10 幾蚊係扣除買隻手指指既. 因為我住屯門, 所以上深圳 ...

同埋b3在屯門那裡搭?我住荃灣唔熟屯門,可否告知由荃灣搭幾號巴士到屯門再轉乘b3呢?謝謝.

eva

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 evavong 於 11-2-21 20:44 發表

唔好意思,boc即係邊間銀行,同埋你係自己袋港元還是人仔上去開戶呢?不知袋港元上去開人仔定期可以嗎?

同埋b3在屯門那裡搭?我住荃灣唔熟屯門,可否告知由荃灣搭幾號巴士到屯門再轉乘b3呢?謝謝. ...

應該係羅湖地下鐵,大堂的中銀!

帶人民幣!!

其他唔識答!

買基金真係好傷

大宅

原帖由 大力大力 於 11-2-19 17:52 發表

怎樣匯上去,就怎樣匯下來!!

但我之前直接問過大陸工行cs,
佢話而家大陸實施外匯管制
匯左上去既錢唔可以匯番落hk喎。

大宅

無知一問
其實係邊個決定人仔升定趺?
係美國果方面要求人仔升就升, 趺就趺?
但我覺得阿爺唔會比hk貶值得太多喎。
人仔就算升都唔會升得好勁我覺得。
不過我都照擺舊閒錢上去收息咋

男爵府

大力,,再做定期呢?

原帖由 大力大力 於 11-2-21 20:50 發表

應該係羅湖地下鐵,大堂的中銀!

帶人民幣!!

其他唔識答!

eva

首頁
12345...31

尾頁

跳至