樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

政府已經發出明確信息,如果要出手;d招可以好狠。JT仲時不時出黎高調提醒下d人。
e把劍吊左係天花頂,一日未除落黎,一日都好大危機。
投資(投機)最怕前景不明;想投資,全世界淨係得香港樓市一樣?而且計回報,香港樓平均有幾多厘?
全香港用家有幾多?等到2012年,將會有好多新單位落成推出,到時政府先解番把劍落黎;曾特首亦可以卸任。而家香港評級仲因為"政府出手"而被評"AAA"最高評級添。
持貨者當然主觀願望看好,但我一路立場冇變過。
仲有,有d人覺得單憑幾個人係度唱淡,就可以推低個市;未免太抬舉e度d人了。
我自已都搵緊樓,樓換樓;自已住得舒服,幾時買都冇問題,最緊要唔好揸港紙cash。

男爵府

原帖由 iamfine 於 10-12-17 10:31 發表
大家前輩前,前輩後,幾乎唔敢再現身。
在下非投機者,手上物業全部持有3年以上(最長者17年,仍持有中)。喺香港,䏲淡樓市可算是極高風險行為,原因大家都耳熟能詳,冇必要再講。但近日全城極度䏲好的情況令我唔多舒服,隔離《點解要賣 ...
隔離topic,教人翻按套現做首期再買來收租,呢點真係不敢恭維,我本人就絕對唔會咁做,真係買REIT好過。

港匯轉弱會否同美元近期轉強有關?

公爵府

iamfine大師,我就係十五十六中,最近我真係貼身追踪個樓市,因為想買多間收租,但你所講的情況“不要看輕SSD既影响”,的確我真係有少少感受得到。SSD初初出,d agent同業主都有少少怯,2個星期後,agent同業主開始覺得無料到,又再強硬返,但係今個星期開始,我發現agent和業主心態上有少少唔同咗,有d盤開始肯減少少﹝銀行估價既下限﹞,唔知係大趨勢定只係個別盤既業主既取態。而家我唯一可以做既,係密切留意囉。

我覺得市場對SSD既反應係慢慢咁沁出來,可能這是買賣相方都觀望緊既結果!

大宅

原帖由 MRNT 於 10-12-17 10:46 發表
隔離topic,教人翻按套現做首期再買來收租,呢點真係不敢恭維,我本人就絕對唔會咁做,真係買REIT好過。

其實隔離個topic我都有看,不過沒有行動因為實在覺得太大風險,真係沒有信心去收租和單憧樓較難出貨。

公爵府

"翻按套現做首期",原則上我係buy既,不過一定要做好風險管理囉!即係唔止層樓有抗跌力,連自己都要有抗跌力先得!否則就真係太冒險!

侯爵府

好媽媽勳章

if you are 'bad luck'...........
and one of them 過世 or 跳樓 (死過人) in your flat ......

原帖由 iamfine 於 10-12-17 10:31 發表
大家前輩前,前輩後,幾乎唔敢再現身。
在下非投機者,手上物業全部持有3年以上(最長者17年,仍持有中)。喺香港,䏲淡樓市可算是極高風險行為,原因大家都耳熟能詳,冇必要再講。但近日全城極度䏲好的情況令我唔多舒服,隔離《點解要賣 ...

大宅

好多人以為買樓收租同做定期一樣, 好穩陣,放低疊錢就定時定侯有息收
原帖由 tchan318 於 10-12-17 11:49 發表

其實隔離個topic我都有看,不過沒有行動因為實在覺得太大風險,真係沒有信心去收租和單憧樓較難出貨。

男爵府

但唔應該太过依赖租金收入来供樓。萬一租唔出,又或者不幸遇上租霸,搞幾個月無租收就會好麻煩。

仲有,如果層樓升左值又再加按,萬一将来市况逆轉,自己仍然以丘近乎最高按揭成数揸到成手貨,自己心理上又係咪負擔得起呢?唔應該只睇倒升可以賺几多,要睇埋跌要蚀几多。

大宅

我都有翻按套現不過係由p 轉 h plan想慳d息, 再用番按d錢錢係大6做人仔定期賺息差(同埋d人仔我將來有用), 呢筆錢唔會動用,要買樓買股票就係另一邊袋攞. 同埋我番按完, 所有供款ge dti 都係佔我入息ge 30% (未計c6入息). 就算加息+冇租金收入都頂住住.. 但個邊係咪個個都有風險管理先做加按?? 我都好鄧佢地擔心 .

