1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-1 22:44
仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...

小朋友係咪少出出面見人,多數留屋企??

其實我自己覺得照去試下冇壞~唔好小朋友乜都未做就判左佢輸。

做父母有時心態要調整下,與其在意人地點睇你同你ge小朋友,不如諗多d為小朋友著想ge野~ 例如你覺得讀n班係對小朋友好ge,就即管去試,點解要因為怕唔知人地點睇而畏首畏尾??又或者小朋友好多野未識,有冇咩方法係幫到佢?

15個月大仲係好細個,咩都未識亦一d都唔出奇! 個個小朋友學習ge節奏都好唔同,點解要同人地d小朋友比?

如果你想小朋友學野叻d,我只能說其實幼兒ge學習階段需要好多大人正面ge鼓勵,做媽媽要堅強d!

(話說我都係一個曾經接受唔到小朋友interview表現而崩潰ge媽媽,但後尾換個心態會發現其實小朋友每次interview都有進步,咁樣我已經非常滿意,洗乜怕人地點睇你?)

大宅

Fatfat_ball 發表於 17-11-1 22:44
仔仔15m,準備in n班,但我覺得佢比起同齡小朋友差好遠,例如唔識同人揮手拜拜,唔識手指指,又唔會比野人, ...

想問下樓主 以家仔仔進度點呀?我仔同你仔都差唔多大 但係都係好似一舊飯咁 n班in左一間但reject
d n班一係就要排隊 一係就係d貴學校 我都覺得好煩

大宅

Yyt123 發表於 18-1-11 19:49
想問下樓主 以家仔仔進度點呀?我仔同你仔都差唔多大 但係都係好似一舊飯咁 n班in左一間但reject
d n班一 ...

我個仔宜家17m,進步左好多!係突然間架!有d玩具教佢玩好耐都唔識又去玩,但突然有一日識左坐喺度自己,同埋宜家周圍同人high five同握手,上pg又已經跟到老師做既野,仲開始跟我做家務,會模仿,而且有兩間學校收左佢n喇!不過好奇怪地佢係唔會用手同人拜拜或者指野,好難教呀!不過佢宜家反應快左好多,一叫佢會應,會跟指令,所以我放鬆左喇!真心明白原來每個小朋友真係進度唔同架!

大宅

Fatfat_ball 發表於 18-1-11 23:05
我個仔宜家17m,進步左好多!係突然間架!有d玩具教佢玩好耐都唔識又去玩,但突然有一日識左坐喺度自己,同 ...

識唔識講野呀?
我仲等緊我仔開金口

大宅

Yyt123 發表於 18-1-12 12:47
識唔識講野呀?
我仲等緊我仔開金口

都係講下媽媽咋,可以話未識!希望快d識啦

大宅

Fatfat_ball 發表於 18-1-13 01:04
都係講下媽媽咋,可以話未識!希望快d識啦

我地一齊加油

大宅

Yyt123 發表於 18-1-12 12:47
識唔識講野呀?
我仲等緊我仔開金口

你仔幾大?

大宅

mrs.3845 發表於 18-2-5 22:17
你仔幾大?

19個月啦

大宅

Yyt123 發表於 18-2-5 22:19
19個月啦

而家講野多唔多?
我仔16m 基本上冇乜人話,大部分BB話
會講1、2吓 “媽”,“燈”,“掟”

大宅

mrs.3845 發表於 18-2-5 23:01
而家講野多唔多?
我仔16m 基本上冇乜人話,大部分BB話
會講1、2吓 “媽”,“燈”,“掟”

佢咩音都有發 係未講野 唔知係未ready定點 但我見好多人又話要兩歲先識講 所以都未知

大宅

回覆樓主:

唉,我個仔20個月大, 識行識走識扭嘢,仲識得叫人, 識得認顏色, 識得問呢啲係咩嘢, 有時仲可以講到完整句子,不過in親都玩唔夠5分鐘就起身, 要走去第二度, 問佢想做乜仲講話要出去。結果到而家無一間肯收。。。

大宅

2018復活節勳章

回覆 MonsterGary 的帖子

你in K? 如果係嘅話又係難嘅。
我囡一樣咁大,識聽少部份指令,淨係識爸爸媽媽...其他識都唔做(我覺得)。
都有N班收,不過當然係私校,非牟利全部waiting。
唔好灰心,大不了今年再黎,應該會有進步㗎。加油媽媽!

大宅

mikis 發表於 18-2-8 11:12

你in K? 如果係嘅話又係難嘅。

我同阿仔見N班咋。。。
最近果次老婆病咗, 阿仔病完好番8至9成, 咁去in先坐定定咋。。。

大宅

2018復活節勳章

唔好意思,原來係爸爸。
你好好啊。會陪阿仔面試,我c6踢都唔入去。
唔好唔開心,小朋友真係唔逼得。你仔仔其實好叻架喇,面試呢D我都覺得真係緣份遊戲來的,唔收都未必係小朋友嘅問題。

N班如果你target非牟利真係好難入我覺得,我都唔想讀私校但似乎都無得選擇。

大宅

N級有非牟利㗎??

我仔都係IN左5間,出黎有1間收,3間waiting list, 跟住等多大約2weeks, 最想讀果間都肯收

大宅

mikis 發表於 18-2-8 15:40

唔好意思,原來係爸爸。

請問你小朋友識唔識講野呀 唔識其實係唔係都唔收?

大宅

mikis 發表於 18-2-8 15:40

唔好意思,原來係爸爸。

in咗幾間之後,我都覺得interview收唔收係睇緣份。不過講真, 有啲學校既n班擺明係搵啲靜啲好湊既學生啦,好像我個仔呢類,傳統既學校未必鍾意收既,因為要花更多既資源去照顧既。

不過我去幾次interview,都見有一半既爸爸去埋既,不過有啲得一個可以陪,通常都係媽媽陪入去啦(包括我)。
上次太太病咗發燒, 我一個自己帶阿仔去in,仲俾老師話呢度好安全, 唔駛太緊張既。不過我唔好意思講係我個仔破壞緊其他學生既勞作,要阻止佢囉。。。

大宅

kcchan521 發表於 18-2-8 17:39
N級有非牟利㗎??

我仔都係IN左5間,出黎有1間收,3間waiting list, 跟住等多大約2weeks, 最想讀果間都肯收 ...

保良局, 仁濟, 救世軍, 仁愛堂, 保護兒童會, 呢啲就係NGO(以非牟利機構註冊)。

大宅

Yyt123 發表於 18-2-8 19:14
請問你小朋友識唔識講野呀 唔識其實係唔係都唔收?

我上次同阿仔in完出嚟,阿仔係公園玩, 咁啱有第二個家長同小朋友in完,都好明示話佢小朋友唔肯講嘢, 所以n班唔收, 不過之前有另一間教會開既屋邨幼稚園就收咗n班啦。

所以真係好睇學校作風。。。

大宅

MonsterGary 發表於 18-2-8 19:46
我上次同阿仔in完出嚟,阿仔係公園玩, 咁啱有第二個家長同小朋友in完,都好明示話佢小朋友唔肯講嘢, 所以n ...

咁我仔實唔收了 佢in果陣都20個月 但都係未識講野

首頁

尾頁

跳至