在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意見

(老公支持,生活可以,轉做ftm為一不同係儲少左錢)

大宅

回覆:中產媽媽轉ftm

here. 因冇人湊大細仔,又唔想請工人,唯有轉做ftm. 比打工辛苦十萬倍又要慳住使冇咁多$儲,病都唔想睇醫生,但連老公都妒忌我可以睇住佢地長大

子爵府

我發錢寒,賺少一蚊都唔肯

不過見過有好幾個月入五丶六萬嘅同事去做 ftm

複式洋房

我係ftm 老公本身唔係搵得好多 有時覺得比到佢好大壓力 黎緊計劃請工人 起碼自己可以出去幫下老公手。

大宅

回覆:jjtm 的帖子

我比公司炒左,做佐8日ftm , 頂唔順,番番工

男爵府

引用:我比公司炒左,做佐8日ftm , 頂唔順,番番

原帖由 Jenny1219 於 16-04-09 發表
我比公司炒左,做佐8日ftm , 頂唔順,番番工

大宅

有,c6下屬,轉ftm

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢度係卧虎藏龍既地方。
原本是三高的OL,現在是ftm,有不捨得嗎?

大宅

引用:呢度係卧虎藏龍既地方。原本是三高的OL,現

原帖由 bosch 於 16-04-09 發表
呢度係卧虎藏龍既地方。
原本是三高的OL,現在是ftm,有不捨得嗎?
咩係3高?生一個ftm plus jj都ok,但生兩個ftm plus jj...怕洗費大,但番工始終有壓力又吾短時間,所以遲遲都做吾到決定

大宅

我係專業人士,之前搵57k一個月, 已經做了FTM 8個月了!打算生多個baby先考慮做返野!

男爵府

引用:我係專業人士,之前搵57k一個月,+已經做了F

原帖由 Littledickdick 於 16-04-09 發表
我係專業人士,之前搵57k一個月, 已經做了FTM 8個月了!打算生多個baby先考慮做返野!

...

大宅

引用:我係專業人士,之前搵57k一個月,+已經做了F

原帖由 Littledickdick 於 16-04-09 發表

...
係米冇後悔做ftm?咁你打算生完等細b幾多歲先做番野?

男爵府

我已經做了一年FTM,之前人工有50k,仲有雙糧,醫療福利好好,其實真係有少少後悔,因為以前很喜歡shopping,現在很不習慣,但事實係仔仔真係很需要我,尤其是佢病嘅時候,只有自己照顧先最安心,其中有一次阿仔第一次發燒抽筋,好彩我剛剛辭職在家,否側我相信只得工人同老人家都唔知點算,又有一次發緊燒食咗藥瞓覺,突然面黑哂,跟著有嘢係鼻流出來,好彩我喺到,原來佢應該太攰,無力起來嘔,比嘔吐物塞住,如果得工人在家,應該無人會睇到,當佢瞓咗就算。每次諗起呢兩件事,我就覺得咩都值得了

Bohdi    發表於 17-2-14 08:44
Pink_girl    發表於 16-5-1 07:58
goodtea    發表於 16-4-20 06:25
mandelicious428    發表於 16-4-18 08:16

大宅

引用:Quote:原帖由 Littledickdick 於 16-04-09

原帖由 jjtm 於 16-04-09 發表
係米冇後悔做ftm?咁你打算生完等細b幾多歲先做番野?
其實有時都會諗, 但見到個女好痴自己,又覺得錢同BB相比,真係唔太重要!我打算第二個BB 出世後半年左右會搵野做了!但我還未開始制做第二個BB呢

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jjtm 發表於 16-4-9 11:03
咩係3高?生一個ftm plus jj都ok,但生兩個ftm plus jj...怕洗費大,但番工始終有壓力又吾短時間,所以遲遲 ...
學歷高,職位高,人工高。

做唔做ftm, 一定同老公有共識先, 始終少一半收入真係差好遠.

另外做ftm 唔係一刀切等於退休, 亦唔係人人適合湊仔. 你可考慮先做半年ftm, 到時睇情況至算.

