烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:推介蕃茄酵素

請問係唔係每種酵素都要加檸檬?

ccmelody  其實唔一定要有檸檬架,個檸檬嘅酵素多啲,可以加快其他水果蔬菜嘅發酵速度  發表於 14-2-23 05:49
vane  係,一定要有檸檬和糖  發表於 12-10-21 20:31
vane  係,一定要有檸檬和糖  發表於 12-10-21 20:29
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

vicki23126 發表於 12-10-10 17:46
請問係唔係每種酵素都要加檸檬?
有人話唔駛,因為生果中有酵素,但我未試過唔用。

ccmelody  有檸檬會好味啲,同埋會加快其他水果蔬菜發酵速度  發表於 14-2-23 05:50
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Lovely_4 發表於 12-10-10 17:16
第二日水位升左好多
係呀,我果樽下午浸,第二日已經成樽水,我覺得蕃茄水份多,
所以出嚟會多水D,唔會最後隔渣後得番1/4。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

但想問啲渣仲要唔要..........
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

王國長老

conlysister 發表於 12-10-10 19:59
但想問啲渣仲要唔要..........

我試過打爛晒再壓多D汁出嚟,又試過用嚟加落啫喱度,有人話整賓治,呢個我冇試過。

男爵府

回覆:推介蕃茄酵素

同浸酒有咩唔同?收成後唔隔渣可以嗎?

王國長老

貪靚媽 發表於 12-10-11 00:39
同浸酒有咩唔同?收成後唔隔渣可以嗎?

唔同浸酒,浸酒要落糖落酒,酵素只要加糖同檸檬,同埋有療效。
我未試過唔隔渣飲,隔咗渣成樽放入雪櫃方便好多,又唔會變壞。

侯爵府

環保接龍勳章

回覆:rose-mag 的帖子

我昨晚又開工了,(番茄+波羅)另一樽係(貢梨+籚柑)

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

侯爵府

環保接龍勳章

回覆:vane 的帖子

好多汁

ry  請問你果D玻璃瓶喺邊度買㗎?  發表於 12-12-1 12:00

大宅

王國長老

vane 發表於 12-10-11 16:03
好多汁

大宅

回覆:rose-mag 的帖子

過兩日我會曬陳皮,又浸柑酵素。遲點上黎報告一下

ccmelody  我之前都係因為晒咗成箱果皮,浸咗酵素,但無落其他水果,啲味道比其他水果浸的酒精味較重,最好落返啲檸檬,會好味啲  發表於 14-2-23 05:54

大宅

引用:好多汁+ +

原帖由 vane 於 12-10-12 發表
好多汁
好大樽呀

王國長老

聽人講薑浸酵素好味,我又試下,今日浸嘅薑奇異果檸檬同薑車厘茄檸檬,
一個月後有得飲,到時再話大家知味道如何。

半日就溶咁咁多水。

侯爵府

環保接龍勳章

引用:聽人講薑浸酵素好味,我又試下,今日浸嘅薑

原帖由 rose-mag 於 12-10-21 發表
聽人講薑浸酵素好味,我又試下,今日浸嘅薑奇異果檸檬同薑車厘茄檸檬,
兩三個星期後有得飲,到時再話大家 ...
我今曰都係沉左薑酵素,另一樽係楊桃

catfitfit  幾時有得試飲唧? ...吓?  發表於 12-10-21 16:00

王國長老

vane 發表於 12-10-20 23:53
我今曰都係沉左薑酵素,另一樽係楊桃
收成記得上嚟報告吓喎。

侯爵府

環保接龍勳章

引用:Quote:vane+發表於+12-10-20+23:53+我今曰

原帖由 rose-mag 於 12-10-21 發表
收成記得上嚟報告吓喎。
無問題

侯爵府

環保接龍勳章

回覆 rose-mag 的帖子

見有BLOG講..沉薑酵素要成個月先得架..吾知係咪呢?

首頁

尾頁

跳至