論盡家傭

跳至

首頁
12345...13

尾頁

伯爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?iss_id=20110406&sec_id=6996647&art_id=50005748

張建宗又指,僱主不會因設立試用期而減少開支

(樓主不同意,因為一旦外傭表現欠佳,大部分僱主都不敢把外傭久留在家,不選擇給一個月的提早通知,而忍痛付一個月的薪金賠償,相反大部分外傭卻沒有此顧慮,只需要提早一個月通知,便可以黑面繼續在僱主家工作,如果設試用期,則僱主至少可省回一個月的通知金)

但會令外傭承擔試用期的風險和相關成本,有機會因未能通過試用而蒙受嚴重損失,影響外傭來港工作的意欲和數目

(樓主不同意,新加坡聘請外傭的法例非常保障當地僱主,不是還有很多外傭去工作嗎? 況且香港人給外傭的薪金比新加坡的高,我肯定還有很多外傭想來香港工作的)

而政府亦甚至有機會要動用公帑,將欠缺旅費的外傭遣返原居地

(我認為可先要求外傭到港前先給一千元的按金,如果被解僱,則僱主多除少補。退而求其次,就當僱主不幸,全付回程機票費用)

----------------------------------------------------

總括而言,如果外傭在試用期的表現欠佳,僱主至少可以省回一個月的薪金賠償,對僱主比較公平!

yeegi  試用期的表現欠佳, 應同時不用支付回程機票.  發表於 11-5-16 10:12

大宅

畀面勳章

當然反對啦..有好多姐姐一返工就發夢..貨不對辦..僱主又要陪$..仲要比agent費..

喳喳媽咪  好有同感!!  發表於 11-4-28 16:38

別墅

反對!反對!反對! 有好多姐姐一返工就發夢及心術不正,來屈僱主錢,....... 她們大多貨不對辦..冇理由要僱主又要陪$.....仲要比agent費.. ...我哋有寃無路訴!!!
*** 新加坡聘請外傭的法例非常保障當地僱主,不是還有很多外傭去工作嗎? 況且香港人給外傭的薪金比新加坡的高,還有很多外傭想來香港工作的),香港應參考 新加坡聘請外傭的法例,亦可引入多些泰傭或其他國家傭工來港,唔洗得bun and yan

denisefung  香港有泰傭, 不過人數少  發表於 11-9-5 12:32
gemiling  i thought 香港有泰傭?  發表於 11-4-7 11:35

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

強烈反對

僱主有咩保障? 我好想聽下d高官點講.

複式洋房

我都反對呀 , 好多工人都係嚟搶錢, 都唔係嚟做嘢 !!!

我地啲僱主一d保障都無 , 唔該班政府做吓嘢啦 !

大宅

畀面勳章

嘩....我諗呢條友個祖籍係菲律賓,個老婆係印尼人黎架....
點解香港人無人幫口出聲做返D嘢架?????香港人向自己地方都要咁下賤!!!
香港真係要改下名喇...呢個地方不如叫"你黎搶LA" OR "任你拎"

tingbb@mama  hahahax 1000000000000000000  發表於 11-9-28 15:51
gloria1018  hahaha x 2  發表於 11-4-14 17:43
chow_mama  hahhahah~  發表於 11-4-7 11:49

男爵府

回覆 hkaa 的帖子

但會令外傭承擔試用期的風險和相關成本,有機會因未能通過試用而蒙受嚴重損失,影響外傭來港工作的意欲和數目

(樓主不同意,新加坡聘請外傭的法例非常保障當地僱主,不是還有很多外傭去工作嗎? 況且香港人給外傭的薪金比新加坡的高,我肯定還有很多外傭想來香港工作的)

外傭來港工作的數目多有乜用..! 我地唔係要請3個工人, 一個幫得手的工人已經好夠...!