你有本事去做一份高薪工作, 應該有過人之處, 你要估計巿場容響若干時間後唔容納到你東山復出. 或者你既專長可唔可以變成pt 等.

大宅

引用:Quote:jjtm+發表於+16-4-9+11:03+咩係3高?

原帖由 bosch 於 16-04-10 發表
學歷高,職位高,人工高。

做唔做ftm, 一定同老公有共識先, 始終少一半收入真係差好遠.
Thx a

其實我有諗過轉pt ,但好大機會轉左pt但工作不會減少太多但福利少好多,而且最怕自己又對自己要求高變大壓力,最後同full time working都係一樣

大宅

我做左ftm八個月,之前份工做左14年,工係自己喜歡及有意義的工作,搵幾萬蚊一個月,福利好,但由於每星期要返夜晚,同假期大部份時間要工作,加上我老公都係收好夜,如果我返夜,佢要趕住放工去接小朋友回家,但講緊最早都係8,9點,小朋友第2日要返學(k班),老公又未食飯。
而我地兩夫妻認為最大問題係唔能夠長期得個女自己食飯,我覺得好可憐,一日三餐都係自己食,雖然親友用心照顧,但始終教法上有唔同,長輩始終會種小朋友,於是我決定做ftm。
同老公商量,佢話如果計掂條數就去馬,於是我用一年時間儲筆錢,用來貼自己做ftm。後尾遞信無耐就有第2個bb。
不過我發現我兩個小朋友,自己親手湊大,同比人湊大,分別好大。睇住阿b每天成長,感覺好唔同,而且bb比較有安全感,情緒明顯較穩定,成日笑,但我大女缺乏安全感,返k1時,好多問題浮出黎。

我家庭收入少一半,每月冇saving,要慳住駛費,但經濟又唔係想像中咁辛苦,因為唔駛返工,唔駛買無謂野令自己減壓。

大宅

引用:我做左ftm八個月,之前份工做左14年,工係

原帖由 chinyuetbb 於 16-04-11 發表
我做左ftm八個月,之前份工做左14年,工係自己喜歡及有意義的工作,搵幾萬蚊一個月,福利好,但由於每星期 ...
你會繼續一直做FTM?

男爵府

jjtm 發表於 16-4-8 20:48
有冇媽媽曾經揾3-5萬一個月,但為左陪小朋友成長而放棄事業做ftm?

我考慮左好耐都未決定到,想聽下jm 們意 ...

你就好啦, 我辭去高薪厚職當FTM, 因為身體唔好要安胎~
大肚+身體唔好, 會繼續請工人做家務, 我就專心安胎+湊一個3Y,

好羨慕你, 只係儲錢少咗, 我就要好小心計數, 由以前好鬆動, 到而家要量入為出, (我預咗最差要用儲蓄店生活費)

但我倆唔會後悔, 期待小生命平安來臨, 將來再努力搵錢

*PS, 以前兩公婆都忙, 專業人士管理職級, 而家我FTM陪個女成長, 唔敢講好識湊, 但真係自己跟番, 見個女乖咗好開心咗好多. 這些幸福都是收入, 前途冇法比我的. 而老公亦好感謝的放棄事業, 為家庭再添成員

funnyukyuk    發表於 16-11-2 10:55

男爵府

chinyuetbb 發表於 16-4-11 09:42
我做左ftm八個月,之前份工做左14年,工係自己喜歡及有意義的工作,搵幾萬蚊一個月,福利好,但由於每星期 ...
我做了一個月FTM, 兩公婆好忙覺得忽略咗個女, 亦可能太大壓力, 一直宦要BB都冇,
點知辭職後, 都未離職已發現BINGO, 好開心!

但我經濟方面比較緊張, 但我都唔細啦, 係再生都想趁早 (35前) ~

今個月準備出新糧, 都要好小心洗錢, 基本上自己由大洗, 變到近乎零開支, 好驚適應唔到, 或MEET 唔到 budget target

首頁
12345...9

尾頁

跳至