論盡家傭

跳至

首頁
34567...24

尾頁

大宅

回覆:winnie16 的帖子

哈哈 你工人同我工人係friend 喎 成日同我個仔講 食飯左 訓教左 😓 重要仔仔講中文超似外國人講中文 因為學左工人講野
攪到依家有人話仔仔似鬼仔講中文

男爵府

回覆:Utor 的帖子

笑死咗

大宅

我個ffd嘅笑話:
我個ffd叫工人10點鐘叫醒佢,結果工人無叫醒太太,工人話太太訓緊覺所以無叫佢。

LYFM    發表於 13-6-18 12:29

大宅

陪月勳章

我家買餸通常由姐姐星期六負責去街市買齊一個星期的餸(因為BB還小,平日我返工時不準姐姐離開家門半步),但剛過去的星期六由於姐姐太忙,所以買餸的工作就由我負責,姐姐整理好一張菜單放便給我去街市買菜。當中有碟餸我係睇極都晤明的“fried liver, liver bread, mushroom and hotdog"

我睇極都晤明呢碟係咩餸,後來姐姐解釋原來“hotdog"係指香腸,“liver"係豬肝(呢個我明),但"Liver bread"到現在也是一個謎,我問了我家姐姐很多次她也解釋不到!!

milkshirley  生命麵包?  發表於 12-8-22 14:30
janice1002  乾鮑  發表於 12-8-20 23:50

大宅

回覆:chan328 的帖子

呢個真係好笑

男爵府

回覆:好想聽下d姐姐趣事或傻事(^.^)

真係好好笑!

大宅

回覆 余魚媽 的帖子

大宅

BK Milk勳章

有次我條脷生咗爐大飛滋,連飯都吞唔到,我同姐姐講:「咁你煲粥啦,雪櫃有咩呀?」「冇,得雞腳。」「咁呀,買皮旦,買舊鯇魚煲粥啦,另外買菜。」到我瞓醒晏覺我問佢:「食得未呀?」「仲未,仲未蒸魚。」我問:「點解會蒸魚你究竟煲咗咩粥

「皮旦雞腳粥」

大姐呀,都同你講咗條脷生咗粒大飛滋㗎啦,係咪玩嘢呀

鴨媽  正, 補下隻腳!  轉過頭一腳伸佢返鄉下.  發表於 12-10-21 10:56
pat222  新款菜式播...哈哈~~~  發表於 12-9-6 17:09
lambing  皮旦雞腳粥  發表於 12-9-2 22:16

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ckyannie 發表於 12-8-20 23:59
有次我條脷生咗爐大飛滋,連飯都吞唔到,我同姐姐講:「咁你煲粥啦,雪櫃有咩呀?」「冇,得雞腳。」「咁呀 ...
「皮旦雞腳粥」

男爵府

引用:第一次整雜果沙拉,mix 好材料和醬+sickmil

原帖由 余魚媽 於 12-07-30 發表
第一次整雜果沙拉,mix
好材料和醬 sickmilk 後,竟落鑊炒::
我個整芒果西米露,係煮熱既,仲要連花奶,椰漿,芒果一齊煮熱佢

大宅

回覆:chancheukyiu 的帖子

勁搞笑

男爵府

Ex helper 將把大菜刀放係圓凳度,刀柄向出對住廚房門口,如果邊個kick中個刀柄同放不銹鋼碟入microwave reheat d 餸
兩次都係我既第六感發現到問題mouth:
呢d叫唔叫silly things?

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:之前比了支十字樽裝奶佢飲,佢問:太太,里

原帖由 yl88 於 12-07-27 發表
之前比了支十字樽裝奶佢飲,佢問:太太,里面有無豬架我聽完笑到漉地

...

大宅

第一個工人,一向都鬼鬼鼠鼠咁架~

有一日我出左門口一陣,漏左野,返屋企拎啦,
拎完見到佢驚驚青青的樣子,我又望下個雪櫃,好多油 ..
我問 : 點解咁多油既?
佢 : 我跌左盒飯呀!
我 : 跌左盒飯應該係地下有油,成個雪櫃面都有油既?
我望一望.. 盒飯向雪櫃頂
我說 : 你拎D送再煮黎食啦,呢個唔好食喇!
我問佢做乜放盒飯在雪櫃頂,佢話佢驚~_~
一見到我返黎就放左向雪櫃頂,唔小心跌左落黎wor ~_~

我出門口時叫佢食飯喇! 佢話唔使啦,我要做野 (扮勤力)
一出門口, 5 mins左右, 佢已經叮好晒d飯食,所以就咁驚掛
其實都係食飯o者,唔使咁驚掛 @@

後來先發現,原來佢好鐘意將d生油倒在盒飯度食@@
我一星期就要買一枝油架喇 ~_~
佢又成日肚痛,仲要話 : 我係鐘意咁食唔得咩?

買油比你唔係問題呀, 日日買比你飲都仲得啦, 但影響身體健康架ma
一提起就想xyz佢~

btw 因為最後佢傷害我bb,所以我真係好唔開心
所以請工人一見到佢鬼鼠,即炒呀~ 不可心軟!!

子爵府

叫佢d蠔沖一沖水, 佢將d蠔邊飛走哂, 得反個身....-.-

禁止訪問

畀面勳章

引用:有次我條脷生咗爐大飛滋,連飯都吞唔到,我

男爵府

引用:有無人分享下 +

原帖由 arwing113 於 12-07-27 發表
有無人分享下
朋友個工人好乾淨,有次呀太要飲凍野,工人在冰格取了冰,但我地見佢在水喉沖下D冰,當然係用過濾果邊,十分正架

男爵府

引用:有無人分享下 +

原帖由 arwing113 於 12-07-27 發表
有無人分享下
薯仔番茄鷄翅湯,佢話之前太太中意架

男爵府

引用:Quote:原帖由+arwing113+於+12-07-27+發表

原帖由 reis 於 12-08-22 發表
薯仔番茄鷄翅湯,佢話之前太太中意架
重有冬瓜腸仔湯加蛋花

大宅

引用:回覆+arwing113+的帖子 有日行過洗衣機,

原帖由 Utor 於 12-08-17 發表
回覆 arwing113 的帖子

有日行過洗衣機,見到裡面洗緊阿b個牙膠。於是問賓姐點解要用洗衣機洗牙膠。點知佢 ...

咁都得,佢點會覺得係洗衣球❔

首頁
34567...24

尾頁

跳至