大宅

同意, 一定要計好自己條數. .

原帖由 ume 於 10-12-17 12:19 發表

"翻按套現做首期",原則上我係buy既,不過一定要做好風險管理囉!即係唔止層樓有抗跌力,連自己都要有抗跌力先得!否則就真係太冒險!

男爵府

MRNT 講今個星期CCL 會跌, 準過施老闆. 個施老闆都好渣下喎, 今個星期出黎解畫話未來2星期唔會跌. 佢自己係老細都講錯, 重話會見200. 學毛主席話齋, 一萬年太耐只爭朝夕.

男爵府

原帖由 ume 於 10-12-17 11:18 發表
iamfine大師,我就係十五十六中,最近我真係貼身追踪個樓市,因為想買多間收租,但你所講的情況“不要看輕SSD既影响”,的確我真係有少少感受得到。SSD初初出,d agent同業主都有少少怯,2個星期後,agent同業主開始覺得無料到,又再強 ...

我記得政府未出招前業主都係封盤, 反價. 個陣都有D不詳感覺. 心諗如果有乜事業主會唔會突然放D盤出黎? 無耐政府就出手. 而家又好似返去開頭又封盤, 反價, 當然無之前咁緊要, 但會唔會谷得個價太緊? 希望個市唔會回太多啦! 息又低, D錢都唔知擺係邊好.

男爵府

原帖由 2008 於 10-12-17 17:24 發表
MRNT 講今個星期CCL 會跌, 準過施老闆. 個施老闆都好渣下喎, 今個星期出黎解畫話未來2星期唔會跌. 佢自己係老細都講錯, 重話會見200. 學毛主席話齋, 一萬年太耐只爭朝夕. ...
上個星期成交忽然大增,所以估都係符合絕大多數人期望,跌既多,點知都真係跌左成1.28%。

實情,可能係老施見上兩個星期升咁多,唔多似樣,做價都唔可以假得咁離普,所以今個星期整跌個數字佢,免得大家懷疑CCI既準確性。

男爵府

個人陰謀論諗, 今次標準調高香港到AAA, 係咪未來要配合某D大戶要沽香港時的工具呢? 到時話調低香港評級再加些負面消息, 又好似97' 穆滴調低香港再加大戶沽期指, 炒港匯等等消息?

而且都調都最高AAA, 重可以升咩, 第時只有調低無得調高了. 97' 前英國管轄都未到AAA, 反而外國覺國家係新興市塲, 而香港又可以調到AAA? 咁奇怪嘅.

用易經講.日中則昃 (讀則), 月滿則虧.
太陽偏西。太陽到了正午就要偏西。比喻事物發展到一定程度,就會向相反的方向轉化。

男爵府

原帖由 MRNT 於 10-12-17 17:45 發表
上個星期成交忽然大增,所以估都係符合絕大多數人期望,跌既多,點知都真係跌左成1.28%。

實情,可能係老施見上兩個星期升咁多,唔多似樣,做價都唔可以假得咁離普,所以今個星期整跌個數字佢,免得大家懷疑CCI既準確性。 ...

人民口舌. 下星期唔該C老闆調高返個CCI, 今個星期調低左都叫做有交待啦.

別墅

老實講真係唔知港港匯轉弱同乜有關。Sorry 唔識答。(最多應承事後俾個百份百正確嘅答案過你。)

別墅

2008 發表於 10-12-10 22:49
有D人會好失望, 奸望未能得逞.

你的信心有多大,你的行動也有多大.

首頁

尾頁

跳至