1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 janede1314 的帖子

我收到路德會offer喇,你收到未?

別墅

sun08182003 發表於 19-11-27 10:52
好似要K1起,我都係上去攞張單張嚟參考用。

Thanks
咁下年K1再算,主要睇下小朋友個人定唔定到先,俾得錢真係想佢學到野而唔係入去玩

男爵府

開心吸收勳章

lsching 發表於 19-11-27 16:22
回覆 janede1314 的帖子

我收到路德會offer喇,你收到未?

好彩我都收到am offer 了

複式洋房

lsching 發表於 19-11-27 16:25
Thanks
咁下年K1再算,主要睇下小朋友個人定唔定到先,俾得錢真係想佢學到野而唔係入去玩
...

無錯,到時我會比仔仔試堂睇下反應再決定。

別墅

sun08182003 發表於 19-11-27 12:37
啱啱收到啟思(杏花村) 下午班(DN) Offer,但一個月都$4,048!好貴呀[/

如果選擇happy school, 個人覺得冇咩必要揀啟思,好似其他好多選擇⋯同埋成日覺得呢間學校太機構化,我會想小朋友喺一個充滿愛心嘅學校讀⋯

複式洋房

kayi_jo 發表於 19-11-27 22:52
如果選擇happy school, 個人覺得冇咩必要揀啟思,好似其他好多選擇⋯同埋成日覺得呢間學校太機構化,我會 ...

我哋最後決定放棄啟思(杏花村) 。最重要原因係諗起Openday及面試時,仔仔一反常態表現出不耐煩及自己主動要離開學校嘅反應,再加上……直白D講,我主觀咁覺得老師唔係好Happy及唔覺充滿愛心囉!我知道咁講會得罪人,但2次體驗期間真係唔多覺老師們有發自內心咁笑過,反而好機械式微笑/講解及回答題問

別墅

sun08182003 發表於 19-11-28 07:45
我哋最後決定放棄啟思(杏花村) 。最重要原因係諗起Openday及面試時,仔仔一反常態表現出不耐煩及自己主動 ...

小朋友都會有preference揀學校架,呢個都會係我揀學校嘅考慮因素~我自己就冇報啟思,因為我先後都聽到好幾個媽媽評價老師都係麻麻地⋯ 同埋佢都收幾多學生,我寧願喺一間細嘅學校,老師同學生之間關係close d...

複式洋房

kayi_jo 發表於 19-11-28 08:45
小朋友都會有preference揀學校架,呢個都會係我揀學校嘅考慮因素~我自己就冇報啟思,因為我先後都聽到好 ...

報名係想去感受吓機構式學校面試同一般村校有咩分別。實地參觀過啟思(杏花村)比我嘅第一感覺係收生人數多但活動空間太細。雖然口講好Happy但面試模式卻要一班小朋友排排坐定定,乖乖聽指令跟住做。旁邊有專人遂個mark分。過程中比我感覺似大人見工Group Interview,完全無機會比小朋友表現自我。
我認同寧願揀小班教學都好過機構式,最起碼師生之間關係close d,而且會更多精力觀察同了解小朋友。

侯爵府

sun08182003 發表於 19-11-28 09:19
報名係想去感受吓機構式學校面試同一般村校有咩分別。實地參觀過啟思(杏花村)比我嘅第一感覺係收生人數多 ...

但係好多學校都係甘in小朋友。以我所知,明慧,合一堂,都係甘in,呢個in法係似Pg的,上Pg都係甘上,我見好多國際學校同出名嘅學校都係甘in。村校就多數一枱玩具比小朋友任玩,老師係旁邊做指令甘。其實啟思一早賣左比大陸集團,佢d老師都係好green。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-11-28 13:56
但係好多學校都係甘in小朋友。以我所知,明慧,合一堂,都係甘in,呢個in法係似Pg的,上Pg都係甘上,我見 ...

其實要一個1歲鬆D嘅小朋友可以乖乖坐定定聽/做指令已經好犀利。只能夠講名校自然有佢嘅收生方式 ,見識完長知識

侯爵府

sun08182003 發表於 19-11-28 14:07
其實要一個1歲鬆D嘅小朋友可以乖乖坐定定聽/做指令已經好犀利。只能夠講名校自然有佢嘅收生方式 ,見識完 ...

其實都吾係個個肯自己坐定定,不過我覺得肯坐同做指令都唔係收生準則。我仔考明慧喊住in,一樣有上午班N的offer。我唔覺得名校收生方法有乜問題,我覺得應該接受一下新事物仲好啦。

侯爵府

sun08182003 發表於 19-11-28 14:07
其實要一個1歲鬆D嘅小朋友可以乖乖坐定定聽/做指令已經好犀利。只能夠講名校自然有佢嘅收生方式 ,見識完 ...

仲有一點,如果個個小朋友都可以一模一樣甘做到要求,甘就吾需要面試啦。考得都係想揀小朋友啫,如果你小朋友做吾到坐定定做指令,而學校又唔收你小朋友,只能怪自己小朋友技不如人,即使人地同你一樣表現收左都好,不要忘記,世界上有一種實力係你冇得控制嘅,呢個實力叫幸運!好多人有抽獎運,呢個都係實力的一種,升小時就明白啦。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-11-28 14:23
仲有一點,如果個個小朋友都可以一模一樣甘做到要求,甘就吾需要面試啦。考得都係想揀小朋友啫,如果你小 ...

