樓市動向

跳至

首頁
34567...28

尾頁

子爵府

Daeng 發表於 16-8-10 10:43
有時買樓都要講緣份,係你嘅始終都係屬於你,冥冥中好似整定咁。

買樓講緣份,我真係好相信!

去年暑假高峰時,同老公走去睇樓,
去到一個新屋苑,即刻好鍾意,
仲有新樓貨尾賣,短期樓花,
時間上剛好夾到今年租約期滿。

而貨尾中,合我地budget和需要的,就只是一間,
經過一晚失眠,計好數,翌日就簽臨約了!
期間都無同家人商量,費事多張咀多意見。

簽完之後,發展商職員先講,
原來我地果個叫做高樓底單位,
亦都因為咁,我地的傢俬就向上發展,
又整高架床,好阿Q咁諗,「賺」番D面積回來。

講真,去年買完,見到跌巿,
唔愁就有鬼了,
所以去年有好一排,
我叫自己唔好上地產討論區,
改上家居裝修區。

唔再租樓,果種感覺的確是踏實的!

侯爵府

好媽媽勳章

Daeng 發表於 16-8-10 08:16
我由3月開始睇,大大話話睇過三十間以上,終於好彩6月等到筍盤出現,兩個鐘內决定即簽,依家估價已經升咗1 ...

可否分享一下買咗邊區,幾錢 ?我仲睇緊 !

男爵府

NICOLE123 發表於 16-8-10 10:51
我都係咁諗. 所以目標點都要有2房.

面積細D唔緊要,起碼要有兩房,同埋要一個個正正式式嘅廚房,唔要果D開放式廚房、酒店式雪櫃。將來呢D單位先係最刹食好租。

男爵府

小師妹 發表於 16-8-10 12:16
可否分享一下買咗邊區,幾錢 ?我仲睇緊 !

睇你自己預算啦,早幾個月仲有市區半新屋苑兩房四百零萬,而家升返晒要四百尾五百了,差咗幾十萬,最惨係冇盤冇價講,得返D低層對住馬路比你揀

男爵府

summertown 發表於 16-8-10 11:40

恭喜你,間屋都揀到個好主人,一家人住得開開心心捱下都值得,租樓唔會有呢種感覺,因為間屋唔係你,你唔會珍惜人地間屋。

大宅

寶貝GG 發表於 16-8-9 21:05
樓價太貴,做錯決定就大獲

題外話,我上個月睇左兩個盤,隔日地產就話兩個盤都賣出左,昨日我上中原成交 ...

成交消息係滯後1-2個月的⋯俾完簽完臨約俾細訂⋯搵律師俾大訂(已過2星期)⋯搵埋銀行按揭審批又最少2星期⋯律師幫你查冊查契又要時間⋯如果要補地價又2星期⋯都正式成交已經係2個月後了⋯我24/7簽咗都要9月尾先可以成交⋯好彩個成交價仲係低過屋苑個平均價⋯升得太快業主反口(emoji)

男爵府

我啱啱開始睇
d樓好貴

伯爵府

陪月勳章

Mandc 發表於 16-8-10 14:33
成交消息係滯後1-2個月的⋯俾完簽完臨約俾細訂⋯搵律師俾大訂(已過2星期)⋯搵埋銀行按揭審批又最少2星期 ...

真係香港地.. 真係周街都係有錢人

真係買樓好似買菜咁易

大宅

其實40萬都夠買到大約3百幾萬既樓,大把人兩公婆儲到40萬啦,都未計有D屋企人資助果D

大宅

寶貝GG 發表於 16-8-10 15:11
真係香港地.. 真係周街都係有錢人

真係買樓好似買菜咁易

一啲都唔易⋯婚後0娛樂⋯開始兩點一缐嘅生活⋯全力儲咗年半錢⋯到去年年頭估計個市會跌⋯計劃退租搬去6299家加快儲錢⋯8月退租正式開始寄人籬下嘅非人生活⋯回公司坐在自己位⋯回家只有自己嗰半張床位⋯由去年9月開始隔個週未去睇樓⋯睇咗10個月先有價錢合理的單位⋯
不過買樓真係好睇緣份⋯之前4月睇中另一間還價⋯當時全部人睇淡⋯成交價日日破底⋯業主仲開高估價1成⋯我還價當然叫低估價1成⋯睇AA可唔可以同我傾到個中位數⋯貼估價成交啦⋯點知AA唔肯幫我還價⋯仲拖咗我地3個月再搵個AA⋯結果佢話啱啱賣咗⋯佢一直話冇其他盤⋯只俾d唔合我地要求的舊樓⋯hold個盤hold到個市回先賣⋯結果我同日搵咗第二間地產電話約睇樓⋯即晚簽埋臨約⋯簽成我地張單個AA,我地都係簽約時先第一次見面(emoji) 個AA半夜12點飛的由港島追我地追到新界同我地簽⋯d佣係抵佢賺既⋯另一個陪我睇足半年樓都得個吉(emoji)

伯爵府

陪月勳章

Mandc 發表於 16-8-10 16:04
一啲都唔易⋯婚後0娛樂⋯開始兩點一缐嘅生活⋯全力儲咗年半錢⋯到去年年頭估計個市會跌⋯計劃退租搬去6299 ...

恭喜你呀.. 遇到個好AA

覺得JM 分享都好正面. 希望呢個POST 一路KEEP 住大家分享呀

公爵府

NICOLE123 發表於 16-8-10 08:00
2009年入118萬2015年出370萬。。。幾多%?今年4月入左一間。本想入多間,C6又呢樣果樣又话有排跌。。。。 ...

你咁勁嘅,完全比你掌握到最好的時機,收我為徒吖

男爵府

弓起樓主. 守得雲開

summertown    發表於 16-8-10 17:30

男爵府

一啲都唔易⋯婚後0娛樂⋯開始兩點一缐嘅生活⋯全力儲咗年半錢⋯到去年年頭估計個市會跌⋯計劃退租搬去6299 ...
嘩, 精彩.

弓起樓主做業主

男爵府

Daeng 發表於 16-8-10 10:43
有時買樓都要講緣份,係你嘅始終都係屬於你,冥冥中好似整定咁。
冥冥中好似整定

男爵府

外星媽媽 發表於 16-8-9 18:06
咁係咪即係唔會平返?
平返... 定義係?

銀紙正在厠紙化中.
每日扁值.

大宅

大茄 發表於 16-8-10 17:06
平返... 定義係?

銀紙正在厠紙化中.

定義係合理啦!當然合理又要定義,但唔好大西北都萬幾蚊尺好嗎?小市民真係好慘咖

男爵府

恭喜晒,先苦後甜,得來不易才會珍惜,機會係留比有準備嘅人。

守株待兔望樓市跌到沙士價,不如自己計掂自己條數,主動出擊好過啦~

子爵府

meko2win 發表於 16-8-10 14:43
我啱啱開始睇
d樓好貴

加油!希望你早日遇上安樂窩!

話說回來,我覺得任何時間買樓,
純睇個價錢都是貴的(尤其在通漲時代)。

但有師兄教,買左樓,就係鎖定左住屋的開支,
供款額未來咁多年都唔變(而同時自己人工又會加+也是一項儲蓄/投資)
相反,租金一般來說都會隨通漲升,是一項越來越高的開支。

我婚後都租多好多年樓,
計番咁多年來交租條數,真係幾肉痛的;
但無辦法,無父蔭,要咬住牙關儲首期囉!

子爵府

恭喜!!

首頁
34567...28

尾頁

跳至