1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:點解咁勁既?我囝囝下個月兩歲仲係講緊BB話

原帖由 ema0128 於 14-07-15 發表
點解咁勁既?

我囝囝下個月兩歲仲係講緊BB話 
我仔都係下個月兩歲,仲係bb話,但佢聽得明我哋講咩,我講啲動物,日常用品,車輛,顏色嘅名佢都識指俾我睇,ABC123呢啲都係hea住教。。。
其實迫唔嚟,亦都唔應該迫!

Hisa_T  我個仔都係咁,真係逼   發表於 14-9-14 22:49

大宅

回覆:20個月識哂26個字母未?

我覺得學校會著重品德同服從性多過識幾多個字母。
其實會唔會識晒26個字母,學校收嘅機會無咁大呢?因為都唔知可以教啲咩!

大宅

引用:D家長逼BB學英文字母,多X餘,應該同BB玩遊

原帖由 legolas625 於 14-09-08 發表
D家長逼BB學英文字母,多X餘,應該同BB玩遊戲,俾佢享受遊戲的樂趣,增進親子關係,同埋學下身邊的事物,佢 ...
好認同!放鬆啲啦香港家長!

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我仔剛20個月都未識wor...剩係識1-10 , a-d jer

複式洋房

引用:就快interview,唔知到時會唔會考呢?我有個

原帖由 supersushi 於 14-07-07 發表
就快interview,唔知到時會唔會考呢?我有個朋友個仔,15個月就識哂,我仔識頭幾個咋

...
我囝21個月淨係識A,B,C三個,個佢識講daddy, mommy, peppa pig, bird, star,所以我無理佢!由佢自己發輝,每次都係突然識講啲字,叫佢再講就唔肯講!

別墅

順其自然,迫不來。
有些bb語言天份較强,好快学識英文字數字。我仔20m, 平時成日聽abc songs, 不過1個都未識。我唔想俾太大壓力自己同個仔仔,一切順其自然。

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

。。。。。我個囡17個月,我從來冇亦冇打算教佢abc

因為我覺得字母對bb意義跟本唔大。。。

我直接教佢讀單字咋

珍珠宮

畀面勳章

引用:D家長逼BB學英文字母,多X餘,應該同BB玩遊

原帖由 legolas625 於 14-09-08 發表
D家長逼BB學英文字母,多X餘,應該同BB玩遊戲,俾佢享受遊戲的樂趣,增進親子關係,同埋學下身邊的事物,佢 ...
其實我都想問。。。識曬26個字母順序又點

我識曬呀,仲好熟添

不過。。。佢地拼埋一齊我就完全唔會佢寫咩

跟本識abc一d意思都冇,最緊要痴埋一齊識佢寫咩

natalie520  笑左,我同你   發表於 14-10-20 13:51

子爵府

回覆:supersushi 的帖子

我個囝26個月大都仲未識呀,佢仲係bb話講嘢唔叻,我間唔中教佢abc 而家有時都會跟口水尾講,但就唔願睇住記,次次問返佢都亂咁指,我而家都係順其自然,唔逼佢,因為遲早都會識!

公爵府

一個都未識,無教過,唔明咁細個識哂呢d有咩用

BIGPAT    發表於 14-10-28 10:52

禁止訪問

回覆:supersushi 的帖子

大宅

我寧願教佢 1,2,3,唔係認住個符號,而真係數,知道1係1個,2係2個,

另外,想教下大小概念,起碼實用D,係生活常識。

大宅

因為玩具有字母關係,我幾廿歲人終於而家識哂26個字母了,TUVWXYZ,哈哈

大宅

回覆 supersushi 的帖子

my b can't wor

子爵府

我仔22個月,佢都唔識,有時我講佢又跟住我講,我成日播啲歌比佢聽,有時佢會跟住講兩句,但無刻意教佢,數字就有教佢講,講左幾次有時會自己無啦啦講幾個

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

我個仔野都未識講
都唔好話abcd

大宅

我個b而家19個月,自己玩玩下都識左一半,有時見b仔自己睇英文書,咪係咁講下囉,其實小朋友除左食飯同執玩具,其他嘢都無特別教。

大宅

20個月好細咋喎!要咁快識晒26個字母做咩呢?

侯爵府

2024勳章

我個仔都好鐘意英文字, 所以好快識晒

首頁

尾頁

跳至