People3  香港無論在工資和假期上也比其他國家(如星加坡, 台灣等)優勝.  難道外傭們能在其本國找到此優待的工作嗎?  發表於 11-4-7 18:06

男爵府

回覆 hkaa 的帖子

而政府亦甚至有機會要動用公帑,將欠缺旅費的外傭遣返原居地

(我認為可先要求外傭到港前先給一千元的按金,如果被解僱,則僱主多除少補。退而求其次,就當僱主不幸,全付回程機票費用)

旅遊業都可以有印花稅, 點解僱傭公司唔可以成立印花稅, 以保障僱主的權益? 亦都可以控制 d 無良 Agent, 亂咁來 , o你炒工, 或工人自己走重好 , 佢可以 再賺多一筆..!

cat28christy  好意見,到港前先給一千元的按金  發表於 11-9-5 11:01

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

梗係反對啦!

宜家根本就係:政府+工人+某d無良A盡夾埋黎搶劫僱主。政府根本就首先決定一定係一成不變,然後就搬出d無理由既理由來呼遣。張所解釋的理由,全都可隨便被駁倒。

什ㄠ“女傭須具有兩年家傭經驗才批准到港當女傭…”? 完全未聽過既?!!咁,点解有咁多零經驗亞姐(仲要雙眼、手腳不協調、又學障)可來港做?咁咪就已經貨不對板啦!亞張局長你好跟進下究竟係政府批錯人入來,定係A準存心欺騙啦!

什ㄠ“此舉會影響外傭來港工作的意欲和數目”………我地僱主就真係就快無乜“意欲”請外傭喇!!連食欲都冇埋呀!“鬰辱”就大把!!!

hkaa  我的前菲傭說很多代理教同鄉在申請表上寫自己曾經在菲律賓本土當傭人兩年,實情是假的。  發表於 11-4-7 16:44

大宅

2018復活節勳章

強烈反對

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

反對.

子爵府

超反對呀!

複式洋房

超反對呀!
超反對呀!
超反對呀!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

剩係可以令僱主唔駛比多一個月人工個運吉工人已可令僱主減少開支啦.痴根!!
仲有,依家班公主郁d就兩手fing fing去告僱主,咁咪仲side納稅人d $$.

chow_mama  agree~  發表於 11-4-7 11:50

禁止訪問

男爵府

影響外傭來港工作的意欲和數目

反對!
只有混水摸魚先會影响意慾架啫,根本佢地就係要諗清諗楚自己啱吾啱黎打住家工,吾係當旅行咁,我地吾要濫!

kenmay  影响意慾就唔好來拉, 我地就系相倒絕左工人來港旅遊的意慾.  發表於 11-9-6 16:42

大宅

yes, 強烈反對

男爵府

回覆 FA8866 的帖子

我老師就係受害者...! 佢照足法例, 比足人工假期個工人...! 一毫子都冇比少...! 差就差在冇開bank a/c, 個個月出 cash 比個工人, 我老師仔大女大, 個工人姐姐都冇乜野做...!

好啦, 佢約滿唔做(自己話唔續約), 半年後無 la la..告我老師話佢 underpaid...! d 工人真係可以咁冇良心, 搵到位就攪事....!
之後我幫老師問人意見, 先知原來好多 case 都係咁, 重要d 官偏向信個工人.....!

FA8866  所以個工人做得幾好,大家關係幾好都係咁話.出糧千祈唔好比CASH,所有野有black & white,費事自己激C.  發表於 11-4-7 20:11

男爵府

BK Milk勳章

極度強烈反對 !!!

真系 o架 ...... 個個嚟到都貨不對辦 , 咁又要我哋d 顧主硬主頭皮要用佢 , 唔用佢又要補 d 樣補個樣 ....
仲有 , 佢哋一嚟又話又 14 日大假 , 我哋香港人打工仔 , 做第一年得 7 日 , 再做第二年都系多 1 日 , 即系 8 日 , 點解佢哋一嚟就即刻有 14 日大假呢?? 真系唔公平 ..

男爵府

畀面勳章

非常強烈反對
正苦其實就係想我哋自己照顧囝囡及老人家, 因為太有錢, 叫我哋個個走去申請綜援公屋, 所以就冇必要改任何勞工條例, 唔想做嘢, 日日有糧出, 這是公務員的好習慣嗎:;pppp::;pppp::;pppp:

首頁
12345...13

尾頁

跳至