樓市動向

跳至

首頁
12345...32

尾頁

男爵府

回覆 nono76 的帖子

恭喜恭喜! 三百多萬買到一個大單位都算係咁,這是自由市場價嗎?我地港島東私樓貴到顛,七百多呎屋苑今年年初450左右,而家已550啦! 有錢都唔買,何況無錢!

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

回覆 uns 的帖子

多謝晒先!係自由市場價..

都叫合理既,因為實用率高,所以都幾見駛..

自住無所謂la...haha

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

回覆 uns 的帖子

9000真係過份..即係政府都認為樓價係甘高la

侯爵府

回覆 走地豬 的帖子

thank you ar!...都真係好大勇氣先得...

我緊張到簽臨約時開左cheque 既大細寫..haha

禁止訪問

男爵府

回覆 prettyhoney 的帖子

新市鎮來講 tko 真係算好方便架啦, 我租調景嶺, 出cwb都係 15 min, 去德福 15min, 30min 到中環. 屋企行落 mtr 站 less than 5 min...

mk 太dirty 我好少去...

tantanmama  咦,我地係鄰居喎. 我租緊維景, 老公返北角,我返灣仔, 所以調景嶺對我來講very方便.  發表於 11-5-23 16:17

禁止訪問

子爵府

shan_c00 發表於 11-5-23 15:12
係我未結婚時, 大約6,7年前第一次睇樓, 係灣仔春園街過兩個街口, 好記得, 係480呎, 180萬, 頂樓.(e家已比人 ...

你講既歷史, 正正印證左香港資產價值曾經被嚴重低估。

香港以前係殖民地, 後仔姆一D都唔關心香港市民既財產保障。 香港直至草簽後中資參與香港各種生意活動, 市民財富一直任由英資美資宰割的命運, 才慢慢改寫。

今日香港回歸, 係中國國土。 中國有責任亦有決心捍衛國土內的市民財富, 不會再輕易讓西方列強的資金任其魚欲。 一方面保護香港本土財富及來港做生意的國內資金。 同時亦避免美資利用香港市場動盪, 制造衝擊國內資本市場的借口。

好多香港人仲用殖民地年代的"美資提款機"概念, 來想像香港的今天和未來。 提款機的意思, 係任何資產的價值升跌, 都係大鱷殺散戶的陰謀。 所以成日有資產價格"畏高証", 成日草木皆"大鱷", 滿口"等佢跌"先入番市既講法。

中國已通過隱定香港經濟及金融市揚, 體驗它在香港的主權及顯示它日漸提升的經濟實力。 之所以, 越深入中國各地經濟及投資的香港人, 越早放棄殖民地價值觀, 亦對香港前景更樂觀。 係殖民地年代, "炒錯邊"太樂觀好易輸身家。 今日不再係殖民地, 亂咁沽空無端炒跌市, 在中國眼中等同制造動亂。 任何負責任的國家, 都唔會認同任何人舞高弄低自己國土內的資産。

禁止訪問

子爵府

shan_c00 發表於 11-5-23 16:08
講真, 要保值, 一定係港島區, 但一定貴.

我e 家將軍澳都放租, 都好多人call我約睇樓, 咁我一年租金, 都係 ...

將軍澳區半新樓供應比例可能係全港最高, 全區都好新而且位置同樣近地鐵。 但正係呢D因素, 同齡的5-10年半新樓群中, 將軍澳租務回報最高。 而且因為新土地供應已近尾聲, 近一年即使政府干預下樓價升幅返而領先大部分地區。 當中可能同將軍澳同時受惠港島及九龍東兩地發展有關。 中環辦公室早已有向西九及港島東移的趨勢, 近年受制於西九辨公室增長不足, 正有大規模擴張至九龍東的趨勢。 而來往港島及東九龍之中, 將軍澳已經屬最平最方便的住宅區。 所以不論租或買的受薪階層, 都有大量湧入將軍澳之勢。

至於屯門及元朗, 係炒當中即將受惠於下一屆特區政府可能上馬的新基建。 與及日潮与深圳溶合的交通及物流。

可以講, 入將軍澳區的住客多數因應今日的個人因素。 入屯門及元朗等地區的住客較受制於租金或睇好未來中巷溶合基建。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

其實為左將來有小朋友,都係近家人多d好!

好似我有2個小朋友甘,雖然有我媽同我一齊住幫手湊,

不過行開行埋多個人幫手始終好d.而且我同我6299又好好感情,所以住近d都唔怕...大家仲好方便tim..hehe

禁止訪問

別墅

ope 發表於 11-5-22 23:16
340 係馬鞍山好多選擇 ! 私樓同居屋都好多 ! 睇下你要幾多尺, 講尺價會容易d 知道市況.

...

嚇得我呀,以為340萬o係馬鞍山先係入場券呀,以為仲貴過九龍呀...

別墅

shan_c00 發表於 11-5-22 23:20
其實無一個地方話100%好, 睇你自己要咩, 要方便既, 一定係市區, 一家係貴. 你要靜既, 一係新界, 一係山頂, ...

講得好,就算唔可以即刻買到心水o既地方~最多咪慢慢換樓囉~
最緊要自己住得舒服同應付到

別墅

2008 發表於 11-5-23 01:22
我舊年有去元朗睇過 yoho town (當時係諗住買黎收租, 但比人買左先), 雖然話有西鐵, 但如果 touch wood 條 ...

如果成條線都有問題~咁就最快係坐巴士去美孚轉mtr/機鐵線過海~如果只係一段仔有問題咁坐巴士去到荃灣轉西鐵出番黎~呢個方法係最快接駁返mtr o既方法~如果直接由元朗坐巴士出黎我覺得有少少慢~

別墅

nono76 發表於 11-5-23 09:32
回覆 dorothy_maher 的帖子

我都係馬鞍山區搵屋,昨天終於都買左la..雖然比起我想果個價差左d,不過最緊要上 ...

恭喜你呀~你之前post過出黎問架?你同你老公睇法唔同?如果係咁我都有留過言比你呀~咁你都好快決定到喎~
如果以你呢個價錢有3房+海景我覺得都ok呀~最緊要自己應付到o者~
計過數之後我都係驚加息呀~好驚好似中國咁不停keep住架....美國都未加香港就先加,一加就3-5年~呢個真係有d怕怕呀~唉~

小幸子  但加息係必然既事唻架喎~ 買樓果時就係考慮既主要因素tim...  發表於 11-6-23 12:52

別墅

走地豬 發表於 11-5-23 13:41
回覆 prettyhoney 的帖子

就算, 我當政府真係起居屋, 冇返 5 至7年你都唔駛旨意見到層樓。 就算起好, 你估 ...

如果政府話起的話都可以引用你o個句5-7年呀,問題係政府都冇話起~何止5年呀~~
不過好單位我覺得可以揀o既,唔會好似公屋咁比你揀3次揀唔到就bye bye~
不過政府起就驚用料問題o者,買返黎平不過將來好快要維修呀...得不償失呀

首頁
12345...32

尾頁

跳至