樓市動向

跳至

首頁
12345...38

尾頁

大宅

Re: 村屋分享

BB6392,

南圍我聽講係環境好好架, 不過係咪落左小巴仲要行好耐先到架?

別墅

都唔係行好遠丫, 行都行平路黎既
Ah B

大宅

BB6392

請問回南天, 會唔會好濕架, 我剛剛搬去你附近冇耐, 所以想問吓, 因為我還未買抽濕機

請賜教

複式洋房

msnicoleng &BB6392:

你地個邊有無得泊車架,買菜方便嗎?咩價錢呢

大宅

我地果邊冇街市, 只有惠康百佳, 我媽咪隔日會出去彩雲村or 牛池灣買餸, 搭一程巴士就到, 10分鐘到啦

泊車係有既, 逢係村屋都有

我暫時都住得好舒服, 交通我覺得好方便, 24小時van仔, 班次仲非常頻密添, 1分鐘唔使更有van仔經過

伯爵府

2023年兔年勳章

Hi BB6392,
想問下你之前住那裡(南圍)幾大和幾錢租呀?治安好嗎?因我打算遲些和妹妹搬出來住,而她的工作是輪班的,有時會零晨回家,安全嗎?謝謝指教!

大宅

msnicoleng,

又可唔可以講下你住邊度? 又有惠康又有百佳, 都好唔錯呀. 我以前住井欄樹, 得一間田園士多咋. 同埋你既小朋友響邊一區返學?

我覺得抽濕機係必要架, 不過係愛黎整乾 d 衫. 我住井欄樹時又唔覺太濕囉.

別墅

Hi bonbonyy,

間屋係我買既係3樓連天台, 如果你想同你阿妹搬出黎住的話我就不太見意你選擇村屋因為一般的村屋環境都比較靜, 如果你真係想試下住村屋我提議你住d大村, 例如井欄樹就比較安全,至於租金近呢年升左好多我如果你唔太急的話不妨去西貢d agent度睇下
Ah B

大宅

pluie

我係南邊圍, 行過去匡湖居既惠康, 大概8分鐘, 果度都算係咁, 有茶餐廰, 7-11....etc

bb今年會返k1, 係九龍塘讀

.....整乾 d 衫, 唔係放係花園哂都得咩? 我成日以為買抽濕機係因為住大廈果d, 冇露台, 冇花園先要攞黎整乾d衫添.....不過如果你認為要買, 我就去買啦

pluie 寫道:
msnicoleng,

又可唔可以講下你住邊度? 又有惠康又有百佳, 都好唔錯呀. 我以前住井欄樹, 得一間田園士多咋. 同埋你既小朋友響邊一區返學?

我覺得抽濕機係必要架, 不過係愛黎整乾 d 衫. 我住井欄樹時又唔覺太濕囉.

大宅

文文寶寶

我尋日有個朋友入黎, 周圍睇兼問租價, 好似大概5500-7500不等

希望幫到你啦

文文寶寶 寫道:
msnicoleng &BB6392:

你地個邊有無得泊車架,買菜方便嗎?咩價錢呢

大宅

msnicoleng,

南邊圍我都睇過呀. 不過我果時睇到果間係全新樓, 但係對住幅爛地, 好多垃圾同積水又多蚊, 所以冇考慮.

我有諗過, 若我個囝考得入九龍塘既幼稚園, 咁住西貢都ok 呀.

平時天氣好就可以響花園/天台晒衫, 但陰天雨天就要用抽濕機囉.

大宅

pluie

而家呢邊d新樓, 差不多全部賣哂lu, 唯獨是1樓果d, 少d人買....不過發展商話仲有排起, 好似仲有70幾棟要起, 希望快d起好哂啦, 話哂起樓都好大塵架嘛

你囝囝幾多歲呀, 今年考幼稚園味呀?

大宅

msnicoleng,

咁你而加住呢度係咪新樓黎架? 係買架? 地下連花園? 我覺得真係幾吸引架, 入面整得幾靚. 我上次睇到果間有三房兩廁添.

我囝囝 16 個月大, 我同佢報左兩間幼兒園, 有一間就衰左啦. 到 18 個月時再報其他囉. 你囝囝會讀邊一間?

大宅

pluie

我係買架, 地下連花園, 你講的都全中, 勁!

我囝囝將會入讀創價, 你今年要報kinder嗱喎, 心儀邊間呀?

複式洋房

嘩!非常同意呀!我都係因為呢d原因唔鍾意住屋苑.村屋空氣好,環境寧靜,好舒服0架!況且而家都有好多村屋交通都好方便,都係多一程車

男爵府

聽到你地講到興高彩列, 真係要講埋一份先...

其實我都好想住村屋架......但而家層樓賣唔出, $唔好, 所以都係密謀緊.

msnicoleng,
請問你住緊個度買要幾$$? 幾大??

msnicoleng 寫道:
pluie

我係買架, 地下連花園, 你講的都全中, 勁!

我囝囝將會入讀創價, 你今年要報kinder嗱喎, 心儀邊間呀?

大宅

msnicoleng,

咁你而加果度個花園有幾大呀? 我鍾意三樓連天台呀, 不過我見而加d 村屋個價貴左好多, 都要 $2.xM.

創價聽講都幾好呀, 我心儀培正囉... 但未咁快報得住, 我諗我會試下報劍嗚. 選d 佢會讀得開心既幼兒園先.

大宅

lovelycat

我地果度, 價錢由170幾至300萬不等, 其實同屋苑價錢差不多, 據我所知這個屋村大多數700呎, 但花園就每個都不同, 有大有細

大宅

pluie

我既方園有幾大? 其實我都唔係好知, 但就好長, 我朋友話可能有400至500呎, 好似好大, 但係我唔覺有咁大

你呢, 你係3樓連天台? 買定係租架? 井欄樹貴唔貴架?

伯爵府

2023年兔年勳章

Hi BB6392,
Thank you very much!!
BB6392 寫道:
Hi bonbonyy,

間屋係我買既係3樓連天台, 如果你想同你阿妹搬出黎住的話我就不太見意你選擇村屋因為一般的村屋環境都比較靜, 如果你真係想試下住村屋我提議你住d大村, 例如井欄樹就比較安全,至於租金近呢年升左好多我如果你唔太急的話不妨去西貢d agent度睇下

首頁
12345...38

尾頁

跳至