樓市動向

跳至

首頁
34567...71

尾頁

大宅

我都係09年把握住唯一機會揀到樓,因為老爺日日係邨內亂吸煙,被扣分幾次,88歲人點話都冇用。終於09年果次扣分期限滿就有得申請調遷。搬入好滿意大單位。很感恩也很幸運,新單位啱啱簽名欏到鑰匙,老爺再一次吸煙被扣分兼罰$1500,這樣時間只有5個月。連個主任都話我地好彩。

男爵府

回覆 焯男bb 的帖子

我會揀市區呀,因為個女嚟緊9月會係荔枝角返小學,同埋好似話大單位呢區多數都無,或者你哋可以等9H嗰座起好先有D大單位..我唸出年年頭年中到就可以起好....

複式洋房

我地4人約5.7X, 上星期都交左表啦, 都唔知到時輪唔輪到我地簡新樓, 睇以上師兄經驗, 好似好忟水咁.....

我心水梗係簡元汌村石硤尾村啦, 但除此之外有冇其他新樓呀? 有冇人可以答我呀??

如果新屋村得2個供應, 到我地簡時肯定都冇乜得靜LUU, 都要2手凖備, 諗定要唔要舊樓........ ><"

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

溫柔 發表於 12-4-16 16:33
回覆 焯男bb 的帖子

我會揀市區呀,因為個女嚟緊9月會係荔枝角返小學,同埋好似話大單位呢區多數都無,或者你 ...
果座樓我覺得好唔方便,行去商場街市都幾遠,同埋我而家住緊呢度真係好逼.....5人住緊20.64,密度4.1,好想快啲搬

男爵府

我聽房署D人話除計居住密度,重會睇你有幾多人同居住年期,以相同密度咁計,就會睇下你有幾多人,再睇住咗幾多年,住得越耐,就會比較優先處理...

大宅

回覆:改善居住空間調遷計劃 2012

我住一人單位,而家加埋老公同bb名,我間屋住左7年到,唔知我有無得早期揀樓

別墅

godfrank 發表於 12-4-13 02:29
慘啦聽個交表既職員講今年政府只係放一千個單位出黎比人揀,剩係我果楝已經有成2x份申請....到時都唔知有冇 ...
唔會瓜,上年都唔只wor,不過主任話今年好多人交表,,,,唉

faye525  係呀...我果度個主任話直頭好似輪街症咁多人交表呀...  發表於 12-4-16 22:06

子爵府

畀面勳章

今日房署又打俾我, 話我老公入息果度仲有野要補俾佢地.. (真係攪到末完末了)

可以等到我老公星期五放例假馬上搵佢地攪...

因為佢地話全分區房署係下星期到要將所有申請表SEND到去何文田...

次次問親都話我交齊, 跟住又打黎話未齊....唉....俾佢地激死我....

別墅

faye525 發表於 12-4-16 21:46
今日房署又打俾我, 話我老公入息果度仲有野要補俾佢地.. (真係攪到末完末了)

可以等到我老公星期五放例假 ...
係好煩架,我連股票結餘都要計番1-3-2012嘅收市價比佢,好彩係yahoo可以編出嚟,保儉又要計番上年全年嘅現金紅利當入息計,超煩

男爵府

wyeth冷知識勳章

引用:我聽房署D人話除計居住密度,重會睇你有幾多

原帖由 溫柔 於 12-04-16 發表
我聽房署D人話除計居住密度,重會睇你有幾多人同居住年期,以相同密度咁計,就會睇下你有幾多人,再睇住咗幾多 ...
我現在果間住佐三十幾年悟知有無優勢呢'見到甘多人講'我估都會超級多人'唉'希望揀到

faye525  你住左咁耐正常都選先架啦~~ 希望你早D選到樓啦!!!!!  發表於 12-4-17 13:46
最近大少迷上鳥THOMAS...

男爵府

janet118722 發表於 12-4-16 17:07
我地4人約5.7X, 上星期都交左表啦, 都唔知到時輪唔輪到我地簡新樓, 睇以上師兄經驗, 好似好忟水咁.....

...

我都係唸住揀呢元州同石硤尾,到時2個女返學無咁辛苦

複式洋房

溫柔 發表於 12-4-16 23:34
我都係唸住揀呢元州同石硤尾,到時2個女返學無咁辛苦
溫柔,

你地住邊條村呀?

男爵府

引用:Quote:溫柔+發表於+12-4-16+23:34+我都係唸

原帖由 janet118722 於 12-04-17 發表
溫柔,

你地住邊條村呀?
石籬,搬嚟時係新樓,不經不覺住咗10年lu

子爵府

畀面勳章

回覆 溫柔 的帖子

我住係石籬五年唧....不過樓係卅年果隻囉...

我反而望今次可以選到石籬其他新D既樓就得啦.........

因為住慣左之餘, 又唔駛同小朋友轉校丫嘛....

子爵府

畀面勳章

回覆 溫柔 的帖子

我都覺得9H仲唔方便.....

男爵府

faye525 發表於 12-4-17 13:45
回覆 溫柔 的帖子

D大單位越起越小,競爭好激烈,唔係擠迫戶,分分鐘申請幾年都未必有屋比到你mouth:
而且我就係想就返D女返小學,先揀咗深水po,個仔大個,好多嘢都係自動波,唔洗點就佢

複式洋房

我想問係咪收到揀樓信就一定有單位比你揀呀...唔理啱唔啱心水..thx

別墅

godfrank 發表於 12-4-17 17:30
我想問係咪收到揀樓信就一定有單位比你揀呀...唔理啱唔啱心水..thx
yes,到時上綱日日update樓盤

大宅

回覆:改善居住空間調遷計劃 2012

點解要日日更新

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:點解要日日更新 +

原帖由 Karygigi 於 12-04-17 發表
點解要日日更新
因為比人揀左嘅單位會無左

首頁
34567...71

尾頁

跳至