時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

發表於 4 天前 |只看該作者

今年6月,一名報稱無業的27歲男子身穿印有「港獨」口號的上衣及戴印有黑暴口號的黃色口罩,在沙田石門港鐵站附近遊蕩,他早前承認《維護國家安全條例》下的出於煽動意圖作出一項或多項具煽動意圖的作為罪,今日(19日)在西九龍裁判法院被判囚14個月。

裁判法院表示,任何人想要危害國家安全、煽動社會仇恨,都必然難逃法網。特區政府發言人則指,《維護國家安全條例》相關條文已經清晰劃分非法的煽動行為或言論和合法的建設性批評,提醒市民切勿以身試法。

裁判法院指,被告被定罪及判處監禁,正好説明有任何人想要危害國家安全、煽動社會仇恨,都必然難逃法網。香港是法治之地,有法必依,違法必究,犯法的人必會為所做的惡行付上法律代價。

裁判官在判刑理由書中清楚指出,本案的煽動字句內容涉及鼓吹香港特區政府脫離中央的合法管治,以破壞社會安寧及公共秩序的方式去實踐他的主張,嚴重危害國家統一及領土完整。

此外,裁判官亦清楚指出,被告人企圖挑起他人對特區政府和執法部門的仇恨和藐視,造成社會的撕裂和分化,如法律不及早介入,會導致社會再次陷入亂象當中。

特區政府發言人指,《基本法》和《香港人權法案》保障言論自由、和平集會、遊行和示威自由等基本權利。《維護國家安全條例》相關條文已經清晰劃分非法的煽動行為或言論和合法的建設性批評,有關用語也並非含糊。

發言人又指,「出於煽動意圖作出一項或多項具煽動意圖的作為」罪屬危害國家安全的罪行,提醒市民切勿以身試法。

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 3 天前

水晶宮

2024勳章

恭喜佢以身試法,為他人做反面教材

男爵府

拉得好!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果香港冇國安法、真係俾班黃屍、搞到立立亂、烏煙瘴氣~

拉得好~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

見過有啲白癡仔好型咁將口號紋喺小腿同手臂,show出嚟會唔會犯法呢?
而家好耐冇見過,可能著長衫長褲遮住以後唔見得人

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我見過紋上身 個d 點算

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

alau2021 發表於 24-9-19 20:29
見過有啲白癡仔好型咁將口號紋喺小腿同手臂,show出嚟會唔會犯法呢?
而家好耐冇見過,可能著長 ...

我上星期搭火車,兩手臂紋咗成個暴動過程。

珍珠宮

Pulmma 發表於 24-9-19 23:02
我上星期搭火車,兩手臂紋咗成個暴動過程。
...

白癡仔標誌,好似啲搞笑片喺額頭寫住「淫賊」咁

洋房

發表於 3 天前 |只看該作者
我覺得有D矯枉過正
你話嗰D打人、燒人、放火燒舖就話拉啫,如果佢純粹表達政見,就算你唔認同佢嘅睇法,都冇理由拉。自從19年之後黃藍已經由意識形態衝突演變成敵我矛盾,真係好心痛 我希望政府營造一個包容不同政見嘅氛圍,而唔係繼續將某一個政治陣營嘅市民視為敵人

珍珠宮

YHChung_FB 發表於 24-9-20 01:05
我覺得有D矯枉過正
你話嗰D打人、燒人、放火燒舖就話拉啫,如果佢純粹表達政見,就算你唔認同佢嘅睇法,都 ...

點解冇理由拉佢?你睇清楚內文先講嘢啦

洋房

alau2021 發表於 24-9-20 01:10
點解冇理由拉佢?你睇清楚內文先講嘢啦
我有睇內文,佢唔係著港獨衫同戴所謂「黑暴口號」(即係五大訴求缺一不可)嘅口罩咩?呢D唔係和平表達訴求咩?唔通我著件支持港獨嘅衫香港就獨立到咩?而五大訴求亦大致上合理,除咗無差別釋放被捕人士唔係好贊成之外,其他都贊成。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

好彩有國安法

水晶宮

2024勳章

YHChung_FB 發表於 24-9-20 01:33
我有睇內文,佢唔係著港獨衫同戴所謂「黑暴口號」(即係五大訴求缺一不可)嘅口罩咩?呢D唔係和平表達訴求 ...

國安法有煽動罪條文,你可以去睇下,既然有法律,唔係應該法治咩

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

alau2021 發表於 24-9-19 19:12
今年6月,一名報稱無業的27歲男子身穿印有「港獨」口號的上衣及戴印有黑暴口號的黃色 ...

判得好 ,做埋曬d低b野,罪有應得 !!

珍珠宮

Pulmma 發表於 24-9-19 23:00
我見過紋上身 個d 點算

我覺得露出黎應該應該算犯法,唔係個個人肉煽動仲得了 !!

珍珠宮

我有睇內文,佢唔係著港獨衫同戴所謂「黑暴口號」(即係五大訴求缺一不可)嘅口罩咩?呢D唔係和平表達訴求 ...

他早前承認《維護國家安全條例》下的出於煽動意圖作出一項或多項具煽動意圖的作為罪,今日(19日)在西九龍裁判法院被判囚14個月。

珍珠宮

czl115 發表於 24-9-19 19:39
恭喜佢以身試法,為他人做反面教材

呢d先要拉多d,班廢柴大事唔敢做,專做低b野以為冇事!

珍珠宮

點解一定要著港獨衫?港獨衫係邊度買?

珍珠宮

YHChung_FB 發表於 24-9-20 01:05
我覺得有D矯枉過正
你話嗰D打人、燒人、放火燒舖就話拉啫,如果佢純粹表達政見,就算你唔認同佢嘅睇法,都 ...

支持港獨係單純政見?係分裂國家啊 !!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