樓市動向

跳至

首頁
23456...21

尾頁

男爵府

原帖由 tantanmama 於 10-11-24 10:08 發表

我見你經常說只會簽一年死約, 唔簽生約. 請問你那些租客會要求你收低過巿價嘅租金嗎?
不會的,第一個contract在地產簽就一年死一年生,之後續約就只續一年死約,大家都明白生約根本無意義,租金年年轉,不過我都算好人,呢d加租環境我通常14, 15個月左右才加。

男爵府

原帖由 youma 於 10-11-23 22:57 發表

Hi, 好耐冇同你傾喇.

我今日只收到一個經紀叫我放盤,猛咁話會大跌, 但又串又冇point. 反而我有間屋今日傾成租出, 租金完全冇減, 好正, 其實不少區嘅租盤仍然好缺.
明報網剛剛出了段news, 不妨參考下:

23-11- ...

有個相熟地產私底下同我講佢地D老細叫佢地凶D業主等佢地減價, 咁佢地咪有生意做囉. 所以佢話我層樓如果想放都唔好放住. 就算放個價都唔好放得低, 因為佢地睇今次回都係10% 以內就足夠. (當然唔排除有D業主心急放左個低價)

大宅

樓價高定低對經紀根本冇影響,
但冇成交既話佢地就死緊,
所以一定千方百計
好時叫高,壞時叫低先有生意做

珍珠宮

原帖由 MRNT 於 10-11-24 09:05 發表
我原本都準備收返三間租約到期的樓等一月份放賣,既然政府有新搞作,咁我又想睇耐d,前日已經通知租客將收樓改為加租,兩個confirm左新租金,第三個未覆。

有d人話香港經濟唔好,只靠炒呢樣炒果樣來生存,其實係佢地只看到香港其 ...
唔…我都幾同意你分析。你可唔可以靜雞雞話我知,通常你買樓投資揀咩區、咩size單位呢?

別墅

名城第一期買家變樓蟹

名城第一期買家變樓蟹:

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20101124&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=14695215
你的信心有多大,你的行動也有多大.

男爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-24 16:18 發表
唔…我都幾同意你分析。你可唔可以靜雞雞話我知,通常你買樓投資揀咩區、咩size單位呢?
我除左買住宅外,仲有廠廈同車位,再祥細不要講了,我買果陣同現在情況完全唔同。後悔當時無買鋪,如果當時買左幾間旺鋪,而家......嘻嘻嘻....

大宅

原帖由 MRNT 於 10-11-24 19:04 發表
我除左買住宅外,仲有廠廈同車位,再祥細不要講了,我買果陣同現在情況完全唔同。後悔當時無買鋪,如果當時買左幾間旺鋪,而家......嘻嘻嘻....

03年買過商廈, 04升少少走了,... 走寶.
而家廠廈同車位, 仲有前景嗎?

男爵府

原帖由 youma 於 10-11-24 20:00 發表

03年買過商廈, 04升少少走了,... 走寶.
而家廠廈同車位, 仲有前景嗎?
廠廈真係升左好多,我十年前買果d升左3-5倍,幾個租客都無換過,交租又好,又肯俾我加租,多年來,佢地d租金都已經幫我供滿左果幾間爛鬼廠廈,提起廠廈就開心。

廠廈通常較大,管理費收你$0.7/sf 都唔少野,投資廠廈最怕就係未租出之前個個月俾管理費。我有間萬一尺,果陣買返來二百萬有找,初頭幾個月未有人租,個個月交差餉,管理費都萬幾銀,肉都赤埋,結果逼住我平價租出,好彩個客又幾好,做開佢又唔想搬,我加親租佢都最多問一句,"你賣唔賣?"。

車位就麻麻,升值跑輸樓價,不過勝在管理方便,無維修,無免租期,無租霸。

珍珠宮

原帖由 MRNT 於 10-11-25 09:06 發表
廠廈真係升左好多,我十年前買果d升左3-5倍,幾個租客都無換過,交租又好,又肯俾我加租,多年來,佢地d租金都已經幫我供滿左果幾間爛鬼廠廈,提起廠廈就開心。

