樓市動向

跳至

首頁
12345...28

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

oh...真係唔該晒你, 我以前聽講40年樓就要4成首期架, 咁依家希望我儲夠3成首期時都仲買得起啦, 唔該晒.

原帖由 MRNT 於 09-7-13 14:30 發表
以我所知,如果估價足,一樣可以借七成,但年期就未必可以做倒20-30年,要睇一間間bank.
希望每天開心渡過 ;-)

禁止發言

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

間屋仲裝修左成10m? 10 Million 定十萬??? 裝修同銀行罰息, 都可以當成本, 可以用來扣稅, 完全免可能都要同稅局傾傾.

原帖由 sausau2001 於 09-7-13 15:48 發表

thx MRNT

其實最初都是買來自往..間屋仲裝修左成10m(有單)银行又要罰兩年息(罰成幾m),又有半年水电煤單,ED可否是証明我吾係短抄thx 過吾過到骨

禁止發言

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我之前都試過同人合資買樓放租, 收左樓都未裝修好, 即刻有人話買, 馬上成交. 幾個月後稅局比信來收稅, 我就寄埋啲裝修單比稅局, 佢就扣晒至計稅, 慳左一半有多.

原帖由 sausau2001 於 09-7-13 16:29 發表
成十萬+埋銀行罰息+埋佣金...成廿萬...可扣稅???

男爵府

原帖由 clpapa 於 09-7-13 16:57 發表
我之前都試過同人合資買樓放租, 收左樓都未裝修好, 即刻有人話買, 馬上成交. 幾個月後稅局比信來收稅, 我就寄埋啲裝修單比稅局, 佢就扣晒至計稅, 慳左一半有多.

...
同人合資可能難解釋d, 如果獨資或者兩公婆,你有裝修以前就好易講,多數唔洗俾稅添,不過而家唔知喇。

男爵府

原帖由 sausau2001 於 09-7-13 15:48 發表

thx MRNT

其實最初都是買來自往..間屋仲裝修左成10m(有單)银行又要罰兩年息(罰成幾m),又有半年水电煤單,ED可否是証明我吾係短抄thx 過吾過到骨
水电煤單的用量是否接近零?如果有正常家庭用水電煤,我覺得已經非常足夠去證明你層樓係自住喇。你有無同時期報稅俾政府時用其他地址?

你已經成功說服我,希望你說服稅局都咁易。

禁止發言

男爵府

原帖由 sausau2001 於 09-7-13 22:10 發表

你同稅局信我都冇用.我層樓賣得出至算
美國財長小丐丐頭先同我講,話美國經濟未來六個月內會重現增長,佢叫我唔好話俾人知,佢一陣會係CNN度講,以正式公布為準咁話。希望可以幫倒你賣樓。

香港任總就長期唱淡,驚人輸身家鬧佢,美國財長就荒死無人買 股票,成日唱好。

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-13 11:04 發表
7, 8月傳統上不是買賣的旺季,但就係租務的旺季,好多人呢個時候為學區而搬遷。根據過往幾年的紀錄,買賣旺季通常係年尾至明年初,99, 00, 03, 04, 05, 06, 07, 08 的年尾到次年年初都係大成交造價上升既, 即係最近十年只有0 ...

週末D代理不停call話市況轉靜,7月交投少?
佢地咁講是否真實?

男爵府

原帖由 ods 於 09-7-13 22:47 發表

週末D代理不停call話市況轉靜,7月交投少?
佢地咁講是否真實?
聽講真係少左。佢地咁同你講因為你係業主?而家好多業主叫價高到離晒普,買家又追唔倒, 搞到d地產代理無單開,佢地同業主講就話個市回緊, 同買家講就話無乜盤,呢個最平,遲d呢個賣埋你就要俾多十萬。

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 MRNT 於 09-7-13 22:43 發表
美國財長小丐丐頭先同我講,話美國經濟未來六個月內會重現增長,佢叫我唔好話俾人知,佢一陣會係CNN度講,以正式公布為準咁話。希望可以幫倒你賣樓。

香港任總就長期唱淡,驚人輸身家鬧佢,美國財長就荒死無人買 股票,成日唱好。 ...

MRNT,

物你同佢好熟都唔通知聲呀,
等我今日係股市入D貨AR MA

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-13 22:59 發表
聽講真係少左。佢地咁同你講因為你係業主?而家好多業主叫價高到離晒普,買家又追唔倒, 搞到d地產代理無單開,佢地同業主講就話個市回緊, 同買家講就話無乜盤,呢個最平,遲d呢個賣埋你就要俾多十萬。 ...

其實新界樓大埔、元朗等沒有升太多,從網上看成交還沒有回到08年中的價。

男爵府

原帖由 littlelam88 於 09-7-13 23:10 發表

MRNT,

物你同佢好熟都唔通知聲呀,
等我今日係股市入D貨AR MA
如果你留呢個言既時候入市買美國金融股,到收市好多都有5%水位。多得後來華爾街大淡友轉汰話睇好金融股,加上黑仔預期衰退將於今年尾結束。

男爵府

原帖由 ods 於 09-7-13 23:16 發表

其實新界樓大埔、元朗等沒有升太多,從網上看成交還沒有回到08年中的價。
個別屋苑吧,康樂園已經差唔多回到喇。

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

原帖由 sweetcouple 於 09-7-14 09:27 發表
MRNT兄, 搬屋遲左上黎, 補祝你fan club成立!

俾d意見丫.....我尋日同老公傾開, 各自計算自己要keep的私己和不能動用的資金後, 預計有大約百幾萬可以做投資, 如果用黎買樓, 有冇好建議? (我中意沙 ...

我都係度諗緊.不過我估hk 島會保值d

男爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-7-14 09:27 發表
MRNT兄, 搬屋遲左上黎, 補祝你fan club成立!

俾d意見丫.....我尋日同老公傾開, 各自計算自己要keep的私己和不能動用的資金後, 預計有大約百幾萬可以做投資, 如果用黎買樓, 有冇好建議? (我中意沙 ...
唔好笑我啦,我正想pm樓主改改個topic名,唔好用 fans club 咁誇張。

買樓投資location最緊要,你見九龍係呢次反彈中跑贏新界,港島又跑贏九龍就知。我係你就會買港九大型二手屋苑。

股票,尤其係李生果d,我都仲有隻電話公司同一間 dot com 公司,以前人地話 "十年黃金變爛銅",而家黃金已經有翻身之日,以後改叫"十年李氏變廢紙"啦.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

原帖由 sweetcouple 於 09-7-14 09:51 發表

我都仲有一手P字頭電訊公司啦......老公仲有佢地個DOT COM呀......你話係咪蟹王之王丫.........

港島, 我自己唔熟, 所以未諗囉......不過你有道理! 但我係行街都唔會去HK島果種人囉....... ...
你得一手咁開心?我果陣買左成層樓落去,而家剩低果d都應該仲夠交管理費既。

我又係好少過海,淨係識去石澳同赤柱,過海成日盪失路,試過行電車路,行左好耐都搵唔倒位兜返轉頭,最後要係灣仔眾目睽睽之下 U turn, 好彩又無俾人抄牌,可能因為警察都驚盪失路,唔敢過海抄牌。

首頁
12345...28

尾頁

跳至