樓市動向

跳至

首頁
34567...21

尾頁

子爵府

唉,嘩唔嘩衆取寵真係見仁見智;我同意但憑e度一兩個人講幾句,就會令個樓市郁,e種想法的確幾唔現實。
但唔排除有d極驚青ge人會因此行動都未定。
話雖如此,e兩日我用開個地產亦頻頻call我,話我區有極多荀盤,係炒家走緊貨;佢地有d仲市價 less >10%。有間e+ less ~15%,約左幾檯客聽日傾,要即刻定。
我估今個星期六日係一d冇實力炒家走貨ge高峰期,e種情況能否持續真係冇人知。

別墅

原帖由 pineapple0983 於 10-11-26 10:25 發表 唉,嘩唔嘩衆取寵真係見仁見智;我同意但憑e度一兩個人講幾句,就會令個樓市郁,e種想法的確幾唔現實。但唔排除有d極驚青ge人會因此行動都未定。話雖如此,e兩日我用開個地產亦頻頻call我,話我區有極多荀盤,係炒家走緊貨;佢地有 ...

都係你比較客觀,非常認同你的看法.
你的信心有多大,你的行動也有多大.

公爵府

原帖由 MRNT 於 10-11-25 18:11 發表
我中招係雷曼有年期既債券同正股,不是香港賣果隻雷曼迷債。

正股係佢宣布破產前一日買既,當時都吹緊風話會執,股價跌到US$4,我唸住政府救左貝爾登,救左兩房,咁救埋雷曼的機會都應該好大,輸就無左$4,政府一救隨時升返上$10,所 ...

原來係咁!所以分散風險真係好重要!大師果然係一個聰明既投資者!

別墅

【再度出擊】曾蔭權

【再度出擊】曾蔭權:出招遏炒樓已見成效,有需要時會再推出措施

《經濟通通訊社26日專訊》行政長官曾蔭權出席論壇時表示,政府上周五(19日)推出打擊炒樓政策,初步已見成效,未來若有需要時政府會再推出措施。
  他指出,亞洲經濟面對多方面挑戰,例如美國推行第二輪量化寬鬆貨幣政策(QE2),令熱錢持續流入亞洲,導致資產泡沫風險增加,歐債危機憂慮增加等。
  又說,亞洲地區亦應要改變以出口帶動經濟發展的模式。

你的信心有多大,你的行動也有多大.

珍珠宮

原帖由 pineapple0983 於 10-11-26 10:25 發表
唉,嘩唔嘩衆取寵真係見仁見智;我同意但憑e度一兩個人講幾句,就會令個樓市郁,e種想法的確幾唔現實。
話雖如此,e兩日我用開個地產亦頻頻call我,話我區有極多荀盤,係炒家走緊貨;佢地有 ...
同意你既分析。我都考慮緊去唔去馬,不過我呢頭用家主導,回得唔多。其他區自己又唔熟,冇留意開,未必搵到真正荀盤。

係呢,咁你去唔去馬?

公爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-26 12:21 發表
同意你既分析。我都考慮緊去唔去馬,不過我呢頭用家主導,回得唔多。其他區自己又唔熟,冇留意開,未必搵到真正荀盤。

係呢,咁你去唔去馬?

我都計緊數,打算今個Week end又再出發去睇樓,遇到啱心水啱價既就去馬。不過我嗰區唔係好多荀盤咋!

侯爵府

好媽媽勳章

Do you want to buy one more now?

原帖由 ume 於 10-11-26 12:46 發表

我都計緊數,打算今個Week end又再出發去睇樓,遇到啱心水啱價既就去馬。不過我嗰區唔係好多荀盤咋!

公爵府

原帖由 ac321 於 10-11-26 13:08 發表
Do you want to buy one more now?

我經常都想買,見政府出招,所以又出發去八下先囉。不過我嗰區唔多人願意減價,所以我估找到荀盤機會唔大囉!

珍珠宮

原帖由 ume 於 10-11-26 13:20 發表

我經常都想買,見政府出招,所以又出發去八下先囉。不過我嗰區唔多人願意減價,所以我估找到荀盤機會唔大囉!
用家多炒家少咪唔多人願意減價囉。我果度都係咁,甚至乎家庭式開支散葉咁既客源為主導,所以相對穩定。

侯爵府

好媽媽勳章

May be .........
the NT (W and N) may have 荀盤 in the coming months.........

