在職全職

跳至

首頁
23456...9

尾頁

洋房

回覆 09bobo 的帖子

Add Oil !!!

男爵府

回覆:中產媽媽轉ftm

我係無錢賺會好無安全感的人,但阿囡現在十一個月,越來越痴我地,好似今天一早六點半佢起身我又起身,佢就攬住我唔放,一係伏在我腳上,平時佢一定要人陪嗰啲,得佢一個人佢就驚到喊,我見佢好似好需要媽媽,但個媽媽仍然顧住搵錢,其實我內心好內疚,不過我都會諗我全職湊佢佢可能仲依賴(呢個係唯一藉口),講真唔駛擔心錢我一定會試做全職,一天一天過,其實我越來越想做全職,但都會諗若果真係全職會不會她讀小學時我先轉呢

禁止訪問

別墅

我都plan 生第二個後轉ftm 但又知道唔做野幾年好難搵番依家呢個人工!好難簡!

大宅

我都resign咗, 下個月開始就試做幾個月FTM先,而家心情好期待但又擔心,怕一下子少咗份人工唔慣,又怕做FTM哩份工做得唔好

大宅

畀面勳章

坦白說,我真的後悔當了FTM,眼看當日的同事已升高位了,自己就高學歷高人工變成ftm,如果比我再選擇多一次,我會選擇返工!

複式洋房

http://popa.hk/popaim

#37 分享 又一working mom 轉 FTM 例子

水晶宮

畀面勳章

我lor, 10年前搵3萬幾,但轉做ftm
同屆同學,好多事業有成,其實都羨慕。不過仲有d婚未結丶仔未生。凡事都有兩面,不過路是自己揀,有失必有得

男爵府

jjtm 發表於 16-4-8 20:48
有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意 ...

好羨慕你! 

我都由BB出世唸咗3年,本身好中意做野唔中意湊仔的生活。而愈唸只會愈唔捨得分工,呢3年讀埋MASTER,升職加人工,但最後真係頂唔順。。。因為兩公婆愈來愈忙,個女同C6都要求我做FTM

除了陪個女(3Y),我因為身體唔好, 順便再生多個, 明白時間唔等人, 好多嘢都比錢緊要。所以最後我都辭去高薪厚辭, 做FTM + 陀B, 但。。。可能講出來比人笑, 好多人「入不敷支就唔會做FTM」, 但C6好支持(其實佢想要多個, 同好錫個女) , 話最WORST 賣樓(供緊) 都想我做FTM。

我知我將來搵唔番呢份人工同待遇, 但而家每一日, 係每一日, 都慶幸自己照顧小朋友。尤其見到工人同長輩湊小朋友, 真係好衷心想, 「我真幸福, 小朋友是自己湊」

希望你都好快享受到陪伴小朋友的喜悅。

*PS。猶豫之際,我覺得汪培廷的書給了我不少啟發,推介

男爵府

seasky21 發表於 16-5-20 19:28
我係無錢賺會好無安全感的人,但阿囡現在十一個月,越來越痴我地,好似今天一早六點半佢起身我又起身,佢就 ...
有冇唸過,當你READY時,寶貝們仍需要妳嗎?

男爵府

chinyuetbb 發表於 16-4-11 09:42
我做左ftm八個月,之前份工做左14年,工係自己喜歡及有意義的工作,搵幾萬蚊一個月,福利好,但由於每星期 ...
多謝你的分享,我做FTM2個月,期待緊細B的來臨
雖然而家錢係好緊,但回想起,以前搵到,好多時因對個小朋友內疚,買了好多冇謂野比佢,其實佢最需要係我

男爵府

mimibama 發表於 16-5-23 15:27
http://popa.hk/popaim

#37 分享 又一working mom 轉 FTM 例子

多謝分享,替她可惜....她沒轉啊, 說只是「空想」
我也經歷過女兒衝出家門的情境, 很痛心

另一篇#36, 看到自己的寫照... 放棄擅長的, 做自己弱項, 哈哈
然而, 為孩子, 為家庭, 相信一切也會苦盡甘來

大宅

有無諗過生埋第2個先resign? 想拎埋個產假

大宅

Littledickdick 發表於 16-4-9 13:08
我係專業人士,之前搵57k一個月, 已經做了FTM 8個月了!打算生多個baby先考慮做返野!

...

我岩岩返番工了!發現家庭收入少一大半真的相差很遠……9個月FTM, 人工跌了22%

大宅

我最近事業有點大壓力,而且兒子三嵗出現很多行為問題,所以也有想ftm...但偏偏這三年事業發展很好,每月收入已經過十五萬....所以一直下不了決心....但我兒子每天見我返工都喊住哎媽咪.....

複式洋房

Curryrice 你果行有否轉 part time 的可能性? 又或者停薪留職一段時間, 我都好明白你很難放棄事業, 一定是很多年努力的成果, 亦有時机会过左, 就算努力也未必揾得番, 但小朋友行為問題一定要正視, 問題根源是你做 FTM 可以解決得到嗎? 有否其他解決方法?

複式洋房

而我呢, 每日仍在空想和㓜想之中, 老實説, 我並不是喜歡工作的人, 我没有熱愛工作那种抱負, 我現時的工作没有很大的滿足感, 也没有什麼挑戰, 每天如是, 我不捨得的, 除了份人工, 系多年來的努力, 去到呢个位置, 雖然冇得再上, 但也可維持多幾年

我呢行冇 part time 冇停薪留職, 要一刀切, 如果一兩年後出返來做, 一定揾到但人工少一截

老實說, 我想轉 FTM 有一半系為了兒子, 一半系為了自己, 我也有很多自己想做的事, 一直没有時間, 我喜歡的游水彈琴, 我也想去邦人, 我可以做義工教小朋友彈琴補習, 理想永遠就是那麼奢侈的

不過, 每個月一出糧, 又走回空想和㓜想之中

大宅

可否加入(emoji)(emoji)5月份已經開始是全職媽咪
K & J

大宅

jjtm 發表於 16-4-8 20:48
有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意 ...

我係!公務員長俸!為了BB值得的

男爵府

curryrice 發表於 16-5-28 19:55
我最近事業有點大壓力,而且兒子三嵗出現很多行為問題,所以也有想ftm...但偏偏這三年事業發展很好,每月收 ...

你賺成十幾萬又真係好難決擇!

首頁
23456...9

尾頁

跳至