2013年媽媽會

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+mrsjimmy+於+13-03-09+發表少

原帖由 currymama 於 13-03-09 發表
Haha~ 我第一胎緊張d係正常既,如果e+已經照到閃,我諗都唔諗即刻去添呀!只係一般都係7-8wk先照到閃,我廢 ...
第二胎真係冇咁緊張,第一胎12w内2w覆診一次,之後4w一次。而家應該5w3d, 我諗住月尾做產檢,可以照埋閃閃,跟住12w返廣華做Oscar,慳返次私家產檢〜

別墅

想問下大家DAY 1係幾時
我DAY1係19/1睇完醫生話預產期係12月26
我自己點數都數唔到
我也登記了屯門醫院

男爵府

引用:想問下大家DAY+1係幾時我DAY1係19/1睇完醫

原帖由 cindybb1401 於 13-03-10 發表
想問下大家DAY 1係幾時
我DAY1係19/1睇完醫生話預產期係12月26
我自己點數都數唔到
你預產期應該係26/10,EDD = last M - 3 months + 7 days

別墅

mrsjimmy 發表於 13-3-10 17:04
你預產期應該係26/10,EDD = last M - 3 months + 7 days
禁我宜家大約幾多周?但我經期較長,大約36﹣40日左右
因為我係新手媽媽,
很多事都不知

男爵府

引用:Quote:mrsjimmy+發表於+13-3-10+17:04+你預

原帖由 cindybb1401 於 13-03-10 發表
禁我宜家大約幾多周?但我經期較長,大約36﹣40日左右
因為我係新手媽媽,
很多事都不知
照日曆數你應該7w2d, 因為cycle長會遲排卵,照超聲波時醫生會根據BB size 再計算準確預產期,到時預產期可能推遲8-12日(因你cycle比人長8-12日)

大宅

回覆:大家預產期係....

我今日都拎左證明,13/11預產期,我都諗住去排屯門醫院,但我仲未登記呀,我想問平日夜晚有無得登記呀?

大宅

回覆:大家預產期係....

我係新手準媽媽,預產期4/11,明天準備去瑪嘉烈登記。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章

引用:我今日都拎左證明,13/11預產期,我都諗住

原帖由 suga1985 於 13-03-10 發表
我今日都拎左證明,13/11預產期,我都諗住去排屯門醫院,但我仲未登記呀,我想問平日夜晚有無得登記呀?

...
夜晚無架!屯門醫院要去健康院登記左先,上網search產前檢查應該搵到健康院資料,如果你都係仁愛母嬰健康院,只有星期三朝早先收新症,帶身份證同醫生證明就ok,之後佢會話你知,要去返屯門醫院特別座攞唐氏期(12wk),我係一朝早做哂既,都唔使點排隊,係健康院去醫院麻煩d嘖!

大宅

引用:Quote:原帖由+suga1985+於+13-03-10+發表我

原帖由 currymama 於 13-03-10 發表
夜晚無架!屯門醫院要去健康院登記左先,上網search產前檢查應該搵到健康院資料,如果你都係仁愛母嬰健康院 ...
只有星期三早上有,咁咪即係要請假?星期六有無架?

男爵府

引用:Quote:原帖由+currymama+於+13-03-10+發表

原帖由 suga1985 於 13-03-10 發表
只有星期三早上有,咁咪即係要請假?星期六有無架?
屯門醫院可以登記既地方包括:

仁愛母嬰健康院
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal_ntwd_yo.html

屯門湖康母嬰健康院
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal_ntwd_wh.html

元朗容鳳書母嬰健康院
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal_ntwd_mdm.html

天水圍母嬰健康院
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal_ntwd_tsw.html

想知時間可以睇返上面網址,喺時間表內找「產科(新症)」

大宅

回覆:suki2500 的帖子

想問一下,因為m唔準,去醫生打確孕信時,照到好細,應該計排卵日2月21,約4week,但無預產期,我是否11月媽咪?

別墅

7/11 QE

別墅

大家好, 今胎係第2胎, 預產期在11月11, 希望各位MAMA都順順利利, 生個肥肥白白既BB, 今胎冇上次咁緊張應該等到7-8WEEK先會去醫生度照心跳.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

大概11月7號...東區...(應該)~

男爵府

引用:Quote:原帖由+眼訓貓+於+13-03-08+發表我住

原帖由 airisu 於 13-03-08 發表
星期一排話我知幾時第一之check啊!
我排左啦,第一次係10/4下

大宅

大家好~ 預產期 11/15 ( 威爾斯 ) 已登記, 晏 D 打去健康院再 BOOK 時間~

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

currymama 發表於 13-3-9 10:48
今年小左好多大陸人,朋友睇梗都話ok,為求一個細心既好醫生,等耐d都抵既,不過無位坐就真係唔ok,我28/3 ...

我都係諗住28/3先去私家照閃閃, 之後4月尾唐氏, 到時睇下醫院有無結構, 慳得就慳~

大宅

引用:Quote:原帖由+suga1985+於+13-03-10+發表只

原帖由 currymama 於 13-03-11 發表
屯門醫院可以登記既地方包括:

仁愛母嬰健康院
唔該哂你呀,好詳細呀,我諗應該星期三會去

男爵府

suki2500 發表於 13-3-11 10:38
我都係諗住28/3先去私家照閃閃, 之後4月尾唐氏, 到時睇下醫院有無結構, 慳得就慳~ ...
咁岩既?你去邊度做c+產檢呀?

男爵府

suga1985 發表於 13-3-11 10:39
唔該哂你呀,好詳細呀,我諗應該星期三會去
唔使客氣,祝你一切順利!

首頁
12345...19

尾頁

跳至