樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

but not in TKO!

原文章由 ume 於 08-10-24 15:20 發表

而家lee 30%好似都跌返哂啦!

公爵府

原文章由 ac321 於 08-10-24 15:21 發表
but not in TKO!

而好似跌得最多的是那些假豪宅新盤,和炒過籠的九龍站。所以真正用家事既跌幅細個平均跌幅。

大宅

炒家多既屋苑係比較多跌價! 我果度就係.....
不過我自住無所謂啦....

原文章由 ume 於 08-10-24 15:27 發表

而好似跌得最多的是那些假豪宅新盤,和炒過籠的九龍站。所以真正用家事既跌幅細個平均跌幅。

男爵府

我想等3000蚊留下 買海怡

公爵府

原文章由 suki23 於 08-10-24 15:33 發表
炒家多既屋苑係比較多跌價! 我果度就係.....
不過我自住無所謂啦....

我都係咁話。我而家自住的一間就黎跌到我買入個價喇!

公爵府

原文章由 maybaby 於 08-10-24 15:34 發表
我想等3000蚊留下 買海怡

嘩!咁未好低囉!低過SARS價?

侯爵府

好媽媽勳章

假豪宅新盤 => 500-700 sq ft 豪宅

原文章由 ume 於 08-10-24 15:27 發表

大宅

我想搵將軍澳維景灣畔的8xx-9xx呎, 3房單位自住
不過睇0岩都要over 400萬

侯爵府

好媽媽勳章

May be it will drop later on.

原文章由 kerrielam 於 08-10-24 15:44 發表

侯爵府

好媽媽勳章

or may be it is not 豪宅..... therefore it drops less then others

原文章由 kerrielam 於 08-10-24 15:44 發表

公爵府

原文章由 ac321 於 08-10-24 15:44 發表
假豪宅新盤 => 500-700 sq ft 豪宅

未係!500-700在真正豪宅中分分鐘只夠安置幾個工人咋!

大宅

我就唔係好識行情,不過我諗住買新界區村屋自住,我好多朋友都話最少都要等到過左年先好入市,因為個樓市而家先開始趺,都未趺完。

侯爵府

好媽媽勳章

May be it is only the toilet of the 真正豪宅 ........

原文章由 ume 於 08-10-24 15:53 發表

未係!500-700在真正豪宅中分分鐘只夠安置幾個工人咋!

公爵府

原文章由 ac321 於 08-10-24 15:55 發表
May be it is only the toilet of the 真正豪宅 ........

男爵府

如果寶翠園趺到四千一呎左右. 我都想買. 不知大慨幾時? 但會不會那時又不敢入?

原文章由 ume 於 08-10-24 14:33 發表
我就想在西區寶翠園買間2房收租,不過而家仲要成7千幾一尺,我目標係等佢跌到約4千就入市。而家keep eye on it,等緊跌樓貨!

或者,在西區第二街項目開時買間3房收租,由於是投資,睇定D個價先入市。 ...

公爵府

原文章由 ysnmama 於 08-10-24 16:00 發表
如果寶翠園趺到四千一呎左右. 我都想買. 不知大慨幾時? 但會不會那時又不敢入?

我check過這差不多是SARS價,當然我不是先知,不敢講一定會到,我只是set個目標價比自己,在我指定的價位,指定的間隔,價一到,我一定會入市,唔怕!除非當時無咗份工。

[ 本文章最後由 ume 於 08-10-24 16:36 編輯 ]

大宅

《經濟通通訊社23日專訊》高盛證券發表研究報告表示,因預期本港樓價及租金將加下跌,將若干地產股目標價下調,降幅介乎17%至25%。
該行預期,新樓價格於09年底前會下跌35%,二手樓價則跌20%,並指現時尚在下跌周期之初,又指過往最短的下跌周期亦達18個月。

大宅

重有火炭火車站上蓋咩龍山要二萬銀一呎, 真係人都顛

原文章由 kamankit 於 08-10-24 14:52 發表
你都講得對......
但係香港依家個樓價真係唔成對比.......
居屋料起樓都要$7000一呎.....(紅磡)
依班人年尾就要上會........到時你話幾多會真係會上會,
依家班炒家都等人接貨......
你地話這樣點買樓先.........
個 ...

大宅

原文章由 ac321 於 08-10-24 14:27 發表
Hi, good afternoon sisters.
I want to buy East Point City in TKO.
However, I find that the flat's price only drop about 10% in TKO.
For example, the 2 rooms flat in East Point City was 24x -26x last ...

ac21

I am looking for an apartment in East Point City too. The price drops a bit already. Which size of the apartment you are looking for?

Yesterday an agent introduced me a 666 sq ft apartment, the asking price @2.2M only, price negotiable.

The agent said the landlord originally purchased it for his father-in-law but not his father-in-law is not living in that apartment so the landlord wants to sell it out.

公爵府

原文章由 qqmimi 於 08-10-24 16:16 發表
重有火炭火車站上蓋咩龍山要二萬銀一呎, 真係人都顛

係呀!仲要有個泳池响屋企,諗起打埋就頭痛!好奇怪係唔係真係有人會買?!

首頁
12345...28

尾頁

跳至