跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:反對內地孕婦來港產子 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

一句到尾,內地人有$,香港政府貪$...但其實內地人有$不過目的係貪香港有著數。

大宅

反對內地孕婦來港產子 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

up

男爵府

回覆:wcwong0217 的帖子

好憎香港政府好憎大睦人!

大宅

引用:教育局應該在派校的時候,優先讓居住北區的

原帖由 littlecarey 於 12-02-06 發表
教育局應該在派校的時候,優先讓居住北區的港b入讀,派剩先可以比內地港b,唔夠位都應該係內地港b跨區去大埔讀 ...
其實雙非父母所生的亞B,可唔可以申請學卷、車船津貼、書簿費減免

大宅

回覆 回覆:小浩豬的帖子

因雙非B已經係港人,所以佢地係可以申請,而雙非父母在內地的資產港府係查唔到,所以............

大宅

引用:因雙非B已經係港人,所以佢地係可以申請,而

原帖由 KENMRNG 於 12-02-10 發表
因雙非B已經係港人,所以佢地係可以申請,而雙非父母在內地的資產港府係查唔到,所以............

...
我交稅以交10年,我無得享用,反且佢地用到

男爵府

回覆 KENMRNG 的帖子

我估無MUD邊位JM喜歡就這個題目出鏡,生活在這區,分分鐘俾人點左相而引起麻煩都唔知咩事呀!!

大宅

回覆 Jac 的帖子

香港就是太多你這樣的人,只是為自己發聲都驚....怕....只懂在網上吵吵鬧鬧,有何用呢?!
呢幾日下午,我同另一位女義工都嘗試到粉嶺健康院找本地媽媽幫忙,但每次走出健康院門口,我和她都不其言發出一聲唉氣,這並不是為了沒有港媽幫忙而發出,而是當健康院坐滿人時,只得一個港媽...............唉
你們看見健康院對面有幾座數層高的新樓盤嗎??每次我和她都見到有幾架旅遊車載著內地人來參觀選購,所以我相信在不久將來,大埔以北就改為深圳,以後再沒有上水粉嶺

男爵府

回覆 KENMRNG 的帖子

抱歉! 可能是我"小人之心度君子之腹",只係見你係度都呼籲左咁耐,仲未搵到人,有感而發啫!

個人感覺四圍都有大陸人,有些都懂得以禮待人,就算港人也不一定斯文守法,所以我唔覺對生活有甚麼影響,只是北區待學的小朋友就慘在多了不少雙非童爭學位,使原本唔係多的學位更緊張,學校愈來愈多雙非學童,對學校也構成不少壓力,學校老師、醫謢人員才是直接受影的群組,純為個人感受,不喜勿插!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 夏天玩到顛 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好意思,請恕我無知,我有個問題始終都唔明,點解之前雙非可以黎香港預約生仔的?政府醫院可以俾兩公婆皆不是香港人的孕婦黎香港預約生仔的嗎?佢地憑咩身份黎登記?你話個老公係香港人就話啫。

而家睇新聞話公立醫院停雙非的預約,即係以前可以?
定係以前的雙非預約都係嚮私家醫院?

我個囡囡舊年出世,好驚第時佢要同好多雙非小童做同學!
今日睇新聞話呢d雙非童自理能力好差!學習基礎又差,搞到d教師多咗好多野做,變相剝削本地兒童的學習時間和課程!

政府應該規定所有服務 (醫療、教育等)都係父母皆港人的兒童優先,有咩理由要我跨區帶個小朋友返學?

大宅

其實住大陸的學童本身都要跨區, 咁派佢地去大埔等地對於佢地來講都系一樣架la...我地本身住在度, 當然唔想跨區la...

男爵府

基本上佢哋幾區任選..........而我哋只可以係返自己個網度爭札!!

我覺得好唔公平, 佢哋唔係住係度, 基本上係跨區 !
有乜可能唔係先派本港區民先架!!

我覺得好應該整返個丙部, 先派本港區住的小朋友.....我唔理你乜非都好, 呢區的學校係好應該先比係呢區住的小朋友, 咁洗乜劃開咁多區姐........求其個個鐘意去邊讀米報邊度囉!!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

呢區的學校係好應該先比係呢區住的小朋友!

港童優先!
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

大宅

畀面勳章

香港人好苦..

大宅

super888 發表於 12-2-16 08:48
呢區的學校係好應該先比係呢區住的小朋友!

港童優先!

係啦,我都唔明點解上水區既幼稚園唔係比上水居民優先囉....

hinhei  呢點我反覺得係幼稚園本身問題!! 因為佢有得選!  發表於 12-2-16 16:07

男爵府

陪月勳章

回覆 hayleyy 的帖子

咁搞法, D北區港人B要全部搬走, 讓 晒D跨境童LU:;pppp:

大宅

不如在福田 or 羅湖關口開幾間學校比佢地啦. 又唔使同我地爭, 佢地又唔駛咁辛苦.....

洋房

港B優先

男爵府

熱血勳章

北區幼稚園都比大陸B攻陷!唔想比佢地既文化渲染,好多都寧願辛苦D南下讀書!無奈的斬腳趾被沙蟲
另一重災區係健康院!我只係用家庭服務計劃,原本不用十分鐘就可離的,而家D姑娘要招呼大陸B同大陸媽!(十個有九個係)不是想歧視佢地,不過兩地既文化差異真係好嘔血!唉!

侯爵府

反對內地孕婦來港產子 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

啲b6冇罪,最錯係佢地走黎hk搶資源!!! 蝗母同蝗子!!

首頁

尾頁

跳至