廠廈通常較大,管理費收你$0.7/sf 都唔少野,投資廠廈最怕就係 ...
真係羨慕你賺大錢!我就"yap"囉,買乜衰乜!蝕左亞仔好多學費錢

男爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-25 09:18 發表
真係羨慕你賺大錢!我就"yap"囉,買乜衰乜!蝕左亞仔好多學費錢
我輸果d未話你知姐,例如八號仔,AIG, Citigroup, 雷曼,是旦一隻輸果d都夠我係九龍買個三房單位。不過我唔會因此而不投資既。所謂"有賭未為輸"嘛。

大宅

啲人可能要逼住租樓???

珍珠宮

2024年龍年勳章

但係亦都唔知有幾多人想個囝將來留港申請綜援/公屋, 等佢D大陸父母夠60歲申請埋來香港照顧, 咁又可以換大D公屋, 又有3口綜援收入.

原帖由 MRNT 於 10-11-24 09:05 發表
我原本都準備收返三間租約到期的樓等一月份放賣,既然政府有新搞作,咁我又想睇耐d,前日已經通知租客將收樓改為加租,兩個confirm左新租金,第三個未覆。

有d人話香港經濟唔好,只靠炒呢樣炒果樣來生存,其實係佢地只看到香港其 ...
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

原帖由 Jessy 於 10-11-25 12:50 發表
但係亦都唔知有幾多人想個囝將來留港申請綜援/公屋, 等佢D大陸父母夠60歲申請埋來香港照顧, 咁又可以換大D公屋, 又有3口綜援收入.
靠個仔申請綜援/公屋,可以咖咩?真係唔知wor. 如果係既話,等公屋果d香港人惟有再等耐d,一路租一路等,綜援金唔夠,政府要唸辦法R多d銀返來,最容易就係官商勾結,賣貴d塊地,咁就一天都光晒。

珍珠宮

原帖由 MRNT 於 10-11-25 09:36 發表
我輸果d未話你知姐,例如八號仔,AIG, Citigroup, 雷曼,是旦一隻輸果d都夠我係九龍買個三房單位。不過我唔會因此而不投資既。所謂"有賭未為輸"嘛。 ...
原來你都有中雷曼招?!真唔真架?

男爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-25 16:57 發表
原來你都有中雷曼招?!真唔真架?
我中招係雷曼有年期既債券同正股,不是香港賣果隻雷曼迷債。

正股係佢宣布破產前一日買既,當時都吹緊風話會執,股價跌到US$4,我唸住政府救左貝爾登,救左兩房,咁救埋雷曼的機會都應該好大,輸就無左$4,政府一救隨時升返上$10,所以買左幾萬股賭一鋪,結果周末過後就輸到變牆紙喇。

有個銀行經理都向我推銷過雷曼迷債,我同佢傾過,覺得風險好高,幾間公司是旦一間執都關我事,收得五厘幾,不如買雷曼仲有兩年到期的債券,當時收九厘,只需承擔雷曼一間的風險。所以揀買債券。而家睇返轉頭,買迷債好過啦,話晒都有七八成摞返,正式債券反而一個仙都無。

別墅

李 永 達 要 求 政 府 調 查 長 實 郭 子 威 的 印 花 稅 言 論

這才叫出口術

http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 01125_55_715359.htm

複式洋房

天真.....我大把朋友渣住成手cash等入市...
家陣個個買樓都做3成手期起碼啦,4成甚至5成都預左, 個市最多跌15%,何來負資產?
happy YauYau,happy baby

伯爵府

畀面勳章

回復 77# yauyaudaddy 的帖子

可能啲人覺得, 層樓100萬, 跌左5萬, 得番95萬叫做負資產!
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

男爵府

有D人唯恐天下不亂, 嘩眾取寵因為呢D人太無聊.

別墅

如果有人在這三言兩語就可以嘩眾取寵製造恐慌的話,版主一定會刪除和取消會藉資格的

首頁
23456...21

尾頁

跳至