1-3歲

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆:supersushi 的帖子

我女去過七間幼稚園面試n班,未試過要認abc或123, 最多只有問顏色,眼耳口鼻,煮飯仔,入形狀,有間3月才面試的有問動物,物件係咩,要用口答。

阿女25個月,識唱abc歌,知道果啲係英文字但我冇教佢認,亦冇需要識。佢會數1-10, 11-20我冇刻意教但佢有時會自己數,有漏但次序啱。我寧願花時間講下故事,好過認字,除非小朋友本身好有興趣學。

大宅

回覆:20個月識哂26個字母未?

我囡20個月已識講,但唔認得字。

大宅

點解咁勁既?

我囝囝下個月兩歲仲係講緊BB話 

大宅

我個女歲半已識,連1-10中英文版都識,但個個bb發展都唔同,唔需要刻意逼佢哋學。

大宅

我房貼咗A-Z嘅海報, bb一歲開始間唔中都會捉住佢小手指指住啲字母唱一次abc song先瞓, 咁佢十八個月左右就好自然記得晒啲字母, 大小楷都識, 但其實interview都唔洗考呢啲, 唔需要刻意去教, 我贊同有媽媽話花時間同小朋友講多啲故事仲好, 因為我小朋友五個月開始我已經晚晚同佢講故事, 而家佢啱啱廿六個月, 佢已經會拿起啲書自己講到個故事出嚟, 有時本書仲係未睇過, 佢靠睇圖作個故事出嚟, 咁唔係更加train到小朋友創作力同幻想力嗎? 學乜嘢都好, 千祈唔好俾壓力佢哋, 一嚇怕咗佢哋, 佢哋就會好抗拒, 咁到時真係有需要學都會比較難教

子爵府

interview 唔會考26個英文字母的。不如比佢玩多D對發展有幫助嘅玩具,同其他小朋友相處下,同佢講下故事,相信比學識26個字母來得有意義。

大宅

我個仔27個月, 語言能力比較差, 只識123同ABC, 完全無興趣學, 但其他方面好醒, 玩玩具學其他野都快, 而且識靈活運用

男爵府

回覆:supersushi 的帖子

唔会考,k1上堂仲教緊Abc

大宅

回覆:黑糖豆醬 的帖子

我仔三歲都未識!

複式洋房

細路仔越細學野越容易。我識個朋友個女1歲已經識1000個字。佢父母都係教書,一兩個月已經開始日日教。我個女16個月識大細英文字母,宜家兩歲多d已經識認300個中文字。我睇書講教小朋友認字可以改變大腦個結構,令bb更加聰明。我宜家每日仲 keep住教。

珍珠宮

20m唔識,淨係識123

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

引用:就快interview,唔知到時會唔會考呢?我有個

原帖由 supersushi 於 14-07-07 發表
就快interview,唔知到時會唔會考呢?我有個朋友個仔,15個月就識哂,我仔識頭幾個咋

...
我仔20m一個都唔識喎,但佢識講好多生字,同睇圖畫指住識講翻出黎,我諗慢慢黎,迫唔到嘅,我主張呢個時期俾佢地玩多d

男爵府

我個囡24mth 都未識abc,點解要同人地個B比較呢,每個小朋友發展都唔同

大宅

遲早都識架啦,我會邊玩邊教,唔會刻意,小孩子嘅童年應該係玩樂架!
我個仔岩岩二十個月,有俾佢聽ABC song,但都唔識,淨係識中文一至十,慢慢來la

男爵府

未見過有學校 interview 要識abc

男爵府

不知所謂,bb任由他發展, 逼住要學甚麼甚麼去達到大人的要求,真系好有問題, 我覺得根本不需要急, 甘細個,只要健康同開心就得。

別墅

回覆:貓后 的帖子

唉~ 我個仔17個月都喺未識講野
而家只喺識講Daddi❣

複式洋房

BK Milk勳章

我個仔剛剛兩歲, 仲係講緊BB話.
不過最緊要健康, 遲D講應該都無咩問題!

大宅

D家長逼BB學英文字母,多X餘,應該同BB玩遊戲,俾佢享受遊戲的樂趣,增進親子關係,同埋學下身邊的事物,佢第時大把時間要讀書啦。我細個媽媽無教ABC,自己而家26個字母都唔可以順序講出(T後就斷,至XYZ),但就可以尖子入大學,而家做緊英文翻譯。

香港的家長放鬆D啦

Mitch  讚  發表於 14-9-14 22:36

別墅

引用:D家長逼BB學英文字母,多X餘,應該同BB玩遊

原帖由 legolas625 於 14-09-08 發表
D家長逼BB學英文字母,多X餘,應該同BB玩遊戲,俾佢享受遊戲的樂趣,增進親子關係,同埋學下身邊的事物,佢 ...
同意!
幼兒學既係品德、團體生活。應該盡量比佢地去玩,如:音樂、跳舞、團體遊戲、小幫手、泥膠等
香港實在資源太少,輸在起跑線的想法太深。

natalie520  我都係咁諗   發表於 14-10-20 13:53

首頁
12345...6

尾頁

跳至