跳至

首頁

尾頁

大宅

請各位交左留位費或已取錄未交留位費的家長, 如果你地決定唔讀, 請盡快通知學校取消留位! 唔好等到要正式注冊先唔去當放棄學位, 因為你地唔要個學位, 通知咗學校, waiting緊既小朋友, 可以快d補上. 喺後面waiting緊既家長都好心急g, d"利人利已. "既行為. 要讚

特別係細仔細女的家長, 不停四出搵學校, 大人細路都好辛苦呢,

家長及小朋友都會好感激您的.

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

cmember 發表於 11-11-11 10:51
好同意, 真係搵得好辛苦, 浪費好多時間, 又要擔心, 工作時又要蛇王去搞, 好多時重搞到兩公婆嘈, 甚 ...

多謝支持!!1

大宅

支持, 未有OFFER的家長擔心又心急

大宅

陪月勳章

回覆 小小車厘子 的帖子

去聽荃浸簡介會的最深印象係校長呼籲家長如有多過一個offer, 儘快決定一間, 唔好hold 住d學位, 因有好多家長仲好焦急同徬徨咁為佢哋的子女尋找學位. 嗰一刻真係幾感動.

希望家長們都可以做到將心比己, 儘快release 學位出來畀有需要的小朋友.

大宅

gladbb 發表於 11-11-11 11:28

去聽荃浸簡介會的最深印象係校長呼籲家長如有多過一個offer, 儘快決定一間, 唔好h ...

謝謝你,其實點解會出呢個post,是因為昨晚與知心姐妹講電話,她有個09年12月的超細仔,因為缺乏人照顧等等種種原因,要盡快入學...但為入學的事,最近2公婆搞到身心疲憊....差點哭出來...由呢一刻..我先知道原來有人真係好需要...所以希望各位能盡快通知學校如果你們訣定左既.....謝謝.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

小小車厘子 發表於 11-11-11 11:58
謝謝你,其實點解會出呢個post,是因為昨晚與知心姐妹講電話,她有個09年12月的超細仔,因為缺乏人照顧等等種 ...
同意,作為家長有責任咁做

珍珠宮

2018復活節勳章

yes support !!!

別墅

同意!!!!!!

小小車厘子 ,我記得你小朋友好似讀慧中,開心嗎?

大宅

misshoiyi 發表於 11-11-11 14:01
同意!!!!!!

小小車厘子 ,我記得你小朋友好似讀慧中,開心嗎?
小朋友讀得非常開心,課程的程度個人認為比有學券的深,每日都有英文堂,所以阿女的英文進步得好快,老師很nice, 再加上近屋企,我好中意呢間學校,但無奈沒有學券,所以我要在呢樣中取舍呀...好難訣定mouth:

BB13  呢間學校真係好好!!  發表於 11-11-14 17:25

別墅

小小車厘子:

我都幫阿囝報左慧中下年N班, 我想問難唔難入架?因為我阿囝係細囝...我好想佢讀呢間呀~~~ 我地呢D細B 要搵N班真係好難, 唉~~

大宅

BeanQQ 發表於 11-11-11 14:46

小小車厘子:

唔難入架,最主要你表現得有誠意..再加上它校舍很大,有2層,當你參觀完之後,你會發現有好多學校的校舍好細,會好中意咁的環境,小朋友有足夠的活動空間.另外小朋友的自理能力很好,阿女返學2個月,已懂得穿鞋了...

別墅

咁你囡囡果時INTERVIEW 問左D咩呀? 我好想好想阿囝入呢間呀~ 呢間口啤幾好~~~你囡囡讀全日嗎?

大宅

陪月勳章

唔使多謝我. 你講咗我想講0既嘢.

大宅

BeanQQ 發表於 11-11-11 15:32

咁你囡囡果時INTERVIEW 問左D咩呀? 我好想好想阿囝入呢間呀~ 呢間口啤幾好~~~你囡 ...

是一對一的面試,沒有其它小朋友的..首先入去坐低,讓小朋友自已行去挑選玩具,老師同小朋友玩一陣,因應玩具的種類,老師叫小朋友做下動作咁,例如是一個個的杯子,咪按大細叠上去..(我阿女當時是挑選了這種)..好簡單..跟住同媽咪傾下計...平時邊個照顧小朋友呀...有無上pg呀...等等都是一般的問題,跟住就同小朋友講,小朋友...你表現好叻呀...你可唔可以幫老師手收好d玩具呢....引導小朋友收拾好並且放好,完畢.

我當時收左就即場交留位費.

大宅

BeanQQ 發表於 11-11-11 15:32

咁你囡囡果時INTERVIEW 問左D咩呀? 我好想好想阿囝入呢間呀~ 呢間口啤幾好~~~你囡 ...

不好意思,唔記得講,我個女讀上年班.

別墅

唔該晒呀, 好詳盡! 咁你囡囡本身有無上PLAYGROUP?我都登記左慧中PLAYGROUP,但佢話太多人留左名,都唔知到時有無位? 你有無邊間PLAYGROUP介紹? THANKS!

大宅

BeanQQ 發表於 11-11-11 16:44

唔該晒呀, 好詳盡! 咁你囡囡本身有無上PLAYGROUP?我都登記左慧中PLAYGROUP,但佢話 ...

我無報過任何的PG,但我有買一些適合她年齡的書仔給她看,唔記得由幾個月開始啦(當時未識行路),她已經好中意睇書仔,到而家呢,基本1-10/ ABC.../顏色/型狀/動物/生果/食物等等都識得講..有時自已玩玩下..有時就靜靜地自已坐低睇書仔...我沒有迫她看的,由得她自已自由發展..所以上唔上PG,好睇家長的意願.

而家返左學,真係一日一日唔同...有時都幾感動..覺得女兒好像長大了...例如...我拿野給她..她會講 THANK YOU...飲水前又要唱歌......各位小朋友請飲水..唔該先生..唔該嬸嬸....

複式洋房

AGREE, 入唔入到學校, 對父母黎講真係好大壓力,
早啲放番啲位出黎, 其他人未有位既可以唔駛咁擔心.

所以我會放番兩間出黎, 全完、聖母!!

大宅

引用:AGREE,+入唔入到學校,+對父母黎講真係好大

原帖由 ArLazy 於 11-11-12 發表
AGREE, 入唔入到學校, 對父母黎講真係好大壓力,
早啲放番啲位出黎, 其他人未有位既可以唔駛咁擔心.
Thank you,我想好多家長會感激你的。

首頁

尾頁

跳至