論盡家傭

跳至

首頁
23456...13

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

反對!反對!反對!

大宅

強烈反對

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

強烈反對X1000000000000000000000000

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

反對政府無意為外傭設試用期, 亦不滿政府對外傭蓄意博炒的問題視而不見.

我想問下, 有冇邊度可以提意見去檢討外傭合約問題? 用咗幾十年既一套應該要檢討下, 以前多好既工人就話啫, 而家十個黎九個半都係搶錢既, 可唔可以縮短合約期由現時既廿四個月到十二或者十八個月? 我諗我忍佢十二個月或者十八個月都好過忍廿四個月囉!

大宅

唔知李生同張生有無時間入黎睇下留言, 或者你一個月搵10萬8萬, 3580對你黎講,
並唔係乜野數目, 但係香港人平均30幾歲生小朋友, 父母都平均60-70,
好彩就幫到手揍孫, 唔好彩, 好似我咁, 今年3月, 我老豆肝癌宋期,
我老爺心臟有事, 要做導管手術, 樣樣都係錢....... 如果唔係無試用期,
就唔使為左3580死忍一個無心工作, 食完飯唔記得抺枱,
每日做的家務鎖事都要提示, 完全幫唔到手的工人在家,
就係因為無試用期, 姐姐唔想做, 個口經常提住想唔做, 但就唔肯寫辭職信,
就係因為佢地知道, 佢地"無心做"都可以享有3580同機票,
結果佢自己頂唔順失踪一週, 再到菲領事館告agency 5個月介紹費,
又到勞工署告我一個月通知金!!!!

有時, 試用期, 是對雙方都有好處, 對雙方都有時間去考慮同決定一些事情,
放生自己, 放過別人, 不一定要硬碰.........
喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

大宅

李生, 我好想問, 點解簽僱傭合約時, AGENT 要我簽署一份聲明,
內容有一項關於: 如簽署合約後, 僱主無論任何原因而不選用該工人時,
僱主必須倍償$2000元給agent, 但若相反, 在簽約後, 工人因任何理由,
而不能到港, 或不能到合約之家庭工作, 就不必倍償?

另外, 香港的照顧小孩的服務, 非常不足, 在沒有工人的情況下,
下星期二開始便是小學的復活假期了, 但小女的學校在今個假期,
做了高年級旅行, 沒有托管提供, 補習社又不能提供接送服務,
鐘點工人又不肯只做3時至7時的鐘數, 我還有小女讀n1,
為何n1班沒有學券呢? 在你來說, 1千元微不足道,
在我的家庭, 要儉用一星期呢!!

李生, 請快替我想想辦法, 在復活節假期, 怎樣可以一邊上班,
一邊揍小一和n1的女兒吧!!!
喜樂的心,便是良藥;
優傷的靈,使骨乾枯. (箴 17:22)

大宅

反對!反對?!再反對
星加波夠保障顧主啦,唔見D工人唔去打工,痴痴地

別墅

反對!!

男爵府

反對!

點解香港人我返工, 就要有試用期, 反而外傭就無試期, 真係好唔公平!!!!!

別墅

發表於 前天 15:33 |只看該作者

唔知李生同張生有無時間入黎睇下留言, 或者你一個月搵10萬8萬, 3580對你黎講,
並唔係乜野數目, 但係香港人平均30幾歲生小朋友, 父母都平均60-70,
好彩就幫到手揍孫, 唔好彩, 好似bk 有個媽咪 咁, 今年3月, 老豆肝癌宋期,
老爺心臟有事, 要做導管手術, 樣樣都係錢....... 如果唔係無試用期,
就唔使為左3580死忍一個無心工作, 食完飯唔記得抺枱,
每日做的家務鎖事都要提示, 完全幫唔到手的工人在家,
就係因為無試用期, 姐姐唔想做, 個口經常提住想唔做, 但就唔肯寫辭職信,
就係因為佢地知道, 佢地"無心做"都可以享有3580,機票,
, 試用期, 是對雙方都有好處, 對雙方都有時間去考慮同決定一些事情,
放生自己, 放過別人, 不一定要硬碰.........

agree this message

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

強烈反對
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb1f.lilypie.com/rqeAp8.png[/img][/link]

大宅

非常強烈反對

別墅

畀面勳章

反對呀~張建宗本身係印定賓
嗡乜野呀?乜邏輯呀?

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

反對!反對!反對!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

反對,反對,強烈反對

侯爵府

反對! 有冇攪錯.

大宅

畀面勳章

梗係反對啦...我諗唔會有人認同啦.....

侯爵府

反對反對反對反對~
唔好點評我

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

object ~~

大宅

反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,反對,

首頁
23456...13

尾頁

跳至