自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有jm上年試過網上申請,要後補資料,是否都是7月中收錢,還是變左跟紙本一樣7月尾8月頭先收到錢呀!

水晶宮

現在仍是收表階段, 未有人收到錢住呀

男爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-5-16 10:42
現在仍是收表階段, 未有人收到錢住呀

我表達唔清楚,係想睇下上年有無jm試過,會唔會變左同紙本一樣遲收錢(emoji)‍♀️

民房

回覆 小小兔仔 的帖子

係會早過紙本收到書津

男爵府

123TKS456 發表於 24-5-17 12:57
回覆 小小兔仔 的帖子

係會早過紙本收到書津

謝謝回覆

翡翠宮

回覆樓主:

我舊年補過資料,都係第一批收錢。補資料好快手,網上補搞掂。

男爵府

lyh80115 發表於 24-5-17 16:57
我舊年補過資料,都係第一批收錢。補資料好快手,網上補搞掂。

謝謝回覆,因今年我無報稅表,只有月結單,怕上載完,之後話唔清晰要再郵寄補交

翡翠宮

小小兔仔 發表於 24-5-17 17:26
謝謝回覆,因今年我無報稅表,只有月結單,怕上載完,之後話唔清晰要再郵寄補交
...

月結單呢啲直接喺銀行app下載pdf就包清晰啦!另外任何補交都可以網上交番,唔洗郵寄咁慢。

男爵府

lyh80115 發表於 24-5-17 20:48
月結單呢啲直接喺銀行app下載pdf就包清晰啦!另外任何補交都可以網上交番,唔洗郵寄咁慢。
...

謝謝教學,請問下載完直接每份拉落去學資文件檔,還是拉入文件夾到,再將文件夾拉落去學資文件檔呀!
因為未試過,唔係好識,請指教

翡翠宮

小小兔仔 發表於 24-5-17 20:56
謝謝教學,請問下載完直接每份拉落去學資文件檔,還是拉入文件夾到,再將文件夾拉落去學資文件檔呀!
因為 ...

文件夾應該唔得,直接12個月pdf掉入去。
如果我自己就會合併為一個pdf,我用開wps office,有畀錢做會員可以合併。

男爵府

lyh80115 發表於 24-5-17 22:10
文件夾應該唔得,直接12個月pdf掉入去。
如果我自己就會合併為一個pdf,我用開wps office,有畀錢做會員可 ...

謝謝回覆

男爵府

請問書津係咪個個都可以申請?因為我同事話係。但我上網計過數,又話唔合資格?

男爵府

christy_siu 發表於 24-5-18 11:49
請問書津係咪個個都可以申請?因為我同事話係。但我上網計過數,又話唔合資格? ...

書津要經過入息審查,唔過額先申請到

男爵府

christy_siu 發表於 24-5-18 11:49
請問書津係咪個個都可以申請?因為我同事話係。但我上網計過數,又話唔合資格? ...

一般計法係,家庭成員全年總收入除家庭人數+1,除完之後超過8萬6就申請唔到
attach0/tmp/php2NaNqm

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

lyh80115 發表於 24-5-17 20:48
...

睇人的,我試過俾每月糧單都唔接受,要等年結嗰份,重點係我份糧由庫務處出,每月嘅糧單都係部門發出 而年結嗰張都係部門出俾我

除咗學資,房屋署係另一個不接受部門每月糧單做薪金証明嘅部門

男爵府

竇漪房 發表於 24-5-18 13:27
睇人的,我試過俾每月糧單都唔接受,要等年結嗰份,重點係我份糧由庫務處出,每月嘅糧單都係部門發出 :igi ...

糧單係唔得,但月結單一定得,又或學資有份表可以交比公司幫手填入息申報表,
我之前未有稅單或公司入息申報表,我都係比月結單,只要清楚寫明每條入賬係咩嚟就可以

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

小小兔仔 發表於 24-5-19 23:45
糧單係唔得,但月結單一定得,又或學資有份表可以交比公司幫手填入息申報表,
我之前未有稅單或公司入息申 ...

我問過話俾月結單唔可以,佢話一定要庫務處嘅年結summary至可以

男爵府

竇漪房 發表於 24-5-20 17:58
我問過話俾月結單唔可以,佢話一定要庫務處嘅年結summary至可以

但你月結單,薪金個到有顯示公司名嗎?

珍珠宮

小小兔仔 發表於 24-5-20 18:01
但你月結單,薪金個到有顯示公司名嗎?

無留意,有都會係顯示部門名稱或庫務處

第一次申請佢話一定要庫務處summary,咁我就每年都等收到至入紙,遲d就遲d

男爵府

竇漪房 發表於 24-5-20 19:47
無留意,有都會係顯示部門名稱或庫務處

第一次申請佢話一定要庫務處summary,咁我就每年都等收到至入紙, ...

如果你係紙本申請,你收到時會有呢份入息申報表,你直接比公司填就可以啦!
如果係網上申請,上網列印,之後交呢份入息做證明,我之前無稅單,都係比呢份公司幫我填,之後寄返去
attach0/tmp/php8zSEMz

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