樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

大宅

畀面勳章

我都好想知喎!

原文章由 MimiCactus 於 08-11-14 18:44 發表
今日同D同事講開, 佢地話如果唔急買樓, 叫我等出年三月先入貨. 因為出年三月三按開始要上會, 到時好多抄家要掟貨出來. 呀, 想問下三按, 即是同邊個按? 財務公司? ...

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 zinacef 於 08-11-13 23:36 發表
係啦, 個agent吹晒水, 話啲業主高價入, 家陣唔會賤賣物業咁蠢, 又話美孚唔會點趺, 啲800+/900+呎, 開價成$350萬!! 你咩價位入關我鬼事咩, 真係好過搶~~ ...

agent點吹都冇用, 如何能敵數據?
去睇下d地產網成交量同成交價就知啦
本週美孚平均尺價係$32XX

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 MimiCactus 於 08-11-14 18:44 發表
今日同D同事講開, 佢地話如果唔急買樓, 叫我等出年三月先入貨. 因為出年三月三按開始要上會, 到時好多抄家要掟貨出來. 呀, 想問下三按, 即是同邊個按? 財務公司? ...

我用"三按"做key word去search, 搵到88 db有提及下 :

"一按二按三按(轉按加按)"

咁係咪即係加按呢?
如果加按都還唔掂, 要比債主掟出黎
咁係咪等於"銀主盤"呢....

別墅

我今日去睇樓黎, 等我同大家講下美孚個市先. 我個Agent帶我睇美孚家下全城最平四期960有露台,有裝修單位, 賣290萬. 佢屬於低層, 不過不是最低層, 下面重有一層. 是小童群益會樓上. 無錯, 以呢個價係好平, 即$3021一呎, 都好吸引. 但果個單位既廳望正馬路, 不過好彩又不太近馬路, 但晚上應該會嘈. 由於今天是假日, 所以很多人睇呢個單位, 場面極像嘉年華會. 呢個單位專登開更平, 一定好多人有興趣, 到時個個開價, 層樓一定會拉高過290萬.

至於其他單位, 三房果隻, 二期平台出入, 仍然維持328萬左右. 由於平台出入, 呢個價仍然高企. 而且亦有業主未接受現實, 仍開價368. 好像我再睇二期可以地下出入既單位, 而所謂既裝修, 亦好奇特. 唔合用家自用. 但Agent話呢個單位原先開498架, 而裝修已是三年前既事啦. 再問Agent, 美孚現在呎價平均是3200, 而銀行可以按六成.

大宅

好媽媽勳章

多謝報導,好詳盡 你還會再去看吧?
我想買到過千呎單位,但只預算320-330萬左右,
會不會大貪了??
原文章由 MimiCactus 於 08-11-16 20:18 發表
我今日去睇樓黎, 等我同大家講下美孚個市先. 我個Agent帶我睇美孚家下全城最平四期960有露台,有裝修單位, 賣290萬. 佢屬於低層, 不過不是最低層, 下面重有一層. 是小童群益會樓上. 無錯, 以呢個價係好平, 即$302 ...

男爵府

原文章由 MimiCactus 於 08-11-16 20:18 發表
我今日去睇樓黎, 等我同大家講下美孚個市先. 我個Agent帶我睇美孚家下全城最平四期960有露台,有裝修單位, 賣290萬. 佢屬於低層, 不過不是最低層, 下面重有一層. 是小童群益會樓上. 無錯, 以呢個價係好平, 即$302 ...

多謝報料

公爵府

好媽媽勳章

雖然呢間屋係向東南
但由於低層關係, 冇咩陽光入屋
嘈就唔算好嘈
但如果你係住慣平台係花園的屋苑
可能會嫌嘈
290萬連裝修, 算係荀盤

點解我會知? 因為我住呢個單位樓上 :)

大宅

但只是按到6成太少. 我想按到8成以上, 咁唔使唸美孚.

水晶宮

請問美孚樓是否只可以按6成 ? 最近有沒有人做到比較高的按揭 ?

伯爵府

好媽媽勳章

原來只做到6成按 唔怪得個價壓得咁低

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 shaleom 於 08-11-17 11:14 發表
但只是按到6成太少. 我想按到8成以上, 咁唔使唸美孚.
我上星期同永亨財務通電話
佢話呢一個月都冇批過7成以上按揭
所以, 除非你有足夠首期 (講緊係3成以上再加少少buffer, 以防估價不足)
否則暫時都無緣買樓

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 ellawyc 於 08-11-17 12:52 發表
我上星期同永亨財務通電話
佢話呢一個月都冇批過7成以上按揭
所以, 除非你有足夠首期 (講緊係3成以上再加少少buffer, 以防估價不足)
否則暫時都無緣買樓 ...