男爵府

嘩,真係有錢人,我記得你舊年已經買左唔止一間wor.

美國佬印完銀紙,呢次輪到歐洲佬印,d人講緊話會印一萬億歐羅,美國佬可能仲有QE3,哈哈,而家開始體會到咩叫貨幣戰爭。

公爵府

原帖由 MRNT 於 10-11-26 14:14 發表

美國佬印完銀紙,呢次輪到歐洲佬印,d人講緊話會印一萬億歐羅,美國佬可能仲有QE3,哈哈,而家開始體會到咩叫貨幣戰爭。 ...

咪傻啦!我係"想"買唔止一間啫!由頭到尾都未成事!一係我心頭太高,買唔起,一係業主太進取,我買唔落手。仲有我個成日阻頭阻勢既c6!
希望今次可以遇到啱既,買來收租啦!

公爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-26 13:27 發表
用家多炒家少咪唔多人願意減價囉。我果度都係咁,甚至乎家庭式開支散葉咁既客源為主導,所以相對穩定。

同意!我嗰樹都係咁,剛同個經紀吹完水,啱我budget既細價樓,佢話一啲影响都無,如果要比較荀,要多啲budget先有,不過budget高,風險高,我c6會批準我地買囉!

公爵府

原帖由 ac321 於 10-11-26 13:27 發表
May be .........
the NT (W and N) may have 荀盤 in the coming months.........

我倆公婆好懶,對其他地區既盤無研究亦無興趣!所以幾荀都無用!

公爵府

原帖由 MRNT 於 10-11-26 14:14 發表

美國佬印完銀紙,呢次輪到歐洲佬印,d人講緊話會印一萬億歐羅,美國佬可能仲有QE3,哈哈,而家開始體會到咩叫貨幣戰爭。 ...

其實起勢咁印錢紙,幾時先停呀?!而家好似洗濕咗個頭咁,唔印唔安落!真係難委我地lee d小市民!唔想比通脹侵食購買力,唯有局賭﹝投資﹞!唉!

珍珠宮

原帖由 ume 於 10-11-26 15:44 發表

咪傻啦!我係"想"買唔止一間啫!由頭到尾都未成事!一係我心頭太高,買唔起,一係業主太進取,我買唔落手。仲有我個成日阻頭阻勢既c6!
希望今次可以遇到啱既,買來收租啦! ...
呢句至真!成日亞支亞左,煩住我做正經野:;pppp:

公爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-26 15:50 發表
呢句至真!成日亞支亞左,煩住我做正經野:;pppp:

同意!佢有時真係好鬼煩!

珍珠宮

原帖由 ume 於 10-11-26 15:50 發表

其實起勢咁印錢紙,幾時先停呀?!而家好似洗濕咗個頭咁,唔印唔安落!真係難委我地lee d小市民!唔想比通脹侵食購買力,唯有局賭﹝投資﹞!唉! ...
咪係囉!但c6又話高危,所以一動不如一靜喎,真係唔知點做好

男爵府

請問你D減價盤係邊頭呢?我個度唔多覺有減價盤,都仲係貴到死。

原帖由 pineapple0983 於 10-11-26 10:25 發表
話雖如此,e兩日我用開個地產亦頻頻call我,話我區有極多荀盤,係炒家走緊貨;佢地有 ...

公爵府

原帖由 VKwan 於 10-11-26 16:33 發表
咪係囉!但c6又話高危,所以一動不如一靜喎,真係唔知點做好

投資的話,唔買樓,其實都仲有其他選擇既,咁你c6有咩好提議?

我c6都係咁講,不過我問佢有咩投資無風險?咩都唔做,無錯銀行存褶無少個0,但問題係而家出面啲嘢越來越貴,銀行存褶無少到個0,唔等於我地無蝕囉!我叫佢試下去買餸,以前1舊薑大大舊都係幾蚊,而家得返3份1都唔知有無!以前買菜,菜檔比蔥都好爽手,而家你唔問老細攞蔥,佢都扮唔記得囉,再咁落去我唔知啲通脹會有幾勁!我c6諗諗下都無辦法答到我啦!後來佢左諗又諗之後,最後都接受到買樓收租,不過個budget我地又係坳唔掂數!煩!

首頁
34567...21

尾頁

跳至