樓市動向

跳至

首頁
12345...38

尾頁

伯爵府

Re: 村屋分享

大家好呀!見大家講到咁開心,我都想加入一起傾。
我下個月都搬去村屋,我本來唔鐘意村屋,亦從未想過住村屋,因為我住開大型屋苑,但便有樣唔好,就係樓價一起,業主便想賣,我已試過兩次,每次一完約便要賣,而每次住了一年左右便話可唔可以比人上來看樓,我老公極反感,但第一次唔識拒絕,於是比佢地來看,點知不夠一個月便賣得出,可能因我地住得好企理吧!今次又係咁,但我地問過差餉管理處,話我地可以拒絕我,總之,業主都唔同我績約,於是我老公想買多一間,(本身我地有一間,不過唔夠住,所以租比人(自從我小朋友出世和請了工人後),但而家的時世,個個都叫我地唔好買,其實我亦都比較鐘意租,可以大可以細,今次無意間比我地搵到呢間屋,好近我返工,我老公話因為佢係丁屋,五年內賣要補好多錢的,所以業主唔會咁輕易賣,(業主自己住地下和二樓)所以我鐘意,今日才正式交錢,佢我租金不平的,不過是全新和裝修得好好。

別墅

咁你跟住會住係邊樹呀?
Ah B

大宅

msnicoleng,

我都鍾意地下連花園架, 搬屋唔駛上樓梯咁煩. 不過係最驚樓上嘈囉. 因為真係幾應聲架.

我係以前住井欄樹, 而加住返市區樓, 但成日都想搬返去西貢住囉. 只不過而加未firm 到囝囝響邊度讀書, 我唔敢輕舉妄動. 我以前住果度係租既, 果時租金都ok, 三樓連天台 $7000-$8000 一個月. 條上天台樓梯仲響屋入面.

歌莉亞,

不如你又分享下你租左邊度同埋幾錢租呀. 我果時住果度, 係原居民租比我地, 佢地既職業就係收租, 所以都好安定, 唔會無啦啦話收返間屋賣囉.

別墅

住緊村屋的各位,村屋係好就好,但你地覺唔覺d料無屋苑的好(除非自己起樓!),如:牆身唔夠厚,樓上樓下好應聲,尤其係廁所,講大聲d,樓下都聽到.而且只要其中一家人閂門大力d,就全層樓都聽到.
  加上如果二樓或三樓其中一家人污糟爛旦,唔掃條樓梯,咁就局住另一家人要負責清潔工作了.
  點解我提出這些問題,因為以上各項......我全部中招!

大宅

pluie

其實幼稚園, 你住邊到都得, 因為唔會分地區, 反而到報小學時, 就要留意lu.....所以你現在想反西貢, 就打鐵趁熱啦, 然後才慢慢留意九龍城區, 土瓜灣...etc

我都知會幾應聲架啦, 好彩, 現時樓上還未賣得出

大宅

kk_unique

我都覺得d 料冇屋苑d 咁好, 我以前住新鴻基樓, 相比之下, 屋苑d 料真係好好多, 不過針冇2頭利, 各有各好, 睇你喜歡住咩lu

你咁唔好彩, 有冇諗住搬呀? 你是租定係買架?

別墅

Hi kk_unique,

會唔會你唔好彩呀, 我住過兩間村屋都無你既情況出現反而同樓上樓下同周圍的鄰居好close, 成日都bbq or 大食會同打牌tim, 所以比我chose 我都係鍾意住村屋不過依家為左個女無計啦等佢大d我都會搬番去村屋住
Ah B

別墅

Hi, BB6392:
  我地一向不單同樓上樓下,就連村內四周圍的人,關係都極之好好,只不過,舊年樓下家人搬走左(買左樓),後來新搬入一家人麻煩人先搞成咁.呢家人係全村公認的麻煩人,家家戶戶都好憎佢,鬼叫業主比佢住o係度(因為佢地有交租,而又騷擾到業主),所以咪無趕佢走.
  可憐我地日日都要忍受呢家麻煩人d嘈音,真係煩死人!

