樓市動向

跳至

首頁
34567...28

尾頁

禁止訪問

回覆 1# MRNT 的文章

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

靚太太,

想問下買左樓要keep幾多年後賣樓先唔洗比 tax?
第一次即買即賣, 唔知洗唔洗PAY TAX 呢?

原帖由 靚太太 於 09-7-15 01:31 發表
MRNT:

-估唔到我地taste咁似架,我都有件將中架hahaha
希望樓價會升多d啦!

侯爵府

好媽媽勳章

You can check it from the information given by the developer.
I bought Ocean Shores, phase 1.
It is because Phase 1 is constructed by the best one in those 3間建築公司. And phase 2 is constructed by another 建築公司 (chinese =>'golden door').
They use 唔同材料 (phase 1 =>almost all imported from Eurpoe ). I don't know 手工同定唔同 as I am not a CF.
For example, the life is 唔同 in phase 1 and 2.

原帖由 尼古丁 於 09-7-14 18:48 發表
請問點知到3間建築公司唔同呀, 咁用家點check, 係唔同材料定唔同手工呀, 自住樓重本裝修完, 入伙先發覺滲水,諸於此頪咪好慘!

禁止訪問

男爵府

hello , i am a new comer,

i want to seek all of ur advice.

If a new 1st hand property on sale ,is that the 2nd hand market on same/nearby district usually less hot/ can bargain for lower price??

男爵府

原帖由 靚太太 於 09-7-15 01:31 發表
MRNT:

-估唔到我地taste咁似架,我都有件將中架hahaha
希望樓價會升多d啦!
哈哈哈,將中我自已未住過,不過聽個租客講5就話未聞倒過有臭味,我已經係向海果d。

男爵府

原帖由 biglemon 於 09-7-15 15:41 發表
hello , i am a new comer,

i want to seek all of ur advice.

If a new 1st hand property on sale ,is that the 2nd hand market on same/nearby district usually less hot/ can bargain for lower price??
開售之前通常附近二手樓價會做高。收樓之後通常附近租金會下跌,因為新盤好多投資者會放租,供多求少租金就會跌。

男爵府

回覆 88# MRNT 的文章

woooooooo,,,,

i initially think that sale of 1st hand property will cool down 2nd hand market ,,,,,,,,,,

b/c i want to buy flat soon ...

男爵府

原帖由 biglemon 於 09-7-15 15:53 發表
woooooooo,,,,

i initially think that sale of 1st hand property will cool down 2nd hand market ,,,,,,,,,,

b/c i want to buy flat soon ...
No lar, 傳聞話d發展商會係開買區附近做高樓價,等自已d貨賣得貴d嘛。

男爵府

回覆 90# MRNT 的文章

aiya,,,,,,,,,,,,just a game played by 發展商!!!

男爵府

領都出價錢,聽講山景約$52xx, 海景$57xx,我有國內朋友落來買五間,叫我呢兩日陪佢睇樓,我又想睇下佢點豪法,應承左。

佢話國內已放出貸款七萬多億,來緊七,八,九月銀行收倒指令繼續放,所以香港樓,股應該仲有得去。

大宅

MrNT,

想問問買樓收租的話,物業稅是不是要交多過一個月租金呢? 我現在看中一個單位,若出租5200,每月差餉管理費800左右,要交多少稅?

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-15 19:21 發表
領都出價錢,聽講山景約$52xx, 海景$57xx,我有國內朋友落來買五間,叫我呢兩日陪佢睇樓,我又想睇下佢點豪法,應承左。

佢話國內已放出貸款七萬多億,來緊七,八,九月銀行收倒指令繼續放,所以香港樓,股應該仲有得去。 ...

唉, d 樓再升真係買唔起... 不過咁, d 股票 crab 貨希望可以放咁 d 啦...

其實真係一萬個唔明, 果個盤周圍既環境咁差, 又臭, 都重會有人有興趣既? 我住0係坑口, 周不時都聞倒有臭味, 真係好難頂架. 佢好似直頭係起0係堆田區, 點住呀?

男爵府

原帖由 PinguLinusLee 於 09-7-16 12:36 發表
MrNT,

想問問買樓收租的話,物業稅是不是要交多過一個月租金呢? 我現在看中一個單位,若出租5200,每月差餉管理費800左右,要交多少稅?
如果你就咁收$5200租,租金稅會係:

(5200 x 12 -1500(差餉) ) x 0.80 x 0.15 =$7308;

如果你將張租約改成, 租金$4400, 不包管理費, 咁稅會係:

(4400 x 12 - 1500(差餉)) x 0.80 x 0.15 = $6156.

禁止訪問

回覆 1# MRNT 的文章

男爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-16 14:32 發表

唉, d 樓再升真係買唔起... 不過咁, d 股票 crab 貨希望可以放咁 d 啦...

其實真係一萬個唔明, 果個盤周圍既環境咁差, 又臭, 都重會有人有興趣既? 我住0係坑口, 周不時都聞倒有臭味, 真係好難頂架. 佢 ...
仲要係地驖車廠上蓋添,點知個同胞睇完示範單位話:"非常靚,都未見過d咁靚既樓,有成70層高,一定要買."

大宅

原帖由 MRNT 於 09-7-16 15:21 發表
仲要係地驖車廠上蓋添,點知個同胞睇完示範單位話:"非常靚,都未見過d咁靚既樓,有成70層高,一定要買."

咁開心... 係發展商呀... 不過咁, 幾年前我開始租樓住既時候, 都係比呢 d 好(似好)靚既會所呀, podium 呀咁吸引倒既...

係呢, 咁你有無提你個 fnd, 果個係 show flat... 收樓係另一回事呀?

男爵府

原帖由 尼古丁 於 09-7-16 15:20 發表
咁張租約點寫, 一般都係租金包管理費。
我從來唔簽包租金。 寫管費由租客負責就得。 你放盤時唔洗同地產講,例如傾好租金係10000, 簽約時你同地產講將管理費分開由租客交,佢就應該知點寫,例如管理費係800, 你叫佢寫租金係9200, 管理費由租客負責。如果你擔心佢唔交,你可以加多句:"租客每月必需將管理費連同租金一並交給業主代為繳交。"

之後俾代理佣金按9200來俾,大家有著數。

男爵府

原帖由 cowkingb 於 09-7-16 15:25 發表

咁開心... 係發展商呀... 不過咁, 幾年前我開始租樓住既時候, 都係比呢 d 好(似好)靚既會所呀, podium 呀咁吸引倒既...

係呢, 咁你有無提你個 fnd, 果個係 show flat... 收樓係另一回事呀? ...
有提佢,提埋佢第時住左都可能會有好多同鄉係入面,不過佢睇到如癡如醉,唔會聽咖喇,佢話豈馬買三間先, 同代理傾緊回佣,睇下可以回幾多。

首頁
34567...28

尾頁

跳至