1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

Fatfat_ball 發表於 17-11-1 22:44
仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...

上年我有朋友in 全日n連班房都唔入都收左。試左先啦。

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-8 19:03
我都驚我仔會有咁既表現。。
無嘢好驚,小朋友都唔想

男爵府

Fatfat_ball 發表於 17-11-3 12:58
我有比佢返pg架!我亦都有不斷搵資料同搵專業人士意見同幫助,但得返黎既回應都係:小朋友仲細,冇咁快可 ...

我有朋友個女都係發展遲緩,呢個比多點心機就追到的,多d去下公園、play group同小朋友交際,訓練下大小肌肉,同佢唱歌跳舞,多d同佢傾計,歲半、兩歲可以做評估,到時就會知道方向架啦
我囝in n時一間碌地,一間周圍跑,兩間都有offer,不過係普通學校,唔係咩名校,加油!

大宅

ricky0223 發表於 17-11-10 14:05
我有朋友個女都係發展遲緩,呢個比多點心機就追到的,多d去下公園、play group同小朋友交際,訓練下大小肌 ...

多謝呀!今日我收到電話阿仔有offer喇!

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-10 19:59

恭喜你呀!你個B好叻啊!

大宅

BlossomAlmond 發表於 17-11-10 21:38
恭喜你呀!你個B好叻啊!

多謝!我仔一d都唔叻!但我同自己講要對佢有信心!今個星期好放心機去教佢野,同佢傾計,加上睇下書,學下點同佢玩,發現真係有轉變!阿仔似進步左!會繼續努力,唔再估佢有冇事,盡左力比心機去教就好了!多謝大家支持同鼓勵

大宅

回覆樓主:

樓主,我同你情況一樣!
仔仔要in n 班了,但唔識 hello, bye-bye, 亦唔識手指指。 我仔一樣未講野,仲係BB話,雖然有音,例如,ba, ma, 但冇意識的。
但無論我仔有冇學習問題或發展問題,佢仍然係我仔。所以唔怕俾人笑,亦唔覺意其他人笑係正確的。
去去 interview 也好,可以令佢多d接觸人,也可以令你更清楚 interview 內容。
如果家長都對小朋友冇信心,小朋友好難有自信。

男爵府

Fatfat_ball 發表於 17-11-10 19:59
恭喜你呀~

大宅

仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...

乜都唔識都會收架,最緊要行得穩,大肌肉控制得好就夠(因為怕佢容易整傷比家長鬧)。其實除左名校,基本上下午班大把位。一番學,佢就會醒左好多,講野會好快講多好多。

洋房

回覆 Fatfat_ball 的帖子

恭喜你呀,好開心呀呢個消息,加油!

大宅

mrs.3845 發表於 17-11-11 22:44
樓主,我同你情況一樣!
仔仔要in n 班了,但唔識 hello, bye-bye, 亦唔識手指指。 我仔一樣未講野,仲係BB ...

我前兩日帶左阿仔去interview喇!發現同組既小朋友都係冇同老師hi bye,亦冇咩反應!我都係抱住試下,玩下既心態架咋!雖然阿仔表現麻麻,不過志在比佢參與下! 想問問你仔仔幾大呀?咁你有冇報n?

大宅

dativebond 發表於 17-11-14 22:21
乜都唔識都會收架,最緊要行得穩,大肌肉控制得好就夠(因為怕佢容易整傷比家長鬧)。其實除左名校,基本上 ...

多謝你鼓勵!我都係抱住個心態,有學位都一定要比佢返!希望返左學會有進步啦

大宅

dingding0831 發表於 17-11-16 19:09
回覆 Fatfat_ball 的帖子

恭喜你呀,好開心呀呢個消息,加油!

多謝!

子爵府

2023年兔年勳章 認識瑞士牛牛第一回

有得試點解唔試?
吸取經驗都好呀!
努力,加油,要有自信。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得大人都要對小朋友有信心吖,去試下喇

大宅

我要做媽媽 發表於 17-11-19 22:12
我覺得大人都要對小朋友有信心吖,去試下喇

你講得好啱!我對自己都冇個心,佢就自己都唔會有信心!我會去試下架!

男爵府

回覆樓主

其實距先甘細,唔好比甘大壓力自己,每個小朋友發育速度都唔一樣,宜家唔叻唔代表以後唔叻,比多D耐性教距,比D時間距,小朋友學習其實好快,唔需要太擔心。

大宅

cicichan521 發表於 17-11-21 04:03
其實距先甘細,唔好比甘大壓力自己,每個小朋友發育速度都唔一樣,宜家唔叻唔代表以後唔叻,比多D耐性教距 ...

第一次做人媽咪真係好擔心,唔知咩叫正常同唔正常!只係怕遲左發現擔誤左仔仔既治療時間,希望真係我過慮啦!

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-19 02:18
我前兩日帶左阿仔去interview喇!發現同組既小朋友都係冇同老師hi bye,亦冇咩反應!我都係抱住試下,玩下 ...

我仔而家15M,有報N 班,都係屋企附近。 我仔最近仲係 hi, bye hi 5, 去街識攞襪攞鞋,學揼垃圾

男爵府

回覆樓主

好睇彩數。
我有兩個仔。
一個係大b,三月岀世,面試n班時,已經識A-Z,英文1-100,顏色,英文形狀。但面試六間無一間收。
另一個細仔,聖誕岀世,面試時得9個月,但見一間,果間就收左。

其實收唔收同能力無關係。睇下好唔好彩。

首頁

尾頁

跳至