大宅

如果真係好嘈, 同佢口頭警告, 如唔聽, 你可出warning letter, 如再冇改善, 你可以報警, 反正佢地都咁唔合作, 搔擾到其他人, 你都唔使同佢客氣, .....根據公契所簽下的協議, 你地係有權向警察投訴

.....除非, 佢地係d 惡野, 黑社會.....咁就難攪d......

大宅

msnicoleng,

我其實係一心唔想囝囝返學搭咁耐車, 就算要搭都最好唔駛轉車囉. 佢而加返緊西環既育嬰院, 若住西貢就真係太遠呀. 如果唔係我真係九秒九搬左入西貢啦.

各位,

我聽講江庫係村屋既新鴻基喎, 你地有冇睇過? 話用料好好既. 不過d 牆同埋樓層幾厚呢d 係村屋standard, 就冇得改變架啦, 實會應聲.

kk_unique,

我果時住村屋都係咁架, 住地下果戶咪就係我業主囉, 好嘈架, 佢地又唔駛返工. 我都唔好意思叫佢地唔好咁嘈... 果時冇小朋友就冇所謂, 而加有就接受唔到囉.

大宅

pluie

....西環....咁又遠左d

江庫, 係咪大埔? 我有個朋友買左果度, 但我仲未去過, 但我朋友就去個我果樹, 話好似係我地果樹d料好d, 裝修好d, 唔知係佢個人謙虛定係真, 等我去佢既新屋入伙party後, 就話你知啦

大宅

msnicoleng,

江庫都有響西貢起屋架, 南邊圍已經有江庫花園啦! 最近新起左江庫豪庭, 真係好豪, 三樓連天台要 $3.3M. 個款好似好靚, 你睇下:

<<呢道>>

咁你而加係咪住帝x 居?

大宅

pluie

哦....原來係我地呢邊果個江庫......咁我又冇乜留意喎.....

係呀....xx居呀.....你呢西環邊樹呀, 好住嗎? 點解由西貢一搬就搬到咁遠ge? 為左bb將來讀書呀?

別墅

Hi kk_unique,

有冇試過好聲同佢講如果唔得的話而你又頂唔順就試下報警嚇下佢ma
Ah B

大宅

請問你地有冇d咁既問題發生呢:

同政府租花園, 但居然政府rejected左, 話會派人黎拆左d花園圍欄, 變反公家地, 你地有冇朋友試過呢d情況呢?

別墅

有呀我以前個鄰居就好似你咁申請左兩次都reject, 但係又無話叫人黎拆, 你係咪未申請就圍左個花園呢, 又係唔係有人報寸因為政府既態度不嬲都唔會咁即極除非有人頭訴佢地要交差先會咁強制要你拆
Ah B

大宅

我覺得$3.3M太貴啦,話晒都只係村屋!
pluie 寫道:
msnicoleng,

江庫都有響西貢起屋架, 南邊圍已經有江庫花園啦! 最近新起左江庫豪庭, 真係好豪, 三樓連天台要 $3.3M. 個款好似好靚, 你睇下:

<<呢道>>

咁你而加係咪住帝x 居?

子爵府

大家好!

我係住西貢白石臺, 三樓連天台, 我覺得好實用同比市區樓平好多, 交通和買野都算方便, 但去某D地方就要轉多程車.

別墅

Hi IwanBB,

你住白石臺係咪要行一段"車"路先到屋企呀, 因庶N年前我都睇過
Ah B

子爵府

BB6392,

Hi^^

你講得無錯, 果度幾多人住, 都幾近市區.

我通常唔行上斜路, 會行另一條路去搭車, 返屋企就行落斜路.

我老公好鍾意村屋...

首頁
12345...38

尾頁

跳至