我仔當日發曬脾氣無跟指示做竟然都有offer,只能夠講係幸運。雖然我哋決定唔take offer,但諗返起當日有一名家長喺臨走時都細細聲提個女:快D拍手,加分嫁 。我呢家諗返轉頭既然名校收生方式不明,下年考K1再挑戰時唔需要做作,輕鬆愉快哋去就可以了

侯爵府

sun08182003 發表於 19-11-28 14:35
我仔當日發曬脾氣無跟指示做竟然都有offer,只能夠講係幸運。雖然我哋決定唔take offer,但諗返起當日有一 ...

吾係名校收生不明,村校你都唔會知佢點收生的。收吾收除咗睇表現,仲有眼緣,有冇兄姐,宗教,舊生。你都唔會知村校收生準則!你一直強調名校先會甘in,我只是想講,不論名吾名校,咁in只係一個方式。而且出名到學之園,維記佢哋可能又係另一個in法啦。你似只係針對個面試模式多過睇學校囉。

複式洋房

澳門媽媽 發表於 19-11-28 15:06
吾係名校收生不明,村校你都唔會知佢點收生的。收吾收除咗睇表現,仲有眼緣,有冇兄姐,宗教,舊生。你都 ...

第一:村校同較出名嘅學校我都有IN過,每間學校收生同取錄方式都有差異,呢種遊戲規則一早就知。但我只係想講要一歲多小朋友乖乖哋玩Group In 其實真係有一定困難,一定要事前做定準備,重要識「快D拍手,加分嫁」。

第二,我純粹分享啟思(杏花村)Open Day 及面試期間對學校設施及教師表現觀察及體驗,並無針對面試模式多過睇學校?

第三:明明之前你先指出原來比較出名如明慧,合一堂,都係甘in,呢個in法係似Pg的,上Pg都係甘上,我見好多國際學校同出名嘅學校都係甘in」.......做咩忽然變成係我一直強調名校先會咁In?BTW 都好多謝你提供寶貴經驗,往後如果有意報考呢批比較出名o既學校都可以有一個參考

第四:我仔當日表現咁差啟思(杏花村)都出Offer,真係令我一頭黑人問號。但你一番說話令人豁然開朗:成功除左實力,運氣都好重要。佢咁曳都有Offer咁佢一定偽運氣爆棚了。

最後真心想問一句:你係咪打手?

別墅

sun08182003 發表於 19-11-28 09:19
報名係想去感受吓機構式學校面試同一般村校有咩分別。實地參觀過啟思(杏花村)比我嘅第一感覺係收生人數多 ...

之前in 聖道明我都有類似經驗⋯ 先係玩檯面嘅玩具,老師離遠觀察評分。玩完一輪就去排排坐聽故事+唱遊,純粹睇小朋友反應⋯ 可能有d學校太多報名所以需要以呢種方式去面試,但我個人唔係咁喜歡,始終老師唔係近距離接觸,單靠幾分鐘觀察唔夠深入了解小朋友⋯不過圍圈排排坐面試模式,又未必等於學校傾向收坐定定嘅學生,純粹只係高效率嘅面試模式~ 我個仔唔係坐定定,會衝出去圈內,都有am offer..
其實名校除左睇小朋友表現,家長都係關鍵之一。普遍學校會鐘意隨和嘅家長、有d傾向有高學歷收入高嘅家長,呢d都係我教幼稚園嘅朋友同我分享~ 可能你夠隨和,所以啟思收你小朋友呢~

侯爵府

sun08182003 發表於 19-11-28 17:07
第一:村校同較出名嘅學校我都有IN過,每間學校收生同取錄方式都有差異,呢種遊戲規則一早就知。但我只係 ...

我吾係打手,不過我仔啟思都有offer。我自己覺得就係因為有難度先可以選擇到小朋友,吾通in邊個bb識食奶咩!冇難度叫乜嘢面試,你in左迦南未?人哋歲零in N係看圖識講反比老師知添,例如,公園,波,車。呢d先叫難丫!圍圈坐定做指令已經係基本野啦。

複式洋房

kayi_jo 發表於 19-11-28 19:29
之前in 聖道明我都有類似經驗⋯ 先係玩檯面嘅玩具,老師離遠觀察評分。玩完一輪就去排排坐聽故事+唱遊,純 ...

咁你會唔會考慮聖道明呀?

侯爵府

kayi_jo 發表於 19-11-28 19:29
之前in 聖道明我都有類似經驗⋯ 先係玩檯面嘅玩具,老師離遠觀察評分。玩完一輪就去排排坐聽故事+唱遊,純 ...

其實我都係今年第一次見呢d方式in,我六年前in嘅啟思都唔係甘in。我初初都好好奇點解用甘既方式in,我都覺得你嘅解釋合理之余係因為pg已經係玩呢d,所以好多bb都應該比較習慣呢d方式。我見好多bb都好似好叻甘做到呢d唱遊,同手偶say hi,之後我就接受到呢啲方式in,始終都係大趨勢吧。

別墅

sun08182003 發表於 19-11-28 19:55
咁你會唔會考慮聖道明呀?

唔會啦,聽日會書面通知放棄學位~
始終鐘意收生少嘅學校~

首頁

尾頁

跳至