迷團解開了 即係想買既大有人在 只係銀行唔放水啫 ^^

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 BforGirl 於 08-11-17 13:45 發表

迷團解開了 即係想買既大有人在 只係銀行唔放水啫 ^^

冇錯, 我都等緊佢放水~ ^^
銀行放債策略保守d, 係無可厚非
最衰海嘯, 嘯走咗我一截首期.....

大宅

畀面勳章

最近我個親戚買左美孚都係批六成, 咁貴首期, 點買呀?
請問有無人知係咪美孚舊批得低? 有無其他原因? 定係其他屋苑都係咁?

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 zinacef 於 08-11-17 16:38 發表
最近我個親戚買左美孚都係批六成, 咁貴首期, 點買呀?
請問有無人知係咪美孚舊批得低? 有無其他原因? 定係其他屋苑都係咁?

如果衣家仲批到9成9成半 個價就唔會咁la

大宅

畀面勳章

我只係想7成啫~~

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 zinacef 於 08-11-17 17:19 發表
我只係想7成啫~~

試下問下銀行,可能呢排好返D呢

大宅

畀面勳章

我都係諗住等吓先, 呢幾排睇樓都睇到攰, 睇來睇去都係覺得貴, 等過年先再睇喇, 希望大家都買到心水樓啦!

公爵府

好媽媽勳章

報下料先....

1. 上星期六行過地產, 個姐姐出黎搭訕, 話有業主開始反價, 撻訂, 不過係奧海城....
(但係我明明係睇緊美孚盤, 奧海城關我咩事..... )

2. 平到喊租盤 - 5期860', 8800大元 (我懷疑係咪唔包差+管.....抑或係假盤??)

[ 本文章最後由 ellawyc 於 08-11-20 12:14 編輯 ]

大宅

美 孚 新 半 年 降 15%   九 百 呎 300 萬 有 找

荔 枝 角 美 孚 新 是 本 港 首 個 落 成 的 私 人 屋 苑 , 提 供 超 過 1.3 萬 個 單 位 , 間 隔 選 擇 多 , 由 500 餘 至 近 2000 方 呎 , 客 源 廣 泛 。 其 中 逾 800 方 呎 的 3 房 單 位 , 200 餘 萬 元 已 有 交 易 , 五 六 百 呎 兩 房 單 位 , 個 別 放 盤 價 僅 100 餘 萬 元 。 不 過 , 屋 苑 樓 齡 已 屆 30 至 40 年 , 個 別 期 數 保 養 欠 佳 , 周 邊 環 境 雜 亂 。

美 孚 新 外 圍 向 西 南 望 遠 海 的 座 別 , 身 價 最 高 , 每 方 呎 仍 超 過 4000 元 。 其 次 是 向 西 北 外 圍 座 別 , 前 臨 荔 枝 角 公 園 及 游 泳 池 的 單 位 , 呎 價 貼 近 4000 元 。 鄰 近 港 鐵 美 孚 站 B 及 C 出 口 的 5 至 7 期 , 同 時 亦 是 商 場 萬 事 達 廣 場 所 在 , 屬 屋 苑 熱 門 期 數 , 呎 價 3400 至 3600 元 。
其 餘 期 數 望 樓 景 或 荔 枝 角 大 橋 景 的 單 位 , 視 乎 座 向 及 裝 修 , 呎 價 3000 至 3300 元 。 目 前 屋 苑 整 體 市 價 , 較 今 年 中 高 位 回 落 15% , 大 約 重 回 去 年 第 二 季 水 平 。
美 聯 余 柏 表 示 , 自 10 月 初 一 名 投 資 者 以 一 籃 子 蝕 賣 美 孚 新 單 位 , 其 中 一 伙 呎 價 2230 元 創 新 低 , 不 少 準 買 家 四 出 物 色 呎 價 低 於 3000 元 的 放 盤 。 現 時 撇 除 電 梯 不 到 的 頂 樓 單 位 外 , 市 場 約 有 10 個 呎 價 低 於 3000 元 的 放 盤 , 集 中 樓 齡 最 高 的 1 及 2 期 低 層 戶 。
11 月 份 美 孚 新 平 均 成 交 呎 價 約 3300 元 , 低 於 3000 元 呎 價 成 交 個 案 , 包 括 1 期 百 老 匯 街 23 號 中 層 L 室 , 望 行 車 天 橋 , 785 方 呎 , 以 200 萬 元 售 出 , 呎 價 2548 元 。 另 外 , 7 期 萬 事 達 廣 場 5 號 低 層 A 室 , 正 對 荔 枝 角 大 橋 , 1264 方 呎 , 成 交 價 370 萬 元 , 呎 價 2927 元 。

首頁
12345...28

尾頁

跳至