樓市動向

跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

SENLY 發表於 13-2-2 16:11
即係我多派啟晴邨?我2012年2月唔要第1次舊樓.話想要深水埗區新樓哦.我有冇機等到5月用機會派富昌嗎?依邊有 ...

如果你在拒絕紙上寫上要求派深水埗的新樓, 50%機會. 因為你的號碼對於長沙灣來說, 長沙灣派完得黎, 你的號碼未有得派. 至於, 富昌邨, 房署要留單位俾你, 你就最早要等到5月才有得派, 因為富昌邨是6月落成.
所以, 我只可以講你派啟晴的機會是70%, 派富昌的機會是30%.

幼稚園方面, 我是以又一村作最後保險線, 因為我的心水是啟晴邨, 所以報幼稚園都集中在黃大仙/九龍城的學校. 不過, 我見教育王國那兒的一位JM, 說好遲去報名都OK, 我打算5月的call waiting 如果唔得的話, 就會報又一村, 始終又一村是獨立校舍, 地方大, 班數多, 唔要求讀上午班的話, 下午班會有學位的.

我的又係衰咗, 九龍靈糧堂(waiting) , 聖羅撒 (Reject), 培道 (reject), 有一間村校之前取錄,但是放棄交留位費.

大宅

SENLY 發表於 13-2-2 18:13
CYC複帖的...咪又係因為房屋署要篤數囉2012至2013年既房屋編配年度係3月31日完結...
為左做令2012-2013年 ...

如果房署要埋數而令預派新公屋的進度拖慢, 我本人相信都唔會慢到好離譜個種. 最多是由3月份前每個月派出4~8組號碼, 變成4月開始咪每個月派2~4組的號碼. 大家等耐D上樓, 但是今年的派樓係唔會中斷. 所以, 房署的做法只是影響大家的入伙時間而已.

SENLY  明白~!  發表於 13-2-3 21:10

民房

kennylam 發表於 13-2-2 22:07
嘉嘉,我都有參加左今次第二輪特快公屋,
照你之前回覆我會在3月派啟晴而我又參加左特快有冇影響?
...

thank!!!!!

禁止訪問

回覆:市區公屋小估算

別墅

回覆:曼曼嘉嘉 的帖子

上次好多謝你:-*,我今次又想問下!以我甘計,黎緊呢次派房會係幾時呢?因我真係等了又等,等到好心急!:-P

男爵府

曼曼嘉嘉 發表於 13-2-2 23:20
啟晴村校網係??交通買野方便嗎?THX!!~~

子爵府

我G1266,市3,照你之前估计話3,4月会審查,依家有無變呢?有無機會派啟德??

曼曼嘉嘉  市3, 審查日要等到今年底再啟動. 啟朗邨不能入圍.  發表於 13-2-20 19:38

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:我G1266,市3,照你之前估计話3,4月会審查

原帖由 菠蘿超人 於 13-02-03 發表
我G1266,市3,照你之前估计話3,4月会審查,依家有無變呢?有無機會派啟德??

...
我G1262市3,都好想要啟晴
睇你咁講攪到我好期待

禁止訪問

複式洋房

引用:嘉嘉,又係我呀,唔好意思又黎煩住你我剛睇左

原帖由 kennylam 於 13-02-04 發表
嘉嘉,又係我呀,唔好意思又黎煩住你
我剛睇左房署官網,佢地會在3月份舉行第2輪特快配屋
而我又参加第2輪特快 ...
我市3g1218,爲何我收唔到特快通知信?雖然我未必要.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我市4。1215 唔知有無機會啟德><
因為大囡下年9月入小學。細仔今年又要準備報k1><好煩呀。。

曼曼嘉嘉  啟朗你都未必入, 只能派去1200左右.  發表於 13-2-21 20:11

男爵府

大頭妹SUKI 發表於 13-2-2 02:16
曼曼嘉嘉~你好呀,我們市3, no:G1249,10年2月收藍卡,12年11月已審查,剛1月頭收信pass,我有留意你開嘅pos ...
點解你咁快有得審查既???我No係1244Xxxxx,不過係由擴3轉新3都係岩岩收倒信,今個星期去見主任

子爵府

剛轉手機,想check進度,上唔返屋署個網。HELP

別墅

曼曼嘉嘉

我網上轉左STEP 2 成2個星期, 到而家都未收到合格信, 請問一般係幾時收到?

THX

曼曼嘉嘉  最緊要配房信唔好派遲就得!!!!1  發表於 13-2-22 14:24
曼曼嘉嘉  不過,合格信只對於家中沒有上網的人有作用,其餘的人士上房署網查合格便ok  發表於 13-2-22 14:23
曼曼嘉嘉  唔好意思, 咁遲才回覆你. 你差不多或者已經收到合格信吧.  發表於 13-2-22 14:21

大宅

估算内無12369我12年5月審查,7月收合格信,到依家…無消息

曼曼嘉嘉  市3係咪? 等啟朗, 在暑假左右派第一次舊樓.  發表於 13-2-22 14:26

男爵府

回覆 曼曼嘉嘉 的帖子

曼曼嘉嘉,有位Jm係市3,No1249xxxx,已經係1月Pass 咗審查,你估佢會係2013底/2014頭派樓,我No係1244Xxxx,係由擴3轉新3,係呢個星期審查,你話轉唔轉市區好???定係留係新界會快D???不過我想要新樓,轉市區係咪機會大D???如果轉咗,會唔會有機會好似果位Jm咁,有機會係2013底/2014頭派啓朗呢???請俾意見,麻煩晒
!!!

大宅

引用:Quote:大頭妹SUKI+發表於+13-2-2+02:16+曼

原帖由 BB_PIGPIG 於 13-02-04 發表
點解你咁快有得審查既???我No係1244Xxxxx,不過係由擴3轉新3都係岩岩收倒信,今個星期去見主任 ...
我10月收到信話可轉市區(我地原先係擴3)
咁轉左之後就收到信11月頭見主任,之後一月pass埋啦~我都覺得快,我地而家2月先夠3年,唔知今年有冇機會呢

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+BB_PIGPIG+於+13-02-04+發表

原帖由 大頭妹SUKI 於 13-02-05 發表
咁轉左之後就收到信11月頭見主任,之後一月pass埋啦~我都覺得快, ...
唉,我加左細女名轉左市4,今年又無機會了

哈哈

男爵府

回覆 大頭妹SUKI 的帖子

我已經係四年幾喇,本原我堅持唔要新界,但老公又想快D上樓,所以諗住轉咗先,點先而家市區仲快,我係咪應該轉返市區呢???不過市區好似審查快,但派樓就好慢,我都唔知點!!!!

子爵府

引用:Quote:原帖由+BB_PIGPIG+於+13-02-04+發表

原帖由 大頭妹SUKI 於 13-02-05 發表
咁轉左之後就收到信11月頭見主任,之後一月pass埋啦~我都覺得快, ...
咁快?你咩no?

首頁
34567...14

尾頁

跳至