在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

mimibama 發表於 16-4-27 16:14
我寧願公司 cut 人, 好过自己決定辭職, 我呢份工快20年, 年紀也不軽, 在多年拼博辛勞的成果下, 年薪过100万 ...

你認為小朋友小學反而不需要FTM?

男爵府

jjtm 發表於 16-4-8 20:48
有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意 ...

我係

雖然以前算中層有你所講收入,但晏收工,放工已無體力照顧小朋友

其實今次已經係第三次辭工揍女,之前個兩次都係停工半年唔夠比人誠邀出黎返工。

今次好決心地辭工返屋企揍女、而家已差不多一年了。

雖然少咗收入,只靠爸爸搵錢,託賴都算OK. 其實唔返工,無咩買衫褲鞋袋,已經慳好多

但日日陪伴兩個女成長,呢D日子真係用幾多錢都買唔到。

幸好仲有工人姐姐幫手、所以都可以!
違規簽名-超版代刪

大宅

回覆樓主:

本身係RN,有份不用輪夜的HA工,月入$50k,
我好愛錢,做女時試過做全職加秘撈一個月可以唔放假都得,連阿媽都問我係咪痴左線、老公剛升職有$50k,剛供完樓、而家plan買多個三房,呢個單位收租
大囝三歲,細囝兩個月,有工人亦一直會請落去(因為我好怕做家務),大囝非常痴我、我覺得佢無乜安全感可能佢出世到而家我大部份時間都離開佢返工,日間返工多、而家快放完產假、真心覺得自己湊小朋友乖好多,大囝之前成日發脾氣打人,而家趁產假教真係少左好多、自理方面其實佢好快上手只係有隋性但我陪佢一齊做佢又好主動好開心!
上星期已向公司辭左工,而家用個單位做按放落定期收息渡日(朋友教),因為始終想自己俾返阿媽家用同供保險唔老公咁吃力。
plan細囝一歲後先考慮搵parttime、因為而家全埋身人奶,好想全心全意湊好細囝彌補返對大囝的遺憾。全職暫時唔會諗住,就算小朋友上小學未必、因為諗到佢地放兩個月暑假唔知點陪佢地就真係煩惱。
護士呢行其實搵pt好容易但要乜都肯做先搵得多。
知道好多媽媽好想做ftm,如果本身已有計劃,決定生小時朋友前可以讓自己開摩打全力搵錢(我細細個屋企好窮、可以窮到無飯開,爸媽終日為錢而家吵架,所以自己一向好慳、慳到朋友都話我病態)、解決住的問題先、香港地住真係一大煩惱,有個供滿左嘅單位,真係乜都易辦好多、中產要供滿其實某程度上唔難…

別墅

雖然bb還在我肚子裏,但我已決定來緊辭職做ftm,因為孩子比起前程更加重要。親眼睇到公司裏有部分女同事雖然高薪厚職,但就冇時間湊小朋友,搞到小朋友行為、學業出現問題,甚至影響家庭和諧,得不償失。
我是教育界的,人工雖沒有出面公司咁高,冇bonus,但勝在年年跟政府跳point,暫時4萬一月。

大宅

回覆樓主:

我幸運地可以轉part time,生活輕鬆了好多,好感恩。

男爵府

睛靈勳章

vvbyy 發表於 17-2-22 00:49
我幸運地可以轉part time,生活輕鬆了好多,好感恩。

睇完,心大心細,好想做ftm, .,但老公份量唔夠開支,又要放棄6萬一個月,真係唔知点好
火龍果

複式洋房

superying 發表於 17-2-7 17:46
你認為小朋友小學反而不需要FTM?
吾系呀, 只是我只打算做 FTM 兩年, 不打算也未能從此退休, 所以想在仔仔幼稚囩階段做 FTM, 始終他返半日, 有多些時間陪他玩, 到他小學返全日, 放學返黎做埋功課都 5,6 奌, 也接近放工返來的時間了

子爵府

mimibama 發表於 17-3-19 20:33
吾系呀, 只是我只打算做 FTM 兩年, 不打算也未能從此退休, 所以想在仔仔幼稚囩階段做 FTM, 始終他返半日, ...

好多小學放三點至三點半
如果放工要七點先返到屋企
而自己接起碼對多兩三個鐘喎

男爵府

回覆樓主:

其實大家願意放棄自己中產既職位&人工同時

其實係咪老公比自己搵得仲多,先安心退落黎

有無係老公比自己搵得少既最後都退左落黎,寧願慳慳地?
無工人,無長老,自己一打二 ???

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

禁止訪問

珍珠宮

嘩.. 你地個個都好高人工...
我而家返 parttime... 搵萬幾蚊一個月.. 都好爭札... 其實我份收入係可有可無... 只係過唔到自己心個關..

別墅

個人認為係價值觀問題,覺得$重要定小朋友重要
我自己月入>30K
仔仔宜家8個月大,已經resign 5月就轉FTM
有時我會勉勵自己
D南亞住檔房生7個都係咁
我2公婆正正常常無理由一個都搞唔點XD
同埋自己細個係工人湊,所以好唔想自己個仔都係咁大
我覺得$係買唔到我同小朋友既時間

複式洋房

jjtm 發表於 16-4-8 20:48
有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意 ...

我,但故事發展到最後係離婚收場

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

here, 做了ftm 5年,開始有惰性

大宅

teresayan07 發表於 17-4-3 10:50
嘩.. 你地個個都好高人工...
我而家返 parttime... 搵萬幾蚊一個月.. 都好爭札... 其實我份收入係可有可無. ...

咁都幾好吖,叫番下工有啲寄托,賺下錢買花帶之餘又有時間陪小朋友

子爵府

醒目開學勳章

我已經做了FTM就快9年了, 現在有2個囡, 當初放棄大約5萬的人工, 是有點不捨得, 但見住2個囡長大, 都開心! 不過有時比囡激, 都會想返工, 想請工人. 但是不捨得!

首頁

尾頁

跳至