樓市動向

跳至

首頁
23456...32

尾頁

別墅

走地豬 發表於 11-5-23 13:57
回覆 prettyhoney 的帖子

同意呀, 買樓要好似追女仔一樣, 要膽大心細呵~

哈哈~追女仔~咁慘啦~依家有幾多個女仔真係要追架~好多都係有feel自動行埋啦~都唔洗追喇~
不過真係要夠大膽~決定o左o既事唔好因為人地講2句就質疑自己~要放膽去做~

別墅

tutik 發表於 11-5-23 14:20
我從來都冇諗過買樓, 租咪得囖, 鍾意住邊都得! 點知依家連租盤都又少又貴到癫! 以前諗住再貴最多住舊D遠D, ...

租樓唔係一個長遠方法~不停幫人供樓喎~我有同事同老公都係租o既,業主年年加租,所以每年/2年就要搬一次~份工我做o左都未夠3年佢已經搬o左3次喇~幾可憐呀....
沙田第一城依家租金都要8-9k呀,同自己供樓差唔多呀~點解唔供?係欠個首期咪慢慢儲囉~借樓成日搬都唔係辦法~唔通你o係中環返工首先租上環,加租之後搬西環,之後再去紅磡,觀塘,沙田,大埔,粉嶺咁越黎越遠咩~點都要解決o既~努力啦大家都~

別墅

uns 發表於 11-5-23 14:27
回覆 tutik 的帖子

直頭係離晒普,有乜理由出到$9,000呎比重健斑友仔,如果我住果頭,死人都賣啦! ...

o個到真係好舊呀...我有時經過都驚佢會塌落黎呀...
咁點解呢到咁高價錢收呢?可能係市區到時又賣比d地產商做豪宅o瓜~

侯爵府

回覆 nono76 的帖子

恭喜你呀新業主 !

請問尺價大約多少呢 ? 我也在看馬鞍山的樓盤, 希望買來放租.

nono76  我買居屋呎價都成4800,而家d樓真係貴,不過其實又甘睇,唔止係樓貴,其實咩都貴左既!  發表於 11-5-24 10:25

侯爵府

hi prettyhoney,

我今日先岩岩搵完agent , 沙田中心, 偉華, 仲有 200 頭 ! 好方便的地段, 我想收租, 但今天 agent 話無得睇, 係買就連約買無得睇的. 後來我大b 扭眼訓, 我急急腳又返左屋企. 諗住星期六再去傾過.

馬鞍山, 3xx 已經有大單位選擇了, 我大約半年前睇, 3 房都係 297 萬 (而家唔知), 不過放盤唔算好多.

別墅

shan_c00 發表於 11-5-23 15:12
係我未結婚時, 大約6,7年前第一次睇樓, 係灣仔春園街過兩個街口, 好記得, 係480呎, 180萬, 頂樓.(e家已比人 ...

由08年過o左個海嘯之後09年開始就好利害咁升~雖然你買o個時唔係最抵~但亦唔係最貴~依家為止你都有賺~我未上車依家先買會好貴~但亦唔係最貴o個批~一山比一山高呀真係
只要上o左車就可以慢慢換樓~第一步先係最難踏出o既一步~
不過灣仔可以180萬真係好抵~480呎喎~依家灣仔分分鐘去到300萬呀~

別墅

chowhui97 發表於 11-5-23 15:39

新市鎮來講 tko 真係算好方便架啦, 我租調景嶺, 出cwb都係 15 min, 去德福 15min ...

我都知TKO過海好方便~而且MTR下線又比上線快~不過TKO樓價企唔穩~但你租O既就唔怕啦~
哈哈~不過MK勝在多野行同集中呀D野~有咩新店都會揀MK做第一間分店做出名先~

別墅

shan_c00 發表於 11-5-23 16:02
住邊區, 就睇自己平時去開邊到多law....講真都係就自己同屋企人jei. 好似, 我將會生bb, 一定要近亞ma 啦, ...

我都覺得近是但一邊媽媽會好D,起碼多個人照顧BB呀,當然係自己阿媽會好D啦,煮野食都O岩口味D嘛~哈~

別墅

shan_c00 發表於 11-5-23 16:08
講真, 要保值, 一定係港島區, 但一定貴.

我e 家將軍澳都放租, 都好多人call我約睇樓, 咁我一年租金, 都係 ...

YES~保值一定係港島~我夠膽講港島O既舊樓都一定比九龍灣D價貴而且保值~真係有咩事九龍灣跌20%~港島最多係15%~而且好快佢會升番上去~
如果有錢我都想有層樓放租呀~哈哈

別墅

ope 發表於 11-5-23 21:06

hi prettyhoney,

我聽AGENT講偉華質素唔係幾好~可能係上車盤~D人唔預會長住~所以純粹住入去有錢又搬走~好怕會成日都嘈咋~

子爵府

shan_c00 發表於 11-5-23 17:11
回覆 scotttlk 的帖子

如果唔係生bb, 要搵屋企人幫手, 我係想買九龍灣.

九龍灣近你工作嗎?

九龍灣樓係好搶手,

男爵府

走地豬 發表於 11-5-23 13:54
回覆 2008 的帖子

你講快就點都係西鐵最快。萬一西鐵真係跪低左, 都仲有巴士既, 中環金鐘灣仔銅記有968.荃 ...

咁其他交通都唔差喎. 只不過萬一西鐵唔得靠巴士都唔掂.

子爵府

shan_c00 發表於 11-5-23 16:58
我覺得政府唔會點打擊樓市, 佢出招, 最多係降溫, 唔比佢升咁快. 中國經濟起步, 香港衰極有限. d 樓好難大跌 ...

你苦盡甘來的故事, 我都好有感慨

我都有挨通縮年代及失業率高年代的經驗。 有細路跟我抱怨,打工唔公平,工字不出頭。 我不懂得如何告訴他們坐在辦公室不算加班。 他們的生產力連我入行三個月已超越他們三年的經驗。 而更重要係承擔, 年輕人高興就陪大家坐, 唔高興就有番學,溫習及唔舒服等籍囗準時就走人。 我真係好怕佢地發神經扣住D野到最後先話做唔掂拋番出黎, 佢地咁態度恐怕永遠冇出頭天。

當然一代之中總有叻D既一批。 但新一代唔可以用學歷或操行等標準去衡量, 讀得書多既人一樣咁多人唔識諗。 但不少年輕人學歷普通, 但踏實的人生一個個出頭既人, 而且不少已安頓好置業又成家。 我可能因為也挨過差不多的路,所以感覺天無絕人之路。 社會其實競爭並不至難出頭, 反而識諗既人越來越少。

單單勸新一代慳D使, 儲個錢又唔聽。 炒股唔好咁狼又唔信,有時D人同我呻, 真係唔知好嬲定好笑

別墅

2008 發表於 11-5-23 23:02
咁其他交通都唔差喎. 只不過萬一西鐵唔得靠巴士都唔掂.

仲可以小巴O既~不過我本人覺得危險少少囉~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

shan_c00 發表於 11-5-24 00:31
我同我老公都係ARM ARM 30出頭, 我地從來都無放棄過, 不停咁做做做. 我唔明E 家D人, 得閒去投訴, 請願, 唔 ...

e+ d 小朋友點捱得呀?! 我自己30中啦,想當年都係18歲中五畢業就出來做野,做左幾年發覺書到用時方恨少,就讀夜校,由TI Cert--> H Dip --> degree,前前後後10幾年,要交學費仲要比家用亞媽,諗起都想喊! d $ 都係死慳死抵咁積番黎......好彩5年前買左第一層樓,前年結婚,今年換樓,以前既苦又好似好遙遠咁咯~

+ x 哥以前都要捱架,唔捱唔慳唔努力點有錢剩,大家一齊努力啦!
自煮有快樂

首頁
23456...32

尾頁